antifumat

Robert Paskuj este iniţiatorul petiţiei antifumat în locurile publice închise, şi face un apel la sibienii care îi susţin cauza să semneze şi ei cererea:

Am pornit acest demers de la observația medicilor că fumatul este nociv. Este nociv atât pentru cei care fumează cât şi pentru cei din jur. Nu este corect ca noi nefumătorii, să fim obligați să suportăm fumul de țigară al celor de lângă noi, chiar dacă deseori aceştia ne sunt apropiați – colegi, prieteni ori chiar rude. Nu ne place? Să stăm la distanță de fumători ar spune unii. Dar acesta nu ar fi un gest firesc. Suntem oameni şi trăim în comunități. Deseori vrem să ne apropiem unii de alții, să creăm legături între noi şi nu să ne distanțăm.
Petiția este promovată prin intermediul unui eveniment Facebook ce a atras atenția a peste 20000 de persoane, număr în creștere –https://www.facebook.com/events/1550838928500323/ , unde se poate accesa conținutul integral al petiției și se pot urmării reacțiile diverse pe care le stârnește o astfel de propunere.
Textul petiției susține dorința semnatarilor de beneficia de cafenele, baruri, cluburi, discoteci sau alte spații de întâlnire sau recreere, curate, neîmbâcsite de fumul de tutun. Până în prezent petiția a fost semnată de proape 3000 de persoane, mulți din Sibiu. Majoritatea semnatarilor îşi doresc să poată ieși într-un local la un ceai, la cafea sau suc fără să fie deranjați de fumul de țigară sau să nu trebuiască să îşi expună organismul la noxe şi miros de tutun.
Noi nefumătorii dorim când iesim în parc să respirăm aer curat și nu fumul de țigară al vecinului de bancă. În acest sens ne dorim decență și respect din partea fumătorilor. Aici se impune o clarificare, să nu se înțeleagă că prin această petiție urmărim interzicerea fumatului în parcuri, ci prin acest demers vă rugăm pe voi fumătorii să înțelegeți că în parc, în aer liber, noi nefumătorii am aprecia dacă nu s-ar sufla cu indiferență fumul de țigară către noi şi s-ar căuta să se respecte diferențele dintre oameni iar fumătorii în această situație să evite a ne provoca neplăceri. Surprinzător, dar pentru un nefumător, fumul de țigară şi mirosul de tabac sunt neplăcute.
Considerăm că este necesar ca și România să se alinieze la trendul UE și să aplice recomandarea Uniunii – “Europa fără Fumat – 2012”. Este primul pas spre normalitate, iar lucrurile bune încep de la Sibiu.
Prin această petiție susținem interzicerea fumatului în spații publice închise. Dorim protecție pentru cei ce aleg să se ferească de efectele fumatului. În condițiile în care aceste efecte sunt periculoase pentru sănătatea umană, considerăm că nefumătorii trebuie protejați de fenomenul ”fumatului pasiv”.

Ultima oră

Comentariul meu