refugiu caltun

Vechiul refugiu Călţun, prima construcţie de acest gen din munţii Făgăraş, va fi demontat în zilele următoare. Locul său va fi luat de un heliport.

„După ce vom demonta refugiul vom stabili împreună cu specialiştii dacă fundaţia poate fi folosită aşa cum e sau trebuie făcute reparaţii şi îmbunătăţiri. Punctul de aterizare ce va fi amenajat pe vechea fundaţie este necesar, pentru că în zonă au loc destul de multe accidente, iar elicopterele ce vin aici pentru a prelua victimele au nevoie de un loc sigur pentru aterizare. Ne va fi şi nouă mai uşor, pentru că vom şti exact unde trebuie să aducem victima şi astfel va scădea timpul de intervenţie”, spune Adrian David, directorul Serviciului Public Salvamont Sibiu.
Prin hotărârea Consiliului Judeţean nr. 190 din data de 29.10.2015, vechiul refugiu Călţun a fost trecut din domeniul public în cel privat al Judeţului Sibiu, în vederea casării. În zilele următoare o echipă Salvamont va demonta structura metalică ce va fi coborâtă la baza muntelui cu ajutorul unui elicopter al Ministerului de Interne.
Vechiul refugiu Călţun a fost prima locaţie de acest fel construită în munţii Făgăraş. A fost ridicat de Formaţia Salvamont Sibiu în anul 1974, fiind întreţinut de Salvamont Sibiu şi folosit ca bază pentru acţiunile de salvare şi patrulare preventivă în zonă. Condițiile meteo climatice specifice altitudinii, au determinat în cei 41 de ani de existenţă a refugiului degradarea avansată a acestuia, ca urmare a coroziunii pieselor metalice din care este construit, astfel încât nu mai prezintă siguranță în exploatare şi nici condiţiile minime pentru scopul în care a fost realizat.
În luna iulie a fost dat în folosinţă un nou refugiu, construit la aproximativ 100 de metri de cel vechi. Construcţia poate adăposti 22 de oameni, are o suprafaţă de 36 m2 compartimentat în două încăperi, una destinată turiştilor iar cealalată pentru echipa Salvamont aflată în patrulare. Investiția s-a ridicat la 150.000 de lei, fonduri alocate exclusiv din bugetul Consiliul Judeţean Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu