Peste 6000 de sibieni au răspuns invitației Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu de a se întâlni cu fascinanta lume a cercetării, la cea de a doua ediție a evenimentului Noaptea Cercetătorilor 2015. Chiar dacă segmentul de vârstă majoritar a fost 12-18 ani, curioși să deslușească ”misterele” științei au fost sibieni de toate vârstele, de la 5 ani până la 70 de ani. Un număr de peste 40 de școli și licee au participat la eveniment, iar 1500 de elevi și-au rezervat din timp participarea.
”Obiectivul principal al acestui eveniment este acela de a face legătura între cercetători și rezultatele lor uimitoare obținute în laborator și pubilcul larg. Este important ca oamenii să vadă și să înțeleagă aceste rezultate, care au un impact direct în viața noastră de zi cu zi. Și, ne bucurăm să vedem că și în acest an sibienii au venit într-un număr mare la această întâlnire, dar și mai important este faptul că cei mai mulți participanți au fost din rândul tinerilor, cei care pot deveni cercetătorii de mâine”, a declarat prof. univ. dr. ing. Claudiu Kifor, prorector responsabil cu cercetarea științifică în cadrul Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.
În cele opt ore cât a durat Noaptea Cercetătorilor, sibienii au avut ocazia să vadă cele mai noi descoperiri atât ale cadrelor didactice universitare, cât și ale companiilor din oraș. De la roboți și aplicații care ne ajută să avem un stil de viață sănătos, la sisteme de ultimă generație în privința siguranței autovehiculelor și până la simularea erupției unui vulcan, sibienii au fost purtați prin tot spectrul cercetării științifice.
Noaptea Cercetatorilor este un eveniment finanțat de către Comisia Europeană, prin acțiunile Marie Skłodowska-Curie și se desfășoară simultan în peste 300 de orașe din Europa.
La Sibiu, Noaptea Cercetătorilor este organizat de ULBS, în parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu și Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Balcescu”.