????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Miercuri, 21 octombrie 2015, la ora 13:00, în Sala Festivă (etaj 2, corp A)
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu organizează un eveniment editorial excepțional prin lansarea celor trei volume ale Enciclopediei Române (1898, 1900, 1904), reeditate cu ocazia împlinirii a 111 de la apariția acestui document reprezentativ al culturii poporului român. Cu aceeași ocazie, va fi prezentat publicului un volum complementar Enciclopediei, Corespondența Biroului Redacțional de la Sibiu cu colaboratorii, volumul 1: 1895-1896, îngrijit de Vasile Ciobanu și Alexiu Tatu, în colecția Din Documentele ASTREI, nr. 1 a Editurii Armanis, editura Bibliotecii Județene ASTRA.

Iniţiativa din anul 1895 a Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) de a elabora prima enciclopedie românească, s-a concretizat prin editarea acesteia în trei volume, primul apărut în anul 1898, al doilea în anul 1900, iar al treilea în anul 1904.
La elaborarea acesteia şi-au adus contribuţia personalităţi elevate, din cei peste 200 de colaboratori, peste 25 fiind membri ai Academiei Române (Titu Maiorescu, Gheorghe Dima, Constantin Rădulescu-Motru, A.D. Xenopol, Ovid Densuşianu, Grigore Antipa etc.).
Pe lângă conţinutul în sine al lucrării, foarte importante şi interesante pentru cercetători sunt instrumentele de lucru folosite la elaborarea acesteia; întreaga arhivă se găseşte la Sibiu, în ultima perioadă fiind valorificate porţiuni importante din aceasta. Amintim corespondenţa purtată de Cornel Diaconovici cu colaboratorii pentru elaborarea Enciclopediei, aflată la Serviciul Judeţean Sibiu al Arhivelor Naţionale, subiect de cercetare concretizat sub forma unei teze de doctorat a lui Alexiu Tatu, conducătorul instituţiei amintite.
O parte consistentă a arhivei se află şi la Biblioteca ASTRA, şi anume declaraţiile de adeziune la elaborarea Enciclopediei şi fişele de lucru folosite; acestea sunt puse la dispoziţia cercetătorilor interesaţi. O parte dintre aceste documente sunt disponibile pe site-ul instituţiei. Ilustraţiile din lucrare sunt prezente şi în portalul Europeana, graţie contribuţiei Bibliotecii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. Rezultatele cercetărilor fondurilor de arhivă, indiferent de deţinătorii acestora, s-au concretizat, de-a lungul timpului, şi sub forma unor studii ştiinţifice de mai mici sau mai mari dimensiuni; amintim doar un număr tematic al revistei Transilvania (9-10/2004), dedicat împlinirii a 100 de ani de la finalizarea elaborării Enciclopediei.
Enciclopedia s-a bucurat de o onorantă atenţie şi în perioada interbelică, Fundaţiile Regale intenţionând o reeditare a acesteia. Intenţia a rămas, din păcate, doar la acest stadiu și a fost preluată în acest an de singura structură funcţională a Asociaţiunii care a funcţionat fără întrerupere din 1861 până astăzi: Biblioteca ASTRA.

Biblioteca ASTRA reeditează enciclopedia Română. Fii părtaş la un eveniment cultural de excepţie!

Proiectul editorial se înscrie în unul din obiectivele prioritare aflate în Strategia de dezvoltare a Județului Sibiu, obiectiv ce vizează promovarea, conservarea și valorificarea patrimoniului cultural al Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu și este finanțat de Consiliul Județean Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică