De la ora 16:30, pe scena Teatrului Gong este prezentată o comedie franceză de succes, realizată de tinerii studenți actori din Sibiu, sub îndrumarea regizorului Șerban Puiu. Piesa Cutia de carton, de Clément Michel, este un spectacol de și pentru tineri, care a avut un succes imens în Paris, jucându-se de mai bine de 700 de ori, între anii 2001 și 2004. Subiectul este povestea unei mutări neprevăzute: sunt prezentate șapte personaje, care niciodată nu se află în locul potrivit și la momentul potrivit, fiind prinse între lucrurile de împachetat și conturile de reglat. Pentru studenți, textul a reprezentat un pretext pentru studiul situației comice dar, impulsionați de ideea unui proiect european, au sfârșit prin a face un spectacol. În plus, față de varianta franceză, decorul spectacolului, semnat de Claudiu Nicodim, este inedit prin materialele folosite și sculpturalitatea formei. Distribuția: Alexandru Dobrița, Cristian Ioan Timbuș, Maria Soilică, Tudor Răileanu, Cristina Blaga, Alexandra Șerban, Anton Balint și Vlad Bacalu.
De la ora 22:00, la studioul de teatru CAVAS, este prezentat un spectacol emoționant și intens, programat special astăzi de Ziua Națională de comemorare a Holocaustului. Coro nero, pus în scenă de Veronica și Cătălin Pătru după textul dramaturgului belgian Stanislas Cotton, surprinde traseul unui grup de evrei, plecând de la un moment esențial al destinului lor: o nuntă, trecând prin panica din noaptea când sunt goniți din case, prin calvarul lungii călătorii cu trenul și prin iadul lagărului de muncă. Coborârea în infern capătă dimensiuni universale și se face sub semnul teribilei dorințe de a nu fi văzut, de a trece neobservat. Replica „Muncesc, tac, sunt invizibil…” devine un slogan al celei mai de jos trepte a durerii și a fricii. Spectacolul, prezentat deja la Festivalul Drameducation (Poznan, Polonia) și Excelsior Teen Fest (București), este realizat cu sprijinul acordat de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și de Holocaust Memorial Museum din Statele Unite (Steven Spielberg Film and Video Archive), care au pus la dispoziție imagini și fotografii folosite în proiecțiile video. De altfel, directorul general al Institutului „Elie Wiessel”, Alexndru Florian, a declarat, după vizionarea din București: „Spectacolul tinerei echipe din Sibiu este un mesaj emoționant despre destinul tragic al unor oameni care au avut neșansa să se nască într-o epocă în care alteritatea se pedepsea cu exterminarea”. Din distribuție fac parte: Andra Chelcea, Rada Constantinov, Ioana Cosma/ Iulia Popa, Valeriu Iarca, Oana Marin, Gabriela Pîrlițeanu, Vlad Petre, Fabiola Petri, Tudor Răileanu, Ștefan Tunsoiu, Iustinian Turcu, Claudiu Urse și copilul Vladimir Nechit.
Proiectul ”Studenții sibieni cuceresc orașul” se desfășoară între 5 și 11 octombrie 2015 și este realizat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Departamentul de Artă Teatrală și CAVAS (Centrul de Cercetări Avansate în Artele Spectacolului). Acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.
Foto Adrian Mărginean