hepatitaA_boala_mainilor_murdare-1024x768

Doi copii au fost deja diagnosticaţio cu hepatită de tip A, iar alţi 7 sunt suspectaţi că ar purta virusul. Copiii aau între 8 şi 17 ani, 5 dintre ei sunt elevi la şcoala generală din Cristian şi 2 la liceu, în sibiu. Toţi se află internaţi la Secţia de Boli Infecţioase – Copii.

„A fost declanşată imediat ancheta epidemiologică pentru depistarea contacţilor şi au fost aplicate primele măsuri în focar: au fost predate materiale sanitare pentru efectuarea testelor de urină, dezinfectante, precum şi fluturaşi cu informaţii privind Hepatita virală de tip A. Urmează primele vaccinări ale contacţilor din şcoală, asigurarea triajului săpămânal, dar şi efectuarea examenelor clinice şi de urină la contacţii din şcoală şi din colectivitate”, spun reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu.
Hepatita A- boala mâinilor murdare
Virusul hepatitei A se gaseste in materiile fecale ale persoanelor infectate. Se transmite atunci cand o persoana ajunge in contact cu alimente, apa contaminate cu fecalele altei persoane (transmitere fecal-orala), de obicei in conditii de igiena inadecvata. Persoanele infectate pot incepe sa transmita infectia la aprox. 7 zile de la expunere, chiar daca boala este asimptomatica.
Cea mai bună prevenţie este o igienă riguroasă, spălarea mţinilor fiind indicată ori de câte ori atingeţi obiecte purtătoare de microbi.
Simptomele iniţiale ale bolii sunt oboseală, stare de slăbiciune, anorexie, greaţă, vărsături, dureri abdominale şi, uneori, febră urmată de dureri de cap, erupţii cutanate şi diaree. După una-două săptămâni de la debutul bolii, poate apărea şi icterul.

Ultima oră