locuitorii văii secașelor primesc apă de calitate printr-o aducțiune de 74 de kilometri

viceprimar virgil popa prefect apa canalVineri, 30 octombrie 2015, a avut loc punerea în funcțiune a Aducțiunii ”Valea Secașelor”, moment extrem de important pentru locuitorii a 14 localități din partea de nord – vest a județului Sibiu. Se împlinește astfel o veche dorință, atât a locuitorilor cât, și a administrațiilor locale din zonă, de a beneficia de apă curentă, suficientă și sigură, suport al dezvoltării personale, sociale și economice.

Momentul festiv a avut loc, începând cu ora 11,00, la Stația de pompare nr. 1, de pe strada Ogorului din Sibiu. Constructorul desemnat prin licitație a fost format din asocierea ”ACI Bistrița” SA și ”Elsaco Electronic” SRL, valoarea contractului fiind de 33,01  milioane lei, fără TVA.
Executată în perioada mai 2014 – septembrie 2015, aducțiunea măsoară 73,7 km, fiind realizată din polietilenă de înaltă densitate cu diametrul cuprins între 400 – 200 mm și care asigură un debit de plecare de 68 litri/secundă.
Apa este potabilizată la Stația de Tratare ”Dumbrava” din Sibiu, după care, prin intermediul aducțiunii ajunge în localitățile: Şura Mică, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Bogatu Român, Presaca, Păuca, Gusu, Ludoş, Sângătin, Apoldu de Jos, Apoldu de Sus şi Miercurea Sibiului.
De-a lungul conductei au fost construite 2 stații moderne de pompare a apei, în Sibiu și Ocna Sibiului, precum și 8 rezervoare de înmagazinare dotate cu stații de clorinare.
Întreg ansamblul este monitorizat prin sistem SCADA, care permite colectarea de date privind presiunea, debitul și calitatea apei, inclusiv controlul de la distanță asupra vanelor de închidere în caz de avarie.
De avantajele noii aducțiuni beneficiază aproximativ 16.000 de locuitori, numărul acestora urmând să crească la 23.000 în următorii ani, prin derularea de noi investiții în infrastructură în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
În primă fază, de noua aducțiune vor beneficia locuitorii din Șura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneș, Mândra, Alămor, Hașag, Păuca, Presaca, Broșteni, Bogatu Român și Apoldu de Jos,  urmând ca prin POIM să fie conectate și localitățile Topârcea, Armeni,  Amnaș, Dobârca, Sângătin, Miercurea Sibiului, Apoldu de Sus, Ludoș și Gusu.
Pentru următorul mare program de investiții – POIM, derulat între 2014 – 2020, SC ”Apă Canal” SA Sibiu dorește să realizeze lucrări în valoare de peste 120 de milioane de Euro, care să continue amplele lucrări de modernizare și extindere a infrastructurii de apă și canalizare din întreaga arie de operare.

Ultima oră

Comentariul meu