preotul necula iese la rampă din nou: ”în românia nu ne-am pierdut creștinismul, cât omenia!”

parintele neculaUnul din cei mai apreciați preoți din România a simțit nevoia să facă anumite precizări și comentarii după tragedia de la Colectiv. Necula este printre altele de părere că ”în România nu ne-am pierdut creștinismul, cât omenia” și că ”ne-am redescoperit uitătura aceea ciudată, clasică, dinainte de 1989, când ne temeam și ne îndoiam unul de altul”.

Părintele Constantin Necula a publicat de curând un comentariu în care își prezintă impresiile care l-au marcat după evenimentele de după incendiul de la Clubul Colectiv din București.
”În ultimele săptămâni, un soi de cocleală mi s-a așezat în gâtul cuvintelor. Le rostesc mai greu, privesc temător spre interlocutor, cu frica – până azi negustată – de a nu dărâma un echilibru extrem de fragil care s-a născut între mine și interlocutorii mei. Singurul canal de comunicare nedistorsionat este cel cu Dumnezeu, nepretențiosul, dar exigentul meu prieten. Cu oamenii trebuie să reînvăț să vorbesc, într-un efort pe care-l socotesc necesar, fundamental, al întoarcerii de la creștinismul obiectiv la cel uman. Pentru că e limpede că în România nu ne-am pierdut creștinismul, cât omenia, respectul pentru valorile care ne țin vii ca oameni. Ne-am redescoperit uitătura aceea ciudată, clasică, dinainte de 1989, când ne temeam și ne îndoiam unul de altul. Lipsa de încredere, specularea acesteia la maximum, cu un exces vrednic de cauze mai bune – dacă manipularea poate avea cauze bune – , ne-au întors în iarna unui veac care părea depășit”, spune Necula citat de stireazilei.ro
”Aflu de vreo doi ani că sunt, ca preot ortodox, dușman al poporului. Că mi se poate imputa orice, de la lipsa autostrăzilor, la violuri prin sate necunoscute, că spăl creiere și le livrez unei contabilități facturante în viitorii 20 de ani. Da, la atât reduc unii botezul, la încă un om pe care Biserica va pune, nu-i așa, birul. Pot să am 6000 de profesori de religie cuminți și decenți în ceea ce fac, aflu doar de câte unul care n-ar fi avut în veci dreptul de a urca la catedră, chiar dacă asemenea lui sunt sute și în alte domenii. Pe mine decența și cordialitatea cu „ceilalți” mă îndeamnă să tac cu dragoste, pe vânătorii de recompense media, nu. Chiar dacă am mii de preoți decenți, legați de comunități prin mii de fire, eu aflu extras din cotidian despre excesul vreunui preot fixat în propria opinie”, scrie Constantin Necula.
Vezi continuarea pe Știrea Zilei

Ultima oră

Comentariul meu