eterna dispută de la liceul ”roth” din mediaș: cu sau fără uniformă

12168128_1000806829981883_1952892828_nLiceul Teoretic Stephan Ludwig ”Roth” este singurul liceu din Mediaș, ai cărui elevi par mai rebeli, pentru că nu poartă uniformă. Zilele trecute s-a readus în discuție posibila introducere a uniformelor, dar în final balanța a înclinat spre cei care nu văd utilitatea uniformelor. În rândul elevilor părerile sunt însă împărțite.

De ce ar vrea medieșenii de la ”Roth” reintroducerea uniformelor

Printre elevi sunt și voci care sunt pentru uniforme, iar motivele sunt diverse, ba că astfel  copiii nu vor face diferențe între ei, pentru că unii copii de la sate nu își permit haine de firmă….ca cei de la oraș, sau că prin reintroducerea uniformelor toți vor fi egali, indiferent de etnie sau de starea materială a fiecăruia, sau chiar că ar fi mai bine să fie introdusă uniforma, decât să fie certați pentru orice.

Am făcut un mic sondaj printre elevii renumitului liceu medieșean, iar din răspunsuri și împărțirea pe tabere, se vede că subiectul este fierbinte printre liceeni.

”Mi-ar plăcea să avem blugi negrii, o cămașă de orice culoare și o vestă neagră” a declarat pentru Ora de Sibiu, Andrei Olcan elev al liceului ”Roth”.

”Sunt de acord cu introducerea uniformelor fiindcă  afirmația ”să ne exprimăm liber” este falsă de fapt. Uniforma ne face egali, suntem toți elevi în aceeași școală si dă o oarecare reputație liceului” a spus și Roxana Crăciun pentru site-ul nostru.

Mi-ar place să avem un sacou,chiar dacă este greu de întreținut,să fie o culoare nici sobră dar nici prea colorată, sub sacou să avem voie cu ce bluza dorim. În rest pantalonii să nu fie atât de largi, să fie cât de cât ”pe picior” a completat tânăra în vârstă de 16 ani.

Andrei și Roxana nu sunt singurii elevi ai liceului care susțin introducerea uniformei. Iulia, elevă în clasa a IX-a a liceului ”Roth” este de părere că oricum sunt multe restricții în privința imbrăcăminții, iar introducerea unei uniforme ar simplifica lucrurile când vine vorba de ținuta pentru mers la școală. ”Sincer aș vrea să avem uniformă fiindcă avem prea multe interdicții, nu le place culoarea blugilor, trebuie să fie închiși la culoare,doar negrii,bleumarin închis. (desigur cu talie normala) și mai multe chestii de genul acesta. După părerea mea e destul de ok să purtăm uniforme..un sacou și pantaloni de stofă nu ne fac rău”, a declarat Iulia pentru Ora de Sibiu.

12166135_941122952626020_1111991618_n

Și Cristi Gavrilă elev în clasa a X-a este de acord cu introducerea uniformelor. ”Da, îmi doresc să se introducă uniforma!” Tânărul își argumentează alegerea spunând că astfel n-ar mai exista diferențe între elevi. Cât despre cum ar vrea să arate uniforma, acesta spune: ”Aș vrea să fie compusă dintr-o vestă și pe acea vestă să fie imprimat în piept numele liceului sau  un sacou cu imprimeu în piept cu numele liceului” 

Tabăra anti-uniformă

”Nu doresc introducerea uniformei pentru că limitează libertatea de exprimare și pentru că nu mi-ar plăcea ca toți elevii să poarte aceleași haine ca și mine.” explică Diana elevă a liceului teoretic Stephan Ludwig Roth.

Nici Dorina nu este de acord cu introducerea uniformelor aducând și argumente. ”Nu doresc să se introducă uniformele, deoarece elevii au dreptul să aleagă cum să se îmbrace, iar dacă s-ar introduce uniforme li s-ar răpi stilul de a se exprima.”

Mihai este un alt elev care se opune introducerii uniformelor.”Nu doresc să se introducă uniformele deoarece nu mi-ar plăcea să vin în fiecare zi în aceleași haine, îmi place să vin în ceva lejer,în îmbrăcăminte care este comodă”, explică adolescentul.

Conform ultimei hotărâri a conducerii, ținuta elevului nu trebuie să fie mulată pe corp sau transparentă, elevii nu trebuie să aibă injurii imprimate pe haine dar nici slogane rasiste, iar pantalonii nu trebuie să fie decupați sau decolorați, în timp ce bluzele decoltate sunt interzise în rândul fetelor. Machiajul trebuie să fie discret iar unghiile îngrijite. Părul atât la fete cât și la băieți trebuie să fie îngrijit; băieții pot purta barbă sau mustață cu o lungime maximă de 5 mm. Elevii nu vor putea purta cercei şi piercinguri pe faţă.

Ce spun foștii elevi ai liceului ”Roth”

Și Mircea Hodârnău este de partea uniformelor spunând că în perioada în care acesta era elev la Roth uniformele erau obligatorii, iar faptul că poartă culorile sau însemnele liceului trebuie să-i facă mândrii pe elevi.

”În anii`80, când eram elev la Liceul Teoretic “St. L.Roth”, purtam uniforma. Toate instituțiile de învățământ aveau conform regulamentului obligația ca elevii să vină îmbrăcați în uniforma școlară la cursuri. Bineînțeles că nu întotdeauna purtam uniforma, mai ales în perioada în care făceam practică. Am fost chiar trimis acasă de câteva ori pentru că nu eram îmbrăcat regulamentar.

Uniforma, cravata și cordeluța pentru fete dar și numărul matricol erau obligatorii pentru ținuta unui elev în acei ani. Chiar dacă atunci nu prea eram de acord cu obligativitatea purtării uniformei școlare, acum sunt pentru acest lucru.

Uniforma îți dă o anumită prestanță și elevii trebuie să fie mândrii că poartă culorile sau însemnele liceului la care învață. Odată cu maturizare sunt sigur că mulți adolescenți de pe băncile liceelor își vor schimba optica referitoare la purtarea uniformei” a declarat pentru Ora de Sibiu, Mircea Hodârnău, fost elev al liceului ”Roth”.

Chiar dacă în perioada în care a fost elevă la ”Roth” nu erau introduse uniformele, Christine Thellmann vine cu o propunerea interesantă susținând că uniformele trebuie alese strict de către elevi iar elevul care reușește să ”aducă” cea mai plăcută uniformă de către elevi să poarte chiar numele creatorului.  ”În perioada 2002-2006 uniformele nu erau introduse. Erau discuții despre necesitatea acestora, însă acestea nu s-au concretizat.  Personal sunt de acord cu introducerea uniformelor, acestea având în afară de neplăcerea de a fi purtate și avantaje, pentru că elimină discrepanțele între modul în care sunt îmbrăcați elevii în funcție de veniturile părinților, fapt care crează animozități, diminuează riscul infiltrării între elevi a persoanelor străine de școala, identifică școala de care aparține mult mai simplu. Uniformele trebuie să arate așa cum își doresc elevii.

Acestea ar trebui realizate în urma unui concurs de idei lansat între elevii școlii respective. Ideea care va avea majoritatea preferințelor elevilor din acea școală trebuie să fie cea care îi va ‘îmbrăca ‘ în anii următori. Aceasta idee trebuie premiată iar uniformele respective să poarte numele câștigătorului : Ex.”Uniforma băieți Cristian Pop”; ‘Uniforma fete Simona Graur’ ”, a declarat pentru Ora de Sibiu Christine Thellmann.

Chiar dacă nu a purtat uniformă în perioada liceului, Florin Neag crede că aceasta este binevenită. De altfel acesta spune că uniforma trebuie să reprezinte și să respecte numele și importanța liceului ”Roth” și a istoriei sale. ”Eu am fost elev al liceului ”Roth” în perioada 1991 – 1995. Erau timpuri prea apropiate Revoluției, astfel că tot ceea ce ținea de vechiul regim în toată societatea românească era minimizat ca și valoare. Astfel erau și uniformele, așadar în perioada liceului generația noastră nu a purtat uniformă. Cred că uniforma își are rostul ei. Apartenența la diverse grupuri sociale este în natura umana. Cred că și în licee această uniformă ar crea/dezvolta acel simț al aderenței la un grup. Și în alte civilizații democratice cu vechime există și se păstrează uniformele școlare. Consider astfel că o uniformă în cadrul liceului este binevenită.  Uniformele acestea ar trebui să reprezinte și să respecte numele și importanța liceului Roth și a istoriei sale în cadrul liceelor din orașul nostru.” a declarat Florin Neag.
 Bogdan Simescu spune că e suficient un cod vestimentar, nu neapărat uniformă, dar elevii ar putea purta insigne, care să le confere apartenența la un liceu, la un grup. ”Elevii simt o constrângere în momentul în care aud de uniformă. Aș opta pentru un cod vestimentar de tip smart casual nu uniforme clasice. Nu ar fi rău să se facă o insignă pe care elevii să o poarte. Nu sunt de acord ca elevii să fie trimiși acasă din cauza faptului că nu au sacoul sau pur și simplu pentru faptul că în acea zi nu poartă pantalonii corespunzători.” a declarat pentru Ora de Sibiu, Bogdan Simescu, fost elev al liceului „St.L.Roth”.
16645260
Liceul ”Roth” este un liceu de prestigiu al orașului Mediaș și al județului Sibiu prima atestare documentară a liceului datând din anul 1604. În 1889 a fost construită o clădire în care se găseau biblioteca, sala de desen şi patru clase elementare (fosta clădire „doi” până în 1993). În anul 1900 la ”Roth” învățau 166 de elevi.
În decursul timpului liceul a ”purtat” mai multe denumiri printre care:
  • (1604-1918) – Gimnaziul Evanghelic C.A. Mediaș.
  • (1919-1949) – Liceul „Stephan Ludwig Roth” (Liceu Evanghelic C.A.)
  • (1965-1971) – Școala Medie numărul 1
  • (1971-1991) – Liceul Industrial „Stephan Ludwig Roth”
  • (1991-prezent) – Liceul Teoretic „Stephan Ludwig Roth”

 

 

Ultima oră

Comentariul meu