îngerii cu aripi arse și focul mocnit al schimbării

inger aripi arse

O tragedie colectiva. O serie de coincidente. Coincidente sau nu, pentru mistici sau pentru istorici si sociologi, pentru noi toti..nu ASTA are importanta. Cum nu are importanta acum, pentru parinti, CINE este vinovatul. Cum pentru multi insensibili nu are importanta ce s-a intamplat in tragedia asta, atata vreme cat nu-I atinge pe EI. Din pacate. Dar , pe de alta parte, pentru cei aflati in ACEA situatie, ACOLO si ATUNCI, si ACUM si APOI- victime, parinti, salvatori, medici, pompieri,  acest eveniment tragic a zdruncinat destine si va produce schimbari majore de viziune asupra vietii. Dar nu e de ajuns.

Pentru pragmatici, 30 de tineri morti, peste 100 de raniti grav. Sute de victime ale unui accident nefericit, cu fum si foc. Ne uitam la statistici, numaram si masuram tragedia in cifre, contorizam. SI ce folos ?! Acest lucru nu creste durerea mai  mult decat ESTE déjà. Si nici nu ar fi scazut-o, daca bilantul ar fi fost  cu cifre mai mici. Caci FIECARE viata pierduta sau mutilata este ea insasi, o tragedie in sine. O tragedie care putea sa nu aiba loc!

Pentru mistici, tragedia poate lua contotatii ale unor coincidente in lant: Ziua Mortilor; o melodie parca premonitorie cu titlui “Ziua in care murim”, lansata in clubul mortii de formatia “Goodbye to gravity”; numeleclubului,  COLECTIV, care a “gazduit o moarte…colectiva; muzica havy-metal  cu accente considerate de unii “pagane” sau chiar sataniste,  cantata intr-o noapte a spiritelor-de Haloween…

Pentru istorici, sociologi..o varsta medie de 25-26  de ani, a celor morti, ingeri nenanscuti dar anuntati in vremea Revolutiei din 1989, ingeri cu aripi arse acum, in 2015.

Pentru dascalii lor, copii rebeli, non-conformisti, total diferiti de tipologia  elevului din regimul comunist, incomozi uneori, non-obedienti,  (prea) indrazneti, (prea) originali, {prea) iesiti din tipare cand intrebau “Dar la ce imi foloseste lectia asta !?”

Pentru parinti, copii la care nu stiau sa se raporteze de multe ori, sa-i inteleaga, dar pe care si cu care au invatat impreuna sa –i accepte, sa cunoasca si altceva decat  fatzetele de viata ce purtau amprenta comunismului cenusiu. Parinti  care au “crescut” impreuna cu copii lor si pe “aripile” carora si-au proiectat propriile vise, aripi care acum sunt arse, iar visele spulberate.

TRAGEDIA ESTE INUTILA

Tragedia din 30 oct 2015 ar putea ramane doar un marcaj in istoria poporului roman, DACA lasam timpul sa treaca si sa stearga. Si atat! Tragedia este INUTILA daca vom urmari cu suflete chircite, in fata televizorului, “filmele” evenimentelor. Si atat ! Pierderile de vieti omenesti si suferintele celor ramasi dar mutilati SUNT ZADARNICE, in ciuda oricaror eforturi “reparatorii “, medicale sau de alta natura, DACA , din tot ce s-a intamplat , nu vom INVATA  FIECARE CATE CEVA !

Nici un sacrificiu nu are valoare DACA nu produce SCHIMBARE ! La ce bun toate astea, daca nu foloseste la NIMIC, decat doar  produce SUFERINTA !?

INGERII REVOLUTIEI

La fel a fost si REVOLUTIA DIN DECEMBRIE “89. A produs multa suferinta, sacrificiul vietii a mii  de tineri ( tot tineri), sperante spulberate de pe aripile de inger..si..prea putina SCHIMBARE ! SI tocmai ce s-a inchis dosarul. Nerezolvat !

Sangele rosu al comunismului se pare ca inghitit sangele albastru al demnitatii tinerilor care s-au sacrificat.  Dupa 25 de ani traiesti cu impresia ca s-a schimbat doar forma, nu si continutul.   Avem grantite deschise, avem “oferte “ de hrana, produse, servicii ca “afara”…avem democratie ( decalarativa), dar ..nu avem LIBERTATEA SPIRITULUI.  Spirit de inger care crede in bunatate, sinceritate, constinciozitate, adevar, iubire in toate formele ei, onestitate, autenticitate, respect, demnitate…Cati dintre noi avem IN NOI toate astea !? Si cati le transpunem in FAPTE?!

CARE E ROSTUL

Odata cu sacrificiul suprem al tinerilor, cei de a Revolutie,  si cu  sacrificiul celor de acum, din Club Colectiv, am putea sa intelegem ca ceea ce s-a intamplat ARE o incarcatura SIMBOLICA. Este o suma de semnificatii, de coincidente, de intelesuri.. Dar nu puerile ! Nici mistice neaparat !Nici nimic altceva ce ar putea duce in derizoriu sacrificiul lor !

Ci ar putea fi mai degraba un INDEMN!  Un strigat al SUBCONSTIENTULUI  COLECTIV  !  Un planset al durerii ca inca nu ne-am trezit cu adevarat !  Ca inca nu am schimbat NIMIC din ceea ce era esential: PROPRIA CONSTIINTA !

Iar acesta schimbare este VALIDATA DOAR prin faptele noastre, ale fiecaruia dintre noi, asumate, responsabile, corecte, cu traire autentica . EI ASTA vor de la NOI !

La urma urmei nu spunem fiecare ca vrem ce e mai bine pentru copii nostril ? Dar oare, prin felul in care actionam, zi de zi, parinti, dascali, politicieni, societate civila, mass-media..nu le frangem aripile, lent dar cu acelasi efect : MOARTEA ! Moartea LIBERATII SPIRITULUI LOR !

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

  1. La Colegiul Gheorghe Lazar o eleva a coborat in scaun cu rotile in curtea scolii , condusa de alti colegi ,cu o carte pe cap . A trebuit sa evacueze sala de clasa în timpul exercitiului de alarmare publica !!!!!
    Intrebati-o pe Doamna Primar unde s-a evacuat /evaporat în ziua de 22 octombrie 2015 !!!!!

  2. Unde a fost PRIMARUL SIBIULUI în 22 octombrie 2015 cand in Sibiu au sunat toate sirenele ? La ce scoala ? La ce liceu ? Intrebatii elevii si profesorii daca au vazut primarul ! Unde s-a evacuat primarul ? Parca este presedinte de comitet local de situatii de urgentă pentru orasul nostru ! Copiii si profesorii au evacuat salile de clasa cu cartile /cataloagele pe cap … PRIMARUL cum s-a evacuat ?