Întrucât condiţiile meteo pun la grea încercare abilităţile şi răbdarea participanţilor la trafic, îndeosebi ale conducătorilor de autovehicule, insistăm asupra adoptării de către toate categoriile de persoane (şoferi, pietoni, biciclişti, motociclişti) a unei conduite preventive pe drumurile publice.
Deplasarea poate fi sigură numai dacă sunt respectate întru totul regulile elementare şi obligaţiile legale privitoare la circulaţia rutieră.
Le reamintim, astfel, conducătorilor auto:
– Să respecte regimul de viteză impus pe tronsonul de drum;
– Sa reducă viteza de deplasare în condiţii de carosabil ud, ploaie, ninsoare, pe drum în curbă cu vizibilitate redusă;
– Să se asigure temeinic înainte de efectuarea manevrei de depăşire şi să execute manevra numai în locurile unde aceasta este permisă;
– Să se asigure, înainte de a pleca în călătorie, că sistemele de frânare şi iluminare, semnalizare sunt funcţionale;
– Să nu se urce la volan după ce, în prealabil, au consumat băuturi alcoolice;
– Să nu conducă autovehicule în stare avansată de oboseală.
Totodată, le reamintim tuturor că, în condiţiile în care partea carosabilă este acoperită cu mâzgă sau polei, autovehiculele nu pot fi puse în circulaţie decât dacă sunt dotate cu anvelope de sezon.
Conf art. 102 al 1 punctul 28 din OUG 195/2002 R, constituie contravenţie şi se sancţionează cu aplicarea a 9 – 20 puncte amenda conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate;
De asemenea, conf art 112 al. 1 litera h1 din aceeaşi ordonanţă, se aplică şi sancţiunea complementară de retragere a certificatului de înmatriculare, fiind eliberată dovadă fără drept de circulaţie.
Conducătorii auto trebuie să se asigure înainte de a porni în deplasare că parbrizul, luneta, geamurile laterale, precum şi oglinzile laterale sunt foarte bine curăţate astfel încât să asigure o vizibilitate foarte bună asupra traficului, să păstreze în timpul deplasării, o distanţă de siguranţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă şi să nu execute manevre bruşte, recomandabil fiind ca, în situaţii de derapaj, să folosească frâna de motor şi pe cea de serviciu.