rasinariPrimăria Comunei Rășinari, în parteneriat cu AsociațiaPensiunilor Agroturistice Rășinari (APAR), a candidat la concursul EDEN 2015 – Turismul și gastronomia locală prinpropunerea de proiect „Intensificarea turismuluigastronomic în Mărginimea Sibiului”. 

În urma procedurii de selecție, destinația Mărginimea Sibiului s-a poziționat pelocul I cu 92 de puncte, surclasându-i astfel pe ceilalți treiparticipanți: Colinele Transilvaniei (locul II -89 puncte), Tismana (locul III-81 puncte) și Județul Neamț (locul IV-65 puncte).
Proiectul European Destinations of Excellence Network (EDEN) – Destinaţii Europene de Excelenţă a fost lansat înanul 2006 de Comisia Europeană, prin Direcţia Generalăpentru Întreprinderi şi Industrie/Unitatea pentru Politicade Turism. Obiectivele urmărite vizează dezvoltareaturismului durabil, decongestionarea destinațiilor clasice, reducerea sezonalității, redirecționarea fluxurilor de turișticătre destinații non-tradiționale și încurajarea creării de rețele între participanții la proiect. Potențialul turistic al Mărginimii Sibiului este recunoscut și prin câștigareapremiului internațional “Mărul de aur” în anul 2009.

Primaria Comunei Rășinari și Asociația PensiunilorAgroturistice Rășinari, prin câștigarea concursului EDEN 2015 – Turismul și gastronomia locală, a creat astfel o oportunitate enormă în creșterea vizibilității zoneiMărginimii Sibiului atât la nivel național, cât și la nivelinternațional. De asemenea, acest fapt va duce la diversificarea activităților destinate promovării Mărginimiiși a dezvoltării unei imagini tot mai atractive a zonei și, implicit, a propulsării beneficiilor care decurg din existențazonelor rurale.

Toate manifestările, activitățile și evenimentele care se desfașoară în Mărginimea Sibiului (Festivalul Brânzei și al Țuicii organizat la Rășinari, Festivalul Sus pe Muntele din Jina, Festivalul Bujorului din Gura Râului, Drumul Brânzei șialtele) pot intensifica premisele unui turism gatronomic înMărginimea Sibiului.

Delegații din partea Autorității Naționale pentruTurism, în cadrul procedurii de selecție a propunerii de proiecte înscrise la acest concurs, pe parcursul a două zileau fost puși față în față cu bogățiile naturale și culturalecaracteristice Mărginimii prin plimbări în perimetrul zoneiși vizite programate, au fost sensibilizați de ospitalitateade care locuitorii acestei zone dau dovadă și au fostimpresionați de numărul de turiști străini cu care s-au întâlnit in zona. Având în vedere tema acestui concurs, delegații Autorității Naționale pentru Turism, au degustatproduse autentice realizate în gospodării, precum: sloi de oaie gătit chiar la o stână în Rășinari, brânzeturi, plăcinteși afumături tradiționale specifice Mărginimii Sibiului.

Mărginimea Sibiului prin Primăria Rășinari și AsociațiaPensiunilor Agroturistice Rășinari, va fi premiată în cadrulunei festivități la Bruxelles, în decembrie 2015, pentruproiectul „Intensificarea turismului gastronomic înMărginimea Sibiului”. Zona Mărginimii Sibiului va fi promovată pe site-ul www.edenineurope.eu, prin creareaunei pagini speciale, iar cu ocazia ediţiei de toamnă a Târgului de Turism al României, organizat de Romexpo înperioada 12-15 noiembrie 2015, această destinație vabeneficia de spaţiu de prezentare în cadrul standuluiAutorităţii Naţionale pentru Turism.

Ultima oră

Comentariul meu