12003240_489093687918699_7208830993106637987_n

Tot mai mulți liceeni chiulesc de la ore pe motivul că acea oră nu-i poate ajuta deloc în viață sau că pur și simplu nu au chef de școală. Am stat de vorbă cu 3 elevi, aceștia mi-au explicat care sunt cele mai bune metode de chiulit, care sunt barurile și cafenelele frecventate de elevii care pleacă de la ore, și nu în ultimul rând, de ce chiulesc.

”E simplu. Elevii mereu văd faptul că ce e interzis e palpitant, nu? Adică e normal să mergi la o bere, un suc, o țigară, decât să stai la o ora și să îți îndobitocești creierul. E și normal ca patronii sau barmanii să le le ofere ce cer în barul respectiv, fiindcă dacă nu ar face asta, nu ar avea profit. Tot mai multi copii începând de la 13 până la tineri de 20 de ani frecventează cafenelele și barurile din Mediaș, chiulind. Iar alții se miră de ce nu pot învăța 4 rânduri. E normal dacă nu mergi la școală și nu îți antrenezi creierul.” a declarat Mihai pentru Ora de Sibiu

L-am mai întrebat pe acest tânăr despre cele mai bune metode de chiulit. Iată ce spune:

”Evident dacă stai la parter o să sari geamul (dacă nu are gratii) sigur dacă ești în gimnaziu o să aștepți o oră convenabilă când se deschide poarta, ca să iasă elevii mai mici care termina cursurile mai repede, atunci poți ieși și tu cu puțină „hotie”. Dacă ești în liceu evident că pilele cu portarul sunt cu sutele.” mai spune elevul în vârstă de 16 ani.

După ce am aflat părerea lui Mihai, am decis să-l întreb pe Denis despre tot ceea ce știe el despre chiulit.

”Eu personal chiulesc pentru că nu îmi place ora sau orele respective, ori pentru că nu am chef de școală. Cel mai bine este să pleci de la ultimele două ore. Cât despre chiulit în mod normal porțiile sunt închise așa că la liceu poți ieșii la 13:00 când termină programul alți liceeni, asta funcționează când ai ore până la ora 14:00. Sau poți să ”te pui bine” cu portarul și să pleci când dorești.” a explicat elevul medieșean.

Ultimul intervievat a fost Emanuel. Acesta este de părere că pentru a chiulii trebuie să ai ”pile” la elevul de servici pentru ca acesta să-ți deschidă poarta. La întrebarea: De ce să chiulești în loc să stai la școală?” se pare că răspunsul este unul general în cazul celor 3 elevi intervievați. ”Chiulesc pentru că nu-mi place ora sau pur și simplu nu mai vreau să stau la școală.”

I-am mai întrebat pe cei 3 ”chiulangii” care sunt după părerea lor cele mai bune baruri sau cafenele în care pot merge când nu au ”chef” de școală. Părerile sunt împărțite.

DENIS MIHAI EMANUEL
Central Park City Hall Central Park
Prohibition Prohibition Prohibition
L’’ amour cafe Central Park Thebarcode
Irish Pub Kings Club
Offside Cafe Offside Cafe
The Place L’’ amour cafe

Dacă tot am aflat care sunt barurile și cafenelele frecventate de elevi, i-am întrebat pe cei trei cât cred ei că cheltuie în medie un elev când merge la un bar sau la o cafenea pentru a ”scăpa” de ore. Și aici părerile sunt împărțite.

Mihai este de părere că un elev cheltuie cel mult 8 lei având în vedere că își cumpără și țigări ”la bucată”. Denis spune că un elev cheltuie într-o zi aproximativ 5-20 lei, dar dacă își cumpără și țigări se ajunge la 40-50 de lei. Ema a declarat că un elev cheltuie atât cât are în buzunar, fiindcă elevii în general nu se prea gândesc la ziua de mâine, așa că dacă are în buzunar o anumită sumă, oricât de mare ar fi ea, o cheltuie integral.

Ce oferte au pregătit barurile pentru elevii din Mediaș

Cele mai importante baruri din oraș au pregătit oferte speciale pentru elevi. Iată un exemplu:

”Am pregătit pentru liceeni diferite oferte. Îi așteptăm la Central Park situat în Piata regele Ferdinand nr.29 să savureze o cafea și orice băutură răcoritoare din gama Cola, la prețul de 6 lei, în timp ce o cafea alături de un fresh vine la prețul de 8 lei.” a declarat pentru Ora de Sibiu, Mircea Cioban reprezentant al Central Park Mediaș.”

https://www.youtube.com/watch?v=-RoOtZCz740&feature=youtu.be
”La Prohibition le-am pregătit elevilor care au peste 18 ani o ofertă atractivă. Este vorba despre faptul că în momentul în care tânărul achiziționează o cafea, sucurile și fresh-ul sunt la jumătate de preț. Așa că îi așteptăm pe strada Stephan Ludwigh Roth numărul 1” spune reprezentatul Prohibition Pub Mediaș.

Galerie foto

O ofertă asemănătoare întâlnim și la Club Kings, specială pentru elevii care au împlinit deja 18 ani.

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii