Intenția guvernanților de a introduce un proiect de lege prin care absolvenții facultăților de medicină din România, să fie obligați să rămână să profeseze în țară meseria, după terminarea studiilor, agită spiritele și la Sibiu. ”Mediciniștii” sunt revoltați de această idee și cred că Statul își bate joc de ei cu o astfel de lege.
Studenţii de la Medicină consideră că obligarea lor să rămână în ţară după terminarea studiilor reprezintă o îngrădire a drepturilor şi va duce la şi mai multă frustrare. Majoritatea spun că ar fi dispuşi să renunţe la bursele de studiu decât să li se interzică să plece să lucreze în străinătate.
La Sibiu, studenţii Facultăţii de Medicină se declară revoltaţi de ideea că ar putea fi obligaţi să rămână ţara până la finalizarea studiilor, iar unii dintre ei spun că ar fi dispuşi să restituie statului român banii pentru că, în străinătate, ar recupera sumele „într-un an”.
„Studenţii sunt revoltaţi. Nu mi se pare normal să mă oblige statul să rămân aici, atât timp cât nu primesc un salariu corespunzător după şase ani de studiu. Eu studiez la fără taxă şi aş fi dispus să dau statului român banii înapoi pentru toţi anii de studiu pentru că, în străinătate, aş recupera banii ăştia într-un an. Acum n-am înţeles exact dacă vor să interzică tuturor studenţilor de la stat sau numai celor cu burse, pentru că, anul trecut cam pe vremea asta, aveau ideea de a interzice tuturor celor cărora statul le-a plătit şcolarizarea”, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Studenţeşti de la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu, Andi Resiga, student.
El a menţionat că studenţii nu îşi doresc neapărat să plece din ţară, dar, din cauza salariilor, „mulţi nu reuşesc să se descurce”.
„Vrem să rămânem în ţară, dar să nu fim bătaie de joc. La ce salarii sunt, dacă nu stai cu părinţii, dacă îţi faci o familie, nu ai cum să te descurci. Mulţi nu reuşesc să se descurce”, a spus Andi Resiga.
El a precizat că la Facultatea de Medicină din Sibiu sunt circa 85 de locuri fără taxă pentru fiecare an de studiu, iar 10-15 studenţi primesc burse de studiu, aceştia urmând să fie afectaţi în cazul adoptării unei măsuri de interzicere a plecării din ţară.
Toată lumea e revoltată. Și profesorii și studenții…
Părerea sa este împărtăşită de mulţi dintre studenţii medicinişti. Întrebaţi pe coridorul facultăţii ce părere au despre o astfel de posibilitate, ei au spus că li se pare „imposibil aşa ceva”.
Mihai, care este student în anul III, a recunoscut că nu este dintre cei care primesc bursă de studiu, dar tot i se pare că nu este normală o astfel de decizie.
„Noi vrem să facem Medicină. Noi am ales asta, dar la ce salarii sunt în sistemul sanitar, ca să nu mai vorbim despre condiţiile în care se lucrează, nu cred că e normal să se impună aşa ceva. Dacă ai posibilitatea să pleci ca să câştigi decent după atâţia ani de studiu, nu cred că e normal să vină statul să-ţi spună că nu poţi”, a explicat Mihai.
La rândul său, decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu, Silviu Morar, a declarat că o eventuală măsură prin care studenţii de la Medicină care au burse de studiu ar putea fi obligaţi să muncească în România „este o decizie dificil de luat”.
„Este o decizie dificil de luat, o decizie care necesită o discuţie extrem de seriosă la nivel naţional, iar o poziţie în acest sens ar trebui luată în cadrul Asociaţiei Decanilor Facultăţilor de Medicină din România”, a declarat Silviu Morar.
Întrebat dacă facultăţile de medicină ar avea de suferit în urma adoptării unei astfel de decizii, el a explicat că este greu de contabilizat.
„Este dificil de făcut, în acest moment, o prognoză privind scăderea adresabilităţii la facultăţile de Medicină, în eventualitatea luării unei astfel de măsuri. Orice apreciere în acest sens ar avea caracter speculativ. Îndrăznesc să sper că cei care doresc să devină medici (şi profesionişti ai sănătăţii, în general) o fac nu pentru beneficii materiale, ci, în primul rând, pentru că simt că au o vocaţie în acest sens”, a declarat decanul Facultăţii de Medicină din Sibiu. La Facultatea de Medicină din Sibiu studiază peste 1.600 de tineri. Sursa: mediafax.ro foto: radioconstanta.ro & google.ro
Sa isi plateasca studiile si sa plece unde vor! Dar nu e corect sa platim noi pentru ei si sa nu beneficiem deloc de investitia facuta!
Pentru a nu fi discriminare toti absolventii de crese, gradinite scoli generale si licee de stat sa ramana obligatoriu in tara, sa murim cu toti de foame, de ce sa pedepsim doar medicii ca s-au nascut in Romania?
dar de ce sa nu ramana in tara cat investeste statul intr-un studentt la medicina
Pentru ca ceusescu a murit si comunismul a cazut. Fiecare face ce vrea si fiecare are dreptul la scolarizare. Parintii au platit taxe si impozite. Pentru ca in tara moare de foame si pt ca nu ai loc de munca dupa rezidentiat. Bai anonimule mai bine ai tacea