apa robinet

Direcţia de Sănătate Publică transmite că amoniul nu are efecte toxice asupra organismelor celor care au băut apa infestată, doar că acesta schimbă calitatea apei. „Amoniul este un parametru indicator al unei poluări organice recente. Creşterea sa bruscă la un moment dat, cum este şi cazul de faţă, indică intervenţia unei poluări care poate fi atât de origine naturală, cât şi artificială. Creşterea concentraţiei de amoniu în apă la valori de peste 1,5 mg/l poate produce modificări ale gustului şi mirosului apei. Cu toate că amoniul, în sine, nu are efecte toxice asupra organismului uman şi animal şi nu ar limita folosinţa apei, importanţa lui sanitară constă în faptul că el indică poluarea apei cu alte elemente chimice sau mai ales bactereologice care pot avea efecte nocive asupra populaţiei (şi care pot apărea în apă prin descompunerea substanţelor organice). Este obligaţia operatorului instalaţiei centrale de aprovizionare cu apă de a identifica şi de a elimina sursa de poluare şi de a asigura metdele tehnice de tratare a apei, astfel încât aceasta să revină la condiţiile de potabilitate prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSP Sibiu.
„În comuna Alma alimentarea cu apă potabilă se realizează de către S.C. “Apa Târnavei Mari” S.A. printr-o instalaţie centrală de aprovizionare cu apă, care furnizează celor 519 locuitori ai comunei apă provenită din 3 puţuri forate de adâncime, care este tratată într-o staţie de tratare a apei.
Calitatea apei este permanent monitorizată, atât de producătorul de apă, în cadrul monitărizării de control, cât şi de Direcţia de Sănătate Publică a judeţeului Sibiu, în cadrul monitorizării de audit, pe baza unui program de monitorizare avizat anual de D.S.P. Sibiu.
În cursul anului 2015, s-au recoltat şi analizat chimic şi bacteriologic în laboratorul D.S.P. Sibiu şi a producătorului de apă un număr de 32 de probe de apă, din care 29 au fost conforme. O singură probă de apă a fost neconformă la parametrii amoniu şi clor rezidual liber şi două probe la parametrul clor rezidual liber.”, au explicat în continuare reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Ultima oră

Comentariul meu