Vai vouă, celor care credeți că faceți dreptate, într-o societate speriată de propriile ei păcate! Cu forța violenței legitime, nu veți reuși decât să readuceți poporul la starea vegetală, din care a crezut că s-a trezit în urmă cu peste un sfert de veac. Dreptatea nu se face cu forța – căci asta nu poate dura nimic trainic -, cât ar fi de legitimă. Dreptatea, ca și adevărul, este rodul credinței în Binele comun, al cunoașterii responsabilității personale și al iubirii aproapelui.

Vai vouă, celor care de 25 de ani ați ocupat scaunele dintâi ale societății, doar pentru saluturi obediente în piețe publice! De la voi poporul aștepta dreptatea cu argumentele legii, dar nu i-ați oferit decât speranțe deșarte. Ați profitat însă, fățarnicilor!, de neștiința celor mulți și ați ajuns unde ați ajuns datorită lor. Dar nici nu le-ați răsplătit încrederea cu dreptatea și adevărul pe care le meritau.

Vai vouă, farisei învățați și îmbogățiți fără conștiință ai acestor vremuri tulburi! Voi vă ascundeți la înălțimile eterice ale științei și bunăstării materiale, făcându-vă că nu știți că viața merită să fie trăită doar cu oameni, între oameni și pentru oameni, în lumina învățăturii binelui și frumosului, a libertății de gândire și curajului de-a ne iubi unii pe alții. Să nu vă mirați că oamenii trec peste voi și învățăturile voastre, ca peste pământurile ce ascund oseminte necunoscute.

Vai de voi, făcătorii de legi! De la începuturile exodului postcomunist, ați pus la cale legi numai de voi dorite și înțelese. Multe au pus grele sarcini sau imposibil de îndeplinit, pe spinările oamenilor, sarcini pe care voi le-ați fentat ca Răul rugăciunile sfinților. Unde vă imaginați că se poate ajunge, după ce ați lăsat societatea la cheremul minciunilor voastre înșelătoare? Și tot voi ați deschis cutia păcatelor strămoșești, ce biciuie România dintotdeauna, nu doar de astăzi, mințind că dăruiți poporului dreptatea de care are nevoie.

Vai vouă, conducătorilor ce vă ascundeți idealurile depășite de timp! Pentru că voi zidiți în uitare cuvintele Adevărului pe care L-au ucis părinții voștri.

Vai vouă, celor care credeți că aveți cheile cunoștințelor, unde nici voi n-ați intrat, dar nici pe alții care au dorit nu i-ați lăsat să intre! România de astăzi asistă neputincioasă la scandalurile pe care le provocați, mai dăunătoare decât „binele” pe care îl faceți. Dar nu veți putea opri România de mâine să cunoască adevărurile pe care voi le-ați ascuns.

Ultima oră

Comentariul meu