Ziua întâi, după. Tinerii aceia n-au murit pentru că au vrut să se distreze într-o atmosferă incandescentă. Ei aleseseră deja un mod de viață, altul decât cel conform societății în care au trăit. „Colectiv  H o l o c a u s t” va rămâne emblema tragică a tinerilor abuzați de o societate în care n-au viitor. Și cum ar putea o societate aflată pe mâinile unor conducători lacomi după putere și averi, plagiatori obraznici, mitomani cu tupeu și impostori cinici, să le ofere ceva de „Doamne, ajută!”?

Ziua a doua, după. Numărul deceselor a ajuns la 30. Și se așteaptă creșteri semnificative. Președintele lansează un mesaj de solidarizare contra corupției, pe care o pune la originea „H o l o c a u s t u l u i” din clubul Colectiv. Mesajul a apărut pe FB, probabil președintele fiind convins că numai tinerii îl mai pot susține. Că numai cu ei mai poate discuta. Vorbește de corupție, dar boala e a statului, al cărui șef – credem noi – este chiar domnia sa. Dacă a fost posibilă tragedia de vineri seara, cu avizele atâtor „organe”, sau fără ele – totuna-i!, e de înțeles exodul tinerilor români buni, inventivi și muncitori. Ei nu se simt încurajați, stimulați și protejați doar de legi, cât și de oamenii care sunt puși să le aplice. Și nimeni nu face primul pas spre normalizare.

Ziua a treia, după. Ultimele două zile au fost zile de rugăciuni, dedicate morților. Seara asta, în Biserica universală, s-a aprins Lumina de Paști. Sufletele plecate au nevoie de ea. Lumina Învierii. În Piața Mare a Sibiului, mulțime de candele, aprinse, în memoria victimelor „HOLOCAUSTULUI” din „Colectiv”-ul bucureștean. Iar în sala Thalia, marea actriță Maia Morgenstern a deschis cu un moment de reculegere, în memoria rocker-ilor, spectacolul cu concertul supertalentatei Alina Azario, în festivalul ce poartă numele celebrei pianiste Clara Haskil, originară din România, care a cucerit lumea muzicii simfonice, la mijlocul secolului trecut. Iată cum tinerii care au „renunțat la gravitate”, cântând ziua morții, au provocat o adevărată undă de șoc emoțional. La Sibiu, în țară și în lume. Indiferent ce sau în ce au crezut, ei au pus în mișcare energii spirituale și de solidaritate interumană. Ceva rar, la români. Poate vor învăța și unii slujitori ai altarelor că acesta e chiar rostul credinței.

Ziua a patra, după. Nu credeam că se va petrece atât de repede. După al 32-lea deces, însă, generația tânără s-a mobilizat la un click. Nu ca a noastră, lipsită de mijloace, dar și suficient de inertă pentru ca sistemul să facă ce vroia cu noi. Gata! S-a terminat cu ținerea sub cheie a libertății de opinie. Ăsta-i adevărul. Pentru generația născută la revoluție, a fost nevoie să cadă niște rockeri, ca să înțeleagă. Deh, fiecare generație, cu sensibilitățile ei. Și-atunci e normal ca viața pierdută a polițistului, în misiunea de importanță națională de-a-l duce pe Oprea acasă, și viețile înălțate la cer vinerea trecută, în „Holocaustul” Colectiv bucureșteran, să ceară schimbări majore. Pe lista tinerilor sunt trei nume: Ponta, Oprea și Piedone. Este Trio POP, al sistemului public de administrație, dovedit, în ultimele două săptămâni, găurit ca un șvaițer, din cauza corupției de stat. Nu cred că Trio POP va înțelege mesajul străzii. Iar în stradă e foarte posibil să apară „factori de influență”. Ei vor avea misiunea calmării spiritelor și vor împărți masele pe priorități divergente. Declarațiile zilei: „Nu lăsați corupția să ucidă!” (președintele Johannis) și „Să vină lumea la biserică nu la club” (PF Daniel). Capii statului și bisericii sunt paraleli cu strada. Strada cere soluții, nu îndemnuri. Toate motivele care au dus la „Holocaustul” Colectiv induc o singură ieșire, de manual: alegeri anticipate. Nu și pentru indivizi ca POP, prea plini de ei ca să se mai ia după manuale. Apropo de Colectiv. Patronii au fost arestați. Și? Cu cei care i-au „ajutat” (pe bani, fără bani; cu știință, cu neștiință) să ajungă vinovați ce se va întâmpla?

Ultima oră

Comentariul meu