valoarea iei pusă în valoare într-o tabără de creație de pe valea hârtibaciului

afisÎn luna iunie, IA Roșia și Asociația Europeană Thalheim Roumaniein a organizat în cadrul evenimentului Zilele IEI la Roșia, pe Valea Hârtibaciului, tabăra de artă și creație IA M.E.A. (Merităm Educație Artistică).

“Arta nu își ocupă locul meritat în societatea noastră, iar tinerii artiști sunt lăsați la urmă. Prin acest proiect tinerii artiști sunt provocați la transpunerea creativității personale pe pânză având ca scop originalitatea, dar și promovarea IEI și a costumului tradițional precum și reînvierea satului român de odinioară.“, spune Corina Popescu, coordonatorul acestui proiect.
Tabăra de artă și creație IA M.E.A. are ca scop principal promovarea tinerilor artiști prin realizarea de expoziții cu ajutorul partenerilor: Liceul de Artă Sibiu, La Blouse Roumaine, Galeria de Artă Contemporană Galateca București.
“Obiectivul principal al taberei de artă și creație IA M.E.A. – Cuvânt – Concept – Materialitate este protejarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial din zona Văii Hârtibaciului. Dorim să deschidem o galerie de artă în comuna Roșia, galerie în care să fie expuse lucrările realizate în cadrul taberei, dar și obiecte din portul popular. Astfel, comuna Roșia, va atrage mai mulți turiști și pasionați de artă.”, a adăugat Corina Popescu.
Tabăra de artă și creație IA M.E.A. este doar unul din punctele tari ale evenimentului Zilele IEI la Roșia, pe Valea Hârtibaciului, eveniment desfășurat în perioada 17 – 24 iunie 2015 la Roșia. Comuna Roșia, situată la 17 km de municipiul Sibiu, este într-o zonă cu tradiții și obiceiuri unice (Fuga lolelor – Agnita, Festivalul de colinde de pe Valea Hârtibaciului – Agnita, Ziua comunei Bruiu, Ziua Morii – Hosman, Festivalul Verzei – Moșna, Ziua Laptelui – Săsăuș, Zilele Hârtibăcenilor), dar și o zonă cu potențial turistic ridicat.
“De asemenea, prin promovarea tinerilor artiști cu ajutorul expozițiilor se contribuie la motivarea privind activitatea vocațională în vederea orientării școlare și profesionale pe același traseu vocațional. “, spune doamna Morariu Elena, profesoară de educație anteprenorială a Liceului de Artă Sibiu.
De la idee la materializare a fost un pas mare… În tabăra de artă și creație IA M.E.A. au participat 16 artiști, elevi ai Liceului de Artă Sibiu (Ana Postolachi, Andreea Muntean, Ovidiu Hărșan, Tudor Brujan, Andrei Stoian, Edera Macsim, Raluca Curecheriu, Andrei Coman, Ariane Dorca, Lavinia Radu, Andreea Helju, Radu Anghel, Adnana Stăvar, Daria Ilovan) , un masterand în grafică a UAD Cluj (Alexandra Stoian) și un tânăr fotograf din Sibiu (Sergiu Fodor). Aceștia au realizat 21 de lucrări din domeniile pictura, grafica, design vestimentar și fotografie:
Tinerii au fost cazați la tabăra din Nucet prin bunăvoința Asociației Europene Thalheim Roumanien. Mâncarea zilnică a fost asigurată de către comunitatea locală, prin bunăvoința domnului primar Aldea Valentin și a domnului preot Moga Sergiu. Materialele cu care au lucrat tinerii au fost au fost o donație caritabilă, din dorința de a contribui la promovarea IEI prin lucrările unor tineri artiști. Materialele de studiu și inspirație au fost puse la dispoziția tinerilor de Ilarion Bârsan – redactor șef al Gazetei Hârtibaciului, de Eugen Vaida și Muzeul Interetnic al Văii Hârtibaciului din Alțâna, reviste și fotografii IA Roșia Sibiu, ii vechi aduse de Marcela Rus.
Tabăra de artă și creație IA M.E.A. are un rol important în protejarea patrimoniului cultural immaterial, dar și în conservarea și popularizarea elementelor definitorii ale tradițiilor și obiceiurilor zonei.

Ultima oră

Comentariul meu