VIDEO – A murit o mare sibiancă. Lucreția Ciobanu s-a ridicat la ceruri

lucretiaLucreția Ciobanu a decedat în după amiaza zilei de 30 septembrie 2015. Cea care în 2013 a primit titlul de cetățean de onoare al județului Sibiu. Născută în 1924 la Topârcea (județul Sibiu), Lucreția ar fi împlinit luna viitoare vârsta de 91 de ani.

„Se spune că oamenii mor de două ori: o dată fizic şi o dată când li se rosteşte numele pentru ultima oară. Din punctul ăsta de vedere, pentru tine nu e niciun pericol, bunica mea. Îţi mulţumesc pentru cei 40 de ani în care mi-ai fost mereu şi necondiţionat alături. Odihneşte-te în pace, Lucreţia Ciobanu, „Doamna munţilor””, a scris nepotul cântăreţei pe Facebook, în după amiaza zilei de 30 septembrie.
Femeia frumoasă, cu voce de aur, care a încântat generaţii, timp de peste jumătate de secol, cu melodii culese din Mărginimea Sibiului, povestea, în urmă cu un an, despre viaţa ei şi despre secretul longevităţii sale.
“Nu credeam că ajung la 90 de ani, mai ales în ziua de azi, când mor atâţia oameni tineri şi de tot felul de boli. Eu n-am fost bolnavă niciodată. Am avut probleme mărunte, de la frigul îndurat pe vremuri. Secretul meu este că mi-am trăit viaţa fără supărări. Am făcut mereu haz, indiferent de situaţie”, mărturisea atunci solista.
Iată ce mărturisea Lucreţia Ciobanu, într-un interviu, despre colaborarea cu Cindrelul – Junii Sibiului: „Am colindat cu Cindrelul chiar şi de trei ori prin aceleaşi sate şi sălile au continuat să se umple. Cu Cindrelul am avut peste 900 de concerte, iar cu Junii Sibiului am ajuns în Statele Unite ale Americii; a fost primul ansamblu folcloric din România care a efectuat un turneu în Statele Unite ale Americii”. Colaborarea ansamblului sibian cu Doamna Munţilor a continuat, aşa că în 2007 şi 2013, doamna Lucreţia Ciobanu a urcat pe scena Festivalului Internațional de Folclor Cântecele Munţilor, alături de Cindrelul – Junii Sibiului. De asemenea, în urmă cu zece ani, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul – Junii” Sibiu a sprijinit editarea volumului de amintiri „Munților, cât veți fi voi…” al Lucreţiei Ciobanu.
lucretia ciobanu
La împlinirea a 90 de ani, cântăreaţa îşi spunea ultimele dorinţe
“Eu îmi doresc ca atunci când îmi va veni ceasul să mă culc şi să nu mă mai trezesc. Fără să stau bolnavă, la pat, fără să fiu o povară pentru copiii şi nepoţii mei. Mulţi dintre cei care mi-au fost colegi de scenă au plecat în lumea cealaltă”, spunea Lucreţia Ciobanu, cu seninătatea unui om care ştie că a trăit frumos.
lucretia ciobanu
O viață pe scenă
S-a născut pe 27 octombrie 1924 în comuna Topârcea din judeţul interbelic Sibiu. A fost supranumită Doamna Munţilor şi a susţinut timp de peste 60 de ani spectacole de folclor în care a interpretat cântece din Mărginimea Sibiului. A ajuns cu melodiile ei până în SUA şi Canada. Pentru uimitoarea sa carieră, solista a primit, în 2002, Crucea Naţională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004 i-a fost conferit Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, categoria D – Arta Spectacolului. Din 2013, este cetăţean de onoare al judetului Sibiu.

video
play-sharp-fill

Ultima oră

Comentariul meu

Publică