Direcția Județeană pentru Cultură are plăcerea de a vă invita la Zilele Internaţionale ale Patrimoniului ce vor avea loc în judeţul Sibiu între 18 şi -24 septembrie.
Sub egida acestui eveniment internaţional, ce are loc în acelaşi timp în întreaga lume, DJC va organiza o serie de evenimente sub tema „Patrimoniul Industrial din România”. Partenerii acestui proiect sunt Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Sibiu – Vâlcea, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Râu Sadului, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Hidroelectrica Sibiu.
Astfel, în ziua de 18 septembrie specialiştii DJC Sibiu şi mai mulţi arhitecţi sibieni vor merge în şcolile din municipiul Sibiu dar şi din judeţ unde vor discuta cu elevii despre patrimoniul industrial din municipiul Sibiu şi din judeţul omonim.
Sâmbătă, 19 septembrie, DJC Sibiu organizează un tur specializate dedicate descoperirii patrimoniului industrial din municipiul Sibiu, urmând traseul celor mai importante obiective industriale din vechea cetate a Sibiului. Plecarea se face la orele 11.00 din intersecţia străzilor 9 Mai, Ocnei şi Faurului. Turul este gratuit. Înscrierea pentru participare la acest tur se face prin transmiterea unui mail la adresa djc.sibiu@gmail.com sau prin telefon la numărul 0269.210.113.
În judeţul Sibiu se va organiza în colaborare cu Consiliul Judeţean Sibiu, cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi cu Primăria Râul Sadului o serie de evenimente ce fac parte din calendarul de evenimente ale Zilelor Culturale al judeţului Sibiu.
Astfel la orele 12.00 la Căminul Cultural din Râu Sadului va avea loc prezentarea cu tema „Descoperiţi Râu Sadului” iar de la orele 13.00 va avea loc prezentarea cu tema „Patrimoniul tehnic de pe Valea Sadului”.
În aceeaşi zi de 19 septembrie, porţile muzeului Sadu I, fosta centrală hidroelectrică, se vor deschide între orele 10.00 şi 15.00, intrarea fiind gratuită pentru oricine doreşte a vizita acest important dar mai puţin cunoscut obiectiv turistic şi istoric al judeţului nostru.
Sâmbătă, 19 septembrie, va fi o zi în care elevii şi studenţii vor avea acces gratuit în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Cu acest prilej, în Muzeu vor fi organizate două ghidaje având ca temă principală: ,,De la meşteşug la industrie – patrimoniul tehnic şi industrial din România”. Cele două ghidaje vor fi puse în scenă la orele 13 şi 15, iar startul lor va fi dat la poarta principală (Intrarea nr.1) a Muzeului. Orice student sau elev nu trebuie decât să justifice calitatea sa şi va intra gratuit pentru a participa apoi la tururile ghidate.
Astfel, orice sibian sau turist curios a descoperi alte monumente din Sibiu va avea posibilitatea să descopere aceste monumente, istoria şi poveştile lor. Participarea este gratuită.
Ultima activitate din calendarul acestui an va avea loc în librăria Habitus în data de 24 septembrie, începând cu orele 17.00 sub forma unei dezbateri între specialişti şi actori implicaţi în viaţa sibiană. Tema abordată este „Noi perspective privind revitalizarea patrimoniului tehnic şi industrial din judeţul Sibiu”. Cine doreşte a participa, este invitat. În faţa librăriei mai sus amintite se va amenaja o expoziţie stradală cu proiectele realizate de participanţii Universităţii de Vară de la Sibiu, proiecte dedicate reamenajării unui sit industrial sibian.
Cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului sunt organizate evenimente diverse în numeroase oraşe europene. De aceea va invitam la o plimbare şi la descoperire! Puteţi descoperi monumente şi cladiri, să aflaţi poveştile lor şi modul în care sunt utilizate astăzi.