Drama unui afacerist sibian, duce la apariția celei mai noi stațiuni din România

varful romanFamilia unui om de afaceri din Sibiu, a ridicat o mănăstire la peste 1600 de metri altitudine, în memoria fiicei care a decedat după o intervenție chirurgicală la stomac. Afaceristul sibian Dumitru Creștin, a decis atunci să construiască lăcașul de cult la Romani, în Vâlcea, iar acum pe platoul montan există peste 100 de pensiuni și cabane, care formează cea mai nouă stațiune din țara noastră.

ROMANI-ul este noua atracție turistică a munților din nordul Olteniei, în apropiere de orașul Horezu. După cum spune edilul din Horezu, Ilie Fârtat, „undeva, aproape de ceruri, se naște a 90-a localitate a Vâlcii, o poveste de succes a îmblânzirii crestei Munților Căpățânii, la peste 1.650 de metri altitudine. Este Stațiunea Vârful Romani, deja o comunitate care numără 100 de pensiuni, cabane, case de vacanță, răsfirate pe tot platoul muntelui, în jurul Mănăstirii cu hramul Adormirii Maicii Domnului, poate lăcașul de cult situat la cea mai înaltă altitudine din România”.
Aici, la opt kilometri de Horezu, pe un drum care șerpuiește printre fagi până la serpentine, apoi printre brazi până sus la platou, autoritățile locale, alături de obștea din zonă, au decis construirea unei stațiuni montane.
„Povestea începe acum 10 ani când un vis a fost pus în aplicare, un vis care s-a numit o stațiune nouă. Nu voiam să copiem modelul Rânca, dar tocmai Rânca a fost stimulentul. Adică, în toată Oltenia, cea mai apropiată stațiune de munte unde doljenii, vâlcenii, gorjenii mergeau era Rânca. A fost poate și un orgoliu al nostru, având peste o treime munte, la Vâlcea nu aveam așa ceva, o stațiune în care amatorii de munte să vină, să se relaxeze, să simtă de aproape aerul de la peste 1.500 de metri”, spune primarul Ilie Fârtat, conform agerpres.ro.crestin dumitruStartul, dat de un afacerist din Sibiu
Platoul Vârfului Romani a fost lotizat și împărțit în parcele de până la 1.000 de metri pătrați și apoi scos pentru concesiune. Primele cabane apar în apropierea unui culturi de afine și ultimele se pierd pe drumul către vârful Ursu, la marginea rezervației de bujor de munte. Iar în mijlocul acestei stațiuni, care se întinde pe zeci de hectare, se află un lăcaș de cult, ridicat de un om de afaceri din Sibiu, Dumitru Creștin (foto sus), în memoria fiicei sale, decedată la 25 de ani. Acesta a fost de altfel și cel care a tras sforile pentru ca drumul de acces să fie reabilitat.
„Așa a dorit domnul Creștin, să-l aducă pe Dumnezeu aici, în vârf de munte, ridicând o bijuterie care a respectat arhitectura brâncovenească a mănăstirilor vâlcene de jos. Este o mănăstire de maici, cu hramul Adormirii Maicii Domnului, aflată la cea mai înaltă cotă din România și care străjuiește Vârful Romani. De fapt toată stațiunea o înconjoară, iar locul deja este o destinație de pelerinaj. Cine vine aici la Romani, obligatoriu oprește să aprindă o lumânare la mănăstire, admiră din pridvor toată panorama Parângului, își umple sufletul cu corul vecerniei”, spune primarul Fârtat.
Deși sunt peste 100 de cabane, acestea se alimentează cu ajutorul generatoarelor, stațiunea neavând curent electric. Urmează ca, în anii următori, operatorul de electricitate să introducă rețeaua. Autoritățile însă au reușit să aducă apa și canalizarea.
„Există mai multe proiecte de pârtii de schi, investiții private și de închiderea unui cerc prin vârful Vâleanu. Stațiunea se va extinde, iar cei din Vaideeni au și ei un proiect similar. Viitorul va aduce aici, sus, la 1.700 de metri, una din destinațiile turistice de excelență ale României. Numărul autorizațiilor de ridicare de pensiuni a crescut în ultimii ani, lucrăm la un proiect distinct privind pe viitor asfaltarea zonei, promovarea, dar și obligatoriu un program ecologic, astfel încât muntele să fie respectat, chiar dacă interacționează cu omul”, a mai adăugat Fârtat.manastire

Povestea mănăstirii care a pus bazele stațiunii
În spatele construcţiei Mănăstirii Adormirii Maicii Domnului stă o poveste cutremurătoare. Familia Dumitru Creştin, care deţine acţiuni la mai multe firme, printre care Protan şi Scandia Sibiu şi-a pierdut, în anul 2011, fiica în vârstă de 25 de ani. În memoria ei, Dumitru şi Ileana Creştin au decis să construiască o mănăstire, pe platoul montan de la Romanii de Sus, într-un loc pitoresc, în zonă existând atunci doar câteva alte construcţii. Fiica omului de afaceri a murit, după ce a suferit o intervenţie chirurgicală la stomac, la Spitalul „Sf. Ioan”. Alina-Maria-DâmbanOperaţia a fost urmată de complicaţii, care au dus la tromboză, iar medicii nu au mai putut face nimic ca să o salveze.
Mănăstirea se numeşte Alina-Maria, iar biserica poartă hramurile Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie şi Sfântul Proroc Ilie. Lăcaşul de cult a fost construit între anii 2011 – 2014 de familia Dumitru şi Ileana Creştin, spre pomenirea veşnică a fiicei lor, Alina Maria.

Cine e familia Creștin
Despre Fraţii Creştin nu s-au auzit prea multe, iar de scris cu atât mai puţin. În urmă cu câţiva ani, fraţii Vasile şi Dumitru Creştin s-au aflat în atenţia Departamentului Naţional Anticorupţie, într-un dosar în care au fost arestaţi doi ofiţeri SRI. Aceştia erau acuzaţi că au sustras combustibil din rafinăria Astra Română cu maşini şi oameni ai serviciului de informaţii, paguba fiind de 340 de tone de combustibil! Vasile Creştin, acuzat că îşi crease un mic imperiu financiar, clădit pe tranzacţiile cu produse petroliere provenite de la rafinăriile ploieştene, declara la acea dată că nu are nicio legătură cu acuzaţiile, el având în zonă doar lucrări de construcţii. De altfel, una din companiile sale este profilată pe import-export de instalaţii hidrotehnice şi materiale de construcţii. Numele celor doi fraţi Creştin au apărut şi în controversata afacere imobiliară „Mandatarii”, dar şi în privatizările companiilor Protan şi Scandia. Pe de altă parte, fraţii Creştin au fost decoraţi de Patriarhie pentru operele de caritate săvârşite, în special pentru finanţarea ridicării mai multor lăcaşe de cult. surse info: Agerpres & Vocea Vâlcii

Ultima oră

Un răspuns la “Drama unui afacerist sibian, duce la apariția celei mai noi stațiuni din România”