detector metale

În ultima perioadă am asistat, atât la nivel naţional cât şi la nivelul Judeţului Sibiu, la o creştere semnificativă a interesului pentru descoperirea de bunuri arheologice şi, în acest sens, a folosirii detectoarelor de metale. Din cauza efectelor distructive pe care le au asupra siturilor arheologice şi asupra obiectelor descoperite, legislaţia românească a stabilit un regim special pentru deţinerea/comercializarea aparatelor respective, acestea trebuind înregistrate la inspectoratele judeţene de poliţie şi monitorizate de lucrătorii cu atribuţii în protejarea patrimoniului cultural din cadrul lor. Folosirea neautorizată a detectoarelor de metale, prin prisma distrugerii siturilor arheologice şi a traficului cu obiecte sustrase din arealul acestor obiective protejate, constituie fapte care aduc un grav prejudiciu patrimoniului cultural naţional, pierderile fiind greu de evaluat la adevărata lor valoare. Şi aceasta pentru că, de cele mai multe ori, valoarea ştiinţifică a bunului respectiv este mai însemnată decât valoarea materială a acestuia, iar ruperea din context a unor obiecte dintr-un sit arheologic determină o alterare ireparabilă a valorii sale reale, atât în ceea ce priveşte datarea, cât şi reconstituirea contextului din care au fost extrase.

căutătorii de comori căutaţi de poliţişti. i-ai găsit oamenii legii?

Astfel, în perioada 06-14.10.2015, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu a organizat şi desfăşurat o amplă acţiune pentru identificarea persoanelor care deţin, folosesc sau comercializează detectoare de metale fără respectarea prevederilor legale precum şi, ulterior, efectuarea de cercetări pentru identificarea locurilor unde au fost realizate detecţii neautorizate recuperarea eventualelor bunuri sustrase.
În urma acţiunilor desfăşurate, au fost identificate 5 persoane fizice care deţineau detectoare de metale fără respectarea normelor legale, respectiv fără obţinerea autorizaţiilor necesare emise de către I.P.J. Sibiu, sibieni, cu vârste cuprinse între 20 şi 36 de ani, precum şi o persoană juridică având sediul în localitatea Şelimbăr, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 30.000 lei, detectoarele în cauză fiind confiscate (conform prev. de art. 5 alin. 10 şi pedepsite de art. 28 alin. 1 lit. g din O.G. nr. 43/2000 rep.).
De asemenea, pe raza Municipiului Mediaş, a fost identificată o persoană, localnic în vârstă de 40 de ani, care comercializa un detector de metale, persoanei respective fiindu-i întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de vânzare sau oferire spre vânzare a detectoarelor de metale fără autorizaţia necesară, faptă prevăzută şi pedepsită de Ordonanţa nr. 43/2000 rep. privind protecţia patrimoniului arheologic şi declararea unor situri arheologice ca zone de interes naţional (art. 27 alin. 1).

Detectoarele confiscate urmează să fie direcţionate spre instituţii culturale sibiene de profil, cercetările urmând să fie continuate şi în perioada următoare pentru identificarea şi tragerea la răspundere şi a altor persoane sau societăţi comerciale care nu respectă prevederile legale în vigoare în acest domeniu.

Foto www.libertatea.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică