Enduriştii vor avea interzis pe anumite trasee. Ce alte decizii îi privesc

enduro

Nemulţumirea ghizilor montani şi a turiştilor asupra traseelor montane deteriorare de motocicletel enduro nu a rămas fără ecou. Din luna septembrie până acum au avut loc mai multe întâlniri între ghizii montani, reprezentanţi ai consiliului Judeţean sibiu, Salvamont Sibiu şi reprezentanţi ai enduriştilor. În cadrul acestor întâlniri s-au stabilit mai multe aspecte care să permită o convieţuire rezonabilă între cele două categorii de turişti: cei care practică drumeţia montană şi cei care vin cu motocicleta. De asemenea, în cadrul unei şedinţe a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică s-a prezentat un plan de măsuri care va fi aplicat pentru reducerea impactului turismului enduro în zona montană.
În primul rând s-au stabilit traseele turistice montane închise accesului moto, trasee care vor fi nominalizate printr-o hotărâre de consiliu judeţean. Traseele se vor marca corespunzător prin plăcuţe indicatoare. Se vor tipări pliante şi hărţi pentru popularizarea traseelor montane care pot fi accesate de către motociclişti şi care să se găsească la toate pensiunile, unităţile hoteliere şi centrele de informare din localităţile montane pentru a ajunge la cei care practică turismul enduro.
„Împreună cu ghizii de turism montan, cu reprezentanţii motocicliştilor s-a discutat de înfiinţarea unei Asociaţii de turism activ. În cel mai scurt timp urmează să ne întâlnim cu alte structuri, precum Direcţia Silvică, Agenţia pentru Protecţia Mediului, primăriile din zona montană accesate de motociclişti pentru a definitiva nişte reguli de bună colaborare în zona montană. Pe lângă impactul pe care îl au motocicliştii asupra potecilor, mai există un impact asupra faunei. Sunt arii protejate în care accesul este intezis şi sperăm ca în urma acestor discuţii să conturăm un cadru foarte bine definit pentru o bună convieţuire şi colaborare. De asemenea, s-a mai discutat despre crearea unui grup de agenţi constatatori din rândul practicanţilor de motociclism enduro, abilitaţi printr-o hotărâre de Consiliu Judeţean, care să constate şi să semnaleze instituţiile competente – Consiliul Judeţean Sibiu, primării, organele de ordine – abaterile săvârşite de unii motociclişti. Am stabilit ca proprietarii de pensiuni să înştiinţeze primăriile şi Asociaţia de Turism Activ de prezenţa unor grupuri de turişti moto enduro străini şi să le prezinte obligativitatea consultării şi deplasării în teren cu un ghid moto autohton care cunoaşte zonele ce pot fi accesate de motociclişti”, a precizat Adrian David, şeful Serviciului Salvamont Sibiu.
Primul impact negativ al accesării traseelor turistice de către motociclişti este distrugerea platformei potecii, care duce la creearea de torenţi de apă ce distrug poteca şi fac ca accesul pentru un drumeţ să fie îngreunat, la care se adaugă zgomotul şi disconfortul produs de praf.
„Am stabilit împreună cu reprezentanţii motocicliştilor enduro ca toate traseele turistice din Munţii Făgăraşului să fie închise accesului cu motociclete. Pe zona de vest, respectiv în zona Turnu Roşu, Valea Oltului s-a permis accesul, dar, în urma discuţiilor cu alte structuri, respectiv a celor de la Natura 2000, cu siguranţă că o să se închidă şi aceste trasee. Munţii Făgăraşului, cel puţin în judeţul Sibiu, nu vor fi accesate trasee turistice de către motociclişti. Noi vrem să protejăm şi turistul care merge pe jos, cel cu rucsacul în spate, şi mediul şi motociclistul. Am înregistrat anul trecut un accident grav când un motociclist a căzut de pe o potecă spre Suru într-o prăpastie şi a fost nevoie de intervenţia unui elicopter SMURD”, a mai adăugat Adrian David.

Ultima oră