Azi am luat foc la prima oră!

Toate tv-urile aveau un singur subiect de comentat.

Noaptea trecută, clubul bucureștean COLECTIV a ars, odată cu niște tineri rockeri, dintr-o mulțime care se distra de Mama Focului. Prețul a fost plătit cu artificiile aninate pe stâlpii fostei hale industriale.

ARTIFICII? ÎN SPAȚIU ÎNCHIS?

Da, joc de artificii în spațiul închis.

Cine a mai pomenit vreodată așa ceva?

Nobody knows.

Lume, lume, în România, în marea ei capitală, a fost posibil să fie aprinse artificii, într-un club de noapte!

Și de atâta distracție, au ars de vii tineri petrecăreți.

Cum a fost posibil ca 112 să nu răspundă și salvările să ajungă după numai o jumătate de oră?

Ei bine, a fost, pentru că la noi totul e posibil!

În schimb au apărut, la țanc, oportunistul corifeu al situațiilor de urgență, însoțit de cel  al interesului național.

Generalul interesului național apare, în imaginile din presă, de parcă ar fi fost la ședință foto, în studioul de simulări al Internelor. Sprâncene încruntate, priviri de vultur, azimut 45 de grade!

Generalul interesului național poate crede că lumea va uita repede, după tragedia asta, de cealaltă tragedie cu tânărul polițist din escorta sa, mort într-o plimbare de noapte a generalului. Nu de mult. Doar săptămâna trecută.

Oprea ăsta, cu toate cele 4 stele ale sale, mi se pare personificarea falsului interes de importanță națională. Și ca el sunt mulți la putere!

Aiasta nu se mai poate trece cu vederea, Doamne!

*

 La 24 de ore, după tragedie. Tinerii aceia n-au murit pentru că au vrut să se distreze într-o atmosferă incandescentă. Ei aleseseră deja un mod de viață, altul decât cel conform societății în care au trăit. „C o l e c t i v  H o l o c a u s t” va rămâne emblema tragică a tinerilor abuzați de o societate în care n-au viitor. Și cum ar putea o societate aflată pe mâinile unor conducători lacomi după putere și averi, plagiatori obraznici, mitomani cu tupeu și impostori cinici, să le ofere ceva de „Doamne, ajută!”?

*

La 48 de ore, după tragedie. Numărul deceselor a ajuns la 30. Și se așteaptă creșteri semnificative. Președintele lansează un mesaj de solidarizare contra corupției, pe care o pune la originea „H o l o c a u s t u l u i” din clubul Colectiv. Mesajul a apărut pe FB, probabil președintele fiind convins că numai tinerii îl mai pot susține. Că numai cu ei mai poate discuta. Vorbește de corupție, dar boala e a statului, al cărui șef – credem noi – este chiar domnia sa. Dacă a fost posibilă tragedia de vineri seara, cu avizele atâtor „organe”, sau fără ele – totuna-i!, e de înțeles exodul tinerilor români buni, inventivi și muncitori. Ei nu se simt încurajați, stimulați și protejați doar de legi, cât și de oamenii care sunt puși să le aplice. Și nimeni nu face primul pas spre normalizare.

*

Trei zile, după. Ultimele două zile au fost zile de rugăciuni, dedicate morților. Seara asta, în Biserica universală, s-a aprins Lumina de Paști. Sufletele plecate au nevoie de ea. Lumina Învierii. În Piața Mare a Sibiului, mulțime de candele, aprinse, în memoria victimelor „HOLOCAUSTULUI” din „Colectiv”-ul bucureștean. Iar în sala Thalia, marea actriță Maia Morgenstern a deschis cu un moment de reculegere, în memoria rocker-ilor, spectacolul cu concertul supertalentatei Alina Azario, în festivalul ce poartă numele celebrei pianiste Clara Haskil, originară din România, care a cucerit lumea muzicii simfonice, la mijlocul secolului trecut. Iată cum tinerii care au „renunțat la gravitate”, cântând ziua morții, au provocat o adevărată undă de șoc emoțional. La Sibiu, în țară și în lume. Indiferent ce sau în ce au crezut, ei au pus în mișcare energii spirituale și de solidaritate interumană. Ceva rar, la români. Poate vor învăța și unii slujitori ai altarelor că acesta e chiar rostul credinței.

Ultima oră

Comentariul meu