Sibiancă în comă din cauza virusului West Niles. Medicii au aplicat o metodă inedită ca să o salveze!

mosqiuitoO femeie în vârstă de 54 de ani cu o severă meningo – encefalită virală West-Niles, cu componentă autoimună și aflată internată în comă la Spitalul Județean Sibiu a fost beneficiara unei intervenții chirurgicale în premieră pentru România.

Pentru a doua oară în mai puţin de un an, colectivul de medici ai secţiei clinice Anestezie Terapie Intensivă a SCJU Sibiu, sub coordonarea dlui Dr. Mihai Sava, medicul şef al secţiei, şef lucrări în cadrul Facultăţii de Medicină din Sibiu şi Diplomat al Academiei Europene de Anestezie, a realizat la începutul lunii septembrie anul curent o metodă de epurare extrarenală intitulată „Dublă filtrare plasmafereză” (DFPP) care, în România, se realizează doar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.
Beneficiara metodei este o femeie de 54 de ani, cu o severă meningo – encefalită virală West-Niles, cu componentă autoimună.
„Aceste cazuri sunt foarte rare. Pacienta se afla în comă profundă şi s-au efectuat trei şedinţe de dublă-filtrare plasmafereză, urmate de ameliorarea stării neurologice. Pacienta se află în continuare în cadrul Secţiei Clinice ATI”, a explicat Dna Dr. Alina Bereanu medic primar specialitatea ATI şi cea care a aplicat efectiv procedura.
„Dubla filtrare plasmafereză are indicaţie terapeutică la pacienţii cu boli severe autoimune neurologice şi hematologice. Metoda reprezintă o tehnică transfuzională iar deosebirea faţă de plasmafereza clasică este că folosim două filtre în prelevarea plasmei fapt care duce la creşterea eficienţei. Practic, datorită faptului că nu se îndepărtează plasma în totalizate ci doar anticorpii, metoda e mai fiziologică, mai bine tolerată de pacient”, a explicat la Dr. Mihai Sava, medicul şef al Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu.
„Ne bucurăm că, în cadrul celei mai importante instituţii sanitare din judeţ sunt aplicate cu succes tehnici terapeutice noi şi suntem convinşi că astfel de realizări se vor înmulţi, în condiţiile în care, în ultimii ani, am înregistrat o creştere calitativă semnificativă la nivelul infrastructurii spitalului, prin obiectivele de investiţii finalizate sau în curs de finalizare”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.

Ce reprezintă această metodă
Metoda de „Dublă filtrare plasmafereză” a fost realizată în premieră naţională în cadrul Secţiei Clinice ATI a SCJU Sibiu la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut.
Plasmafereza este o tehnică transfuzională care permite prelevarea doar a plasmei de la un donator de sânge sau de la un bolnav. La un bolnav – plasmafereza are drept scop un schimb plasmatic care permite micşorarea concentraţiei în sânge a elementelor toxice (proteine, lipide, anticorpi şi complexe imune circulante). Această tehnică este utilizată în trata¬mentul unor boli neurologice (ex. miastenia), al cazurilor de hipervâscozitate sangvină sau al bolilor auto¬imune precum şi în hipercolesterolemia familială.

Ultima oră