Prima ediție UNTOLD Festival a însemnat 4 zile de festival în vara anului 2015, mai exact 30 iulie – 2 august 2015, cu un trafic cumulat de peste 240.000 de festivalieri, cu o medie de peste 60.000 de participanți pe zi, cel mai mare eveniment al programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului. Organizatorii au prezentat de asemenea și aftermovie-ul oficial al ediției 2015. Sibianul Duminciuc Bogdan, a pus și el umărul pentru realizarea acestuia.
Impactul generat de UNTOLD Festival asupra comunității poate fi cuantificat atât în cifre cât și în capital de imagine adus orașului. În cifre, UNTOLD 2015 a însemnat: 23 milioane euro suma totală generată de festival, din care 80%, adică 20 milioane, au fost banii atrași în Cluj Napoca, detaliați în cele ce urmează.
Sibieni în număr mare la Untold
Conform datelor colectate de operatorul nostru de ticketing, 25% din biletele și abonamentele festivalului au fost vândute în Cluj-Napoca, având astfel un festival la care au participat în fiecare zi aproximativ 15.000 de clujeni, iar restul de 45.000 de oameni au venit la UNTOLD din afara Clujului, din orașe precum București, Timișoara, Oradea, Brașov, Sibiu, Iași etc., sau din străinătate. 15% din totalul de participanți au fost turiști străini, topul vânzărilor de bilete pe țări conturându-se în felul următor: Marea Britanie, Germania, SUA și Canada, Franța, Italia, Ungaria, Austria, Moldova, Olanda, Danemarca, Japonia. Mai mult, UNTOLD Festival a atras și câțiva participanți din țări exotice precum Mexic, Noua Zeelandă, Maroc, Egipt și Singapore.
Conform estimărilor, în cele 4 zile de festival, cei 180.000 de turiști, veniți din afara Clujului (trafic general) au cheltuit în medie 100 de euro pe cazare, masă și diverse sesiuni de shopping, rezultând o infuzie de capital de 18 milioane de euro în plină perioadă a verii. Festivalul a atras în Cluj-Napoca bugetul echivalent unui city break din străinătate, raportându-ne la bugetul pe persoană.
Mai mult, 2 milioane de euro au fost banii cheltuiți în Cluj de către clujeni, care au decis să lase o parte din bugetul de concediu chiar în orașul lor. Cifră estimată la o medie de 60.000 de persoane trafic pe zi și 35 de euro consum mediu de persoană pe zi.
În plus, peste 3 milioane de euro au fost banii investiți în comunitate de sponsori și parteneri prin prezența lor în festival, ținând cont de fee-uri, costuri logistice, operaționale și resursa umană.
Cei mai relevanți indicatori ne sunt și cifrele raportate prin performanțele înregistrate de marii jucători din oraș.
Clujul si-a umplut buzunarele
Conform datelor primite de la INS numărul de turiști ajunși în Cluj doar în luna iulie a crescut procentual cu 27% comparativ cu luna iulie a anului precedent, astfel că peste 32.800 persoane au apelat la serviciile de cazare ale unităților hoteliere, booking.com confirmând o rată de ocupare de 99% a cazărilor disponibile pe raza județului Cluj. Restul turiștilor veniți la festival, până la totalul de 45.000, care nu au mai găsit loc în hoteluri, au preferat să opteze pentru ofertele localnicilor de cazare, generând astfel venituri directe clujenilor. Din punct de vedere al comportamentului de consum al festivalierului UNTOLD, deciziile de cazare și transport ne conturează un profil de consumator premium care e dispus să plătească în plus pentru condițiile de cazare regăsite în ofertele localnicilor, având value for money.
Mallurile clujene au înregistrat un trafic cu până la 40% mai mare decât aceeași perioada a anului precedent, comercianții având încasări comparative cu perioada sărbătorilor de iarnă.
Un efectiv de 3000 de taxiuri au fost 24h pe stărzile orasului, raportând încasări neobișnuite perioadei de vară. Compania de Transport Public Cluj-Napoca declară încasări de peste 15.000 de euro în cele 4 zile de festival.
Pe lângă impactul pe care l-a avut la nivel local, UNTOLD Festival duce numele orașului nostru în competiții internaționale de prestigiu. European Festival Awards a nominalizat festivalul clujean la două categorii în competiția europeană și anume: Best Major Festival și Best New Festival, având concurente festivaluri cu tradiție precum Tomorrowland, Szighet sau Exit. UNTOLD festival a fost o experiență inedită și nouă pentru fanii care ne transmit că au trăit la Cluj-Napoca cele mai intense 4 zile de festival. Nu în ultimul rând, acoperirea media de care s-a bucurat festivalul doar în ultimele 3 luni dinainte de start este peste așteptări. Conform agenției MediaTrust, au fost monitorizate 23 de posturi TV naționale, 12 posturi de radio naționale, peste 500 de publicații naționale și locale print și peste 33.000 ziare și platforme online, care au generat doar în ultimele 3 luni dinainte de start, peste 13.000 de știri despre UNTOLD Festival.
Miercuri a fost lansat și aftermovie-ul oficial al primei ediții, pe care îl puteți vedea mai sus.