iohannis: ”l-am sfătuit pe oprea să demisioneze”. iar oprea l-a ”ascultat”...

iohannis opreaPreședintele României, Klaus Iohannis, a declarat luni seară că l-a sfătuit pe vicepremierul Gabriel Oprea să își dea demisia după scandalul decesului polițistului Bogdan Gigină. În replică Oprea a anunțat că NU DEMISIONEAZĂ.

”Având în vedere că opinia publică este foarte preocupată de evenimentul de săptămâna trecută, accidentul în care din nefericire a murit un poliţist la datorie, am avut o intervenţie ieri şi în continuare astăzi l-am invitat pe vicepremierul Gabriel Oprea la o discuţie fiindcă am dorit să primesc lămuriri. Am avut o discuţie în cursul serii şi l-am sfătuit pe Gabriel Oprea să îşi dea demisia. Ce va face domnul Oprea va decide şi probabil va face şi un anunţ public”, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, luni seară.
Şeful statului a mai spus că principalul argument pentru care l-a sfătuit pe ministrul Afacerilor Interne să demisioneze a fost ”proasta gestionare a acestei crize”, arătând că toată comunicarea pe această temă a fost ”catastrofală”.
”Proasta gestionare a crizei. Într-o astfel de criză apare foarte multă emoţie şi opinia publică are dreptul la informare şi la luări de poziţie din partea celor implicaţi şi a şefilor celor implicaţi. Întreaga comunicare pe acest accident a fost catastrofală. Pe această latură politică i-am dat sfatul domnului Oprea. Nu m-am lămurit la partea penală, ci strict la chestiunea de politică publică”, a afirmat preşedintele, întrebat care au fost argumentele pentru care l-a sfătuit pe Gabriel Oprea să demisioneze.
El a fost întrebat dacă ştie ce s-a întâmplat în seara accidentului, dacă a cerut instituţiilor abilitate un raport complet şi dacă ministrul Oprea se afla într-o situaţie de urgenţă pentru a se justifica acea coloană oficială.
Şeful statului a spus că el cunoaşte doar situaţia relatată de Gabriel Oprea.
”Eu cunosc aspectele relatate chiar de domnul Oprea, dar restul circumstanţelor nu trebuie elucidate de serviciile secrete, ci de procurori. Aştept rezultatele acelei anchete”, a răspuns Klaus Iohannis, precizând, răspunzând unei alte întrebări, că nu l-a întrebat pe Oprea cât de des recurge la coloană oficială.
Întrebat, de asemenea, dacă i-a dat un termen ministrului Oprea până la care să demisioneze, Iohannis a spus că nu.

Oprea, NU demisionează
Ministrul de interne Gabriel Oprea sugerează, printr-un comunicat de presă, că sfatul preşedintelui Klaus Iohannnis ar avea legătură cu dorinţa sa de a schimba guvernul.
El spune că preşedintele l-a sfătuit într-adevăr să demisioneze, ca urmare a „modului în care a fost gestionată comunicarea” după accidentul în care Bogdan Gigină, poliţistul care deschidea coloana oficială a vicepremierului, a murit. El a mai spus însă că nu intenţionează să demisioneze, invocând faptul că este „nevinovat”.
„În cursul întâlnirii de la Cotroceni, din această seară, preşedintele Klaus Iohannis m-a sfătuit, într-adevăr, să iau în considerare varianta demisiei din Guvern, ca urmare a modului în care a fost gestionată comunicarea pe durata ultimelor zile. Consider că implicaţiile acestor declaraţii nu sunt instituţionale, ci exclusiv de natură politică”, se arată în comunicatul citat.
Oprea îl acuză pe Iohannis că sfatul său are legătură cu dorinţa de a schimba guvernul, adăugând că cel mai important în acest moment este derularea anchetei penale.
„Sfatul transmis de preşedintele Klaus Iohannis poate fi pus în contextul opţiunilor exprimate frecvent de domnia sa în ceea ce priveşte culoarea politică a Guvernului. Cu toate acestea, consider că, indiferent de situaţie, oportunitatea unei demisii ţine întotdeauna de adevăr şi de lege. În acest moment, există o anchetă penală în curs şi cel mai important lucru pentru mine, pentru colegii din Minister, pentru familia lui Bogdan Gigină este să se afle adevărul”, mai susţine Gabriel Oprea.
Ministrul de Interne mai acuză „jocuri politice şi de imagine”.
„O demisie la acest nivel de responsabilitate şi, implicit, asumarea unei vinovăţii care nu există, nu pot fi nici monede de schimb politic şi nici artificii mediatice. Într-un stat de drept, respectarea legii este mai importantă decât jocurile politice sau de imagine (…)Aşadar, în ceea ce mă priveşte, lucrurile sunt clare: nu sunt vinovat şi, prin urmare, voi continua activitatea în cadrul Guvernului”, mai susţine Oprea.
El spune că l-a informat pe preşedinte că va asigura stabilitatea politică a guvernului din care face parte şi că „relaţia instituţională va continua în parametri fireşti”, UNPR continuând să susţină proiectele lui Klaus Iohannis privind securitatea naţională, la fel cum va continua să susţină Guvernul condus de Victor Ponta.

Ultima oră

Comentariul meu