Consiliul Județean Sibiu a prezentat miercuri un plan prin care a demarat un proces de promovare al oportunităților de dezvoltare a Păltinișului. După ce au ascultat intențiile autorităților, cei ce dețin pârtia Oncești și Arena Platoș, au refulat și spun că la ora actuală, zona Păltiniș – Cindrel, este una moartă, iar stațiunea nu are de exemplu nici măcar un WC Public.
Conducerea Consiliului Judeţean Sibiu a demarat un proces de promovare a oportunităţilor de dezvoltare a zonei turistice Păliniş-Cindrel, în vederea atragerii de potenţiali investitori.
Acest demers vine ca urmare a finalizării Planului de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunitar (PATZIC) Păltiniş-Cindrel, documentație realizată din bugetul Consiliului Județean Sibiu. Acest plan a fost aprobat prin hotărâre de Consiliu Local de către primăriile Sibiu, Rășinari și Poplaca.
Un prim eveniment important din acest program de promovare a fost organizarea în data de 16 septembrie 2015 a unei conferinţe de presă, chiar la faţa locului, în staţiunea Păltiniş, acţiune la care au participat conducerea Consiliului Județean Sibiu, reprezentată de vicepreşedintele Constantin Şovăială, arhitectul şef al judeţului, Corneliu Drăgan, arhitectul şef al Municipiului Sibiu, Ioana Urdea, alături de primarii unităţilor administrativ teritoriale din Mărginimea Sibiului: Rășinari, Poplaca, Cristian, Gura Râului, Sadu, Orlat şi Rîu Sadului. De asemenea, la evenimentul au mai luat parte Simina Manea, directorul executiv al Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, Dana Lupică, şef Serviciu Strategii, Dezvoltare Economică şi Socială din cadrul Consiliului Judeţean Sibiu, Adrian David, şeful Serviciului Public Salvamont Sibiu, investitori locali de la Arena Platoş şi Telescaun Păltiniş.
În cadrul conferinței de presă, s-a lansat oficial Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunal Păltiniş-Cindrel, realizat și finanțat din bugetul Consiliului Județean Sibiu cu suma de 572.928 lei, din care studiile au costat 17.160 lei.
Elaborarea acestei documentaţii de urbanism a început în anul 2012 şi a durat aproape 3 ani, datorită procedurilor legale de avizare din partea a 21 de avizatori, dintre care doar procedura de mediu a durat mai bine de un an.
De altfel, acest proiect privind realizarea PATZIC Păltiniș-Cindrel a fost precedat de întocmirea în anul 2010 a Studiului de fundamentare “Plan de amenajare turistică a zonei Păltiniș-Cindrel”, în baza consultării publice.Dezvoltare în vreo 15 ani
Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunitar (PATZIC) Păltiniş-Cindrel stă la baza dezvoltării viitoare a infastructurii turistice în zona munţilor Cindrel, cu centrul de greutate în stațiunea Păltiniș, care se dorește a fi una dintre cele mai bine dezvoltate zone turistice din județul Sibiu. Parteneri pentru acest deziderat sunt unitățile teritorial administrative: Sibiu, Rășinari și Poplaca, cu colaborarea extinsă a celorlate primării din Mărginimea Sibiului.
Planul de Amenajare a Teritoriului Zonal Intercomunitar Păltiniş-Cindrel are caracter director şi reprezintă expresia spaţială a programelor de dezvoltare socio-economică a judeţului pe o perioadă de timp scurtă, medie şi de largă perspectivă. Strategia de dezvoltare spaţială a planului vizează un orizont temporal de 15 ani, căruia îi corespund propuneri şi un program de măsuri etapizat pe termen scurt şi mediu (etapa I – 5 ani), mediu şi lung (etapa II – 10 ani) şi de perspectivă (etapa III – 15 ani). Pentru o bună conlucrare şi pentru eficientizarea activităților pe care le presupune dezvoltarea Păltinișului a fost înființată Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Păltiniș-Cindrel, din care fac parte Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria comunei Poplaca, lista primăriilor care să adere la ADI rămând deschisă.
Dezvoltatorii dezvăluie adevărata față a stațiunii: ”Nu e nici măcat un WC public!”
Printre invitați la evenimentul de miercuri s-au numărat și cei de la Telescaun Păltiniș și Arena Platoș. Milena Boța, a făcut dezvăluri care par la prima vedere destul de șocante, legat de stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România. Aceasta i-a prezentat realitatea cruntă vicepreședintelui CJ Sibiu, Constantin Șovăială. „Nu există canalizare. Nu există un WC public, stimate domn Şovăială. Eu sunt WC-ul public al Păltinişului, la mine vin toţi să se şteargă, să tragă apa, la mine, iar eu plătesc. Iar lucrurile astea nu se cunosc”, a spus Milena Boţa, administrator telescaun Păltiniş.
„Haideţi să vă spun că dacă acel punct TRAFO cade, cum s-a întâmplat în ianuarie 2015, când absolut tot Păltinişul a fost înmormântat, inclusiv reţelele de telefonie fixă şi mobilă, a durat trei ore jumătate, până să fie puse în funcţiune toate liniile. Timp în care, dacă eu nu deschideam uşa, nu se întâmpla nimic, cheia e la mine”, a mai semnalat Milena Boţa, administrator telescaun Păltiniş.
Șovăială a recunoscut că până acum Păltinișul a bătut pasul pe loc în privința dezvoltării și a sprijinului din partea autorităților. „Sincer, eu de când sunt pe meleagurile astea, în Păltiniş, chiar nu s-a făcut nimic, în afara de cabane şi pensiuni, din punct de vedere al autorităţilor. Vrem să facem ceva”, a declarat vicepreşedintele CJ Sibiu, Constantin Şovăială.
VEZI MAI JOS DECLARAȚIILE ȘI DEZBATEREA DE LA PĂLTINIȘ