garaSonia Bloţiu scrie pe blog-ul său că oraşul în care trăieşte-Sibiu- nu e chiar atât de frumos şi plin de părţi bune cum e prezentat în mai toate apariţiile sale în presă. Şi are 8 motive bine întemeiate.

1. Mall-ul nostru e o glumă proastă
Chestia aia la care sibienii îi zic „mall” este, de fapt, o clădire cu un singur nivel care a fost construită sub forma unei promenade. Este lipită de alte magazine, precum Auchan şi Carrefour, așa că toată zona se numeşte „Shopping City Sibiu”. Dar aglomeraţia aia de magazine chinezeşti este o glumă proastă: îţi ia zece minute să arunci un ochi în fiecare coşmelie şi să pleci cu mâna-n cur.
Da, sunt câteva cafenele şi băncuţe, ca să te prefaci că pierzi vremea la mall, dar trebuie să fii foarte neinspirat să faci asta, când există un centru istoric plin de baruri. Pe lângă asta, aşa numitul mall este pur şi simplu haotic. Magazinele cât de cât mai cunoscute se închid unul după altul, în timp ce alte prăvălii, de tip ieftinache, apar în continuu. Adică, genul de magazine care-ţi oferă papuci de plastic în care să-ţi putrezească picioarele sau tricouri din celofan.

[contextly_sidebar id=”JltRfoC1wDynHmbU50yv1LrY1qnJtCxN”]

2. Evenimentele culturale nu contează pentru localnici
Sibiul se mândreşte cu reputaţia de oraş cultural. A fost capitală culturală în 2007 și aici se organizează, periodic, festivaluri de film, teatru sau jazz. Într-adevăr, chestiile astea au pus oraşul într-o lumină mai bună, dar mai mult pentru cei din afară. În timp ce lumea bună vine pentru evenimentele astea simandicoase, din toate colţurile ţării sau de peste hotare, sibianul aşteaptă cu sufletul la gură chestii mai simple.
Precum Forţa RadioZu. Acesta din urma a adunat peste 60 000 de oameni în piaţa mare. Să nu mai zic de ăia care s-au înghesuit pe străduţele de lângă. Niciun festival nu a adunat atâţia oameni, mă rog, în afară de Music Media Awards, unde se presupune ca au fost 40 000. Sibianul se bucură de marile evenimente culturale ale orașului ca de un meniu chinezesc. Adică este binevenit, în lipsă de altceva, dar tot micii parcă intră mai bine.

3. Clădirile nerestaurate par scoase dintr-un film de groază
În centru, unde colcăie de turişti bătrâni care fac poze la orice chestie, clădirile sunt complet renovate şi totul arată demn de o capitală culturală. Când ajungi în zonele unde ochiul turistului ajunge mai greu, poţi întâlni nişte clădiri pe care, cel mai probabil, o să le ocoleşti. Nu neapărat din scârbă estetică, ci de frică, să nu cumva să se prăbuşească totul pe tine.cladire
Crezi că exagerez? S-a şi întâmplat o chestie de genul, în care un cap de leu ornamental s-a desprins pur şi simplu de pe clădire şi a căzut peste o femeie. Victima a căzut inconştientă şi a murit în scurt timp, înainte ca ambulanţa să sosească. O moarte foarte stupidă care mă face ca, de fiecare dată când trec pe lângă o clădire veche, în orașul natal, să contemplu ideea propriei finitudini.

4. Gara arată ca un loc de tortură și pute a rahat şi a transpiraţie
În gară poţi întâlni multe chestii care te fac să te temi pentru viaţa ta. Printre acestea: pâlcuri cu cocalari dubioşi, ţărani care trăiesc ca-n trib, pe lângă şinele de tren, sau aurolaci instabili cu priviri tulburi şi de la care nu ştii la ce să te aştepţi. Nu este un loc în care vrei să pierzi prea mult vremea.
Chiar dacă ai norocul să nu te loveşti de nimeni, locul în sine îţi mută nasul. Iar vara coincide cu venirea Satanei printre noi. Pasajul subteran prin care trebuie să treci este de-a dreptul sinistru, pute îngrozitor şi arată execrabil, cu colţurile îmbâcsite de urină şi rahat proaspăt.
Închipuie-ți cum e să treci prin canalizarea asta și să mai trebuiască să te și ții tare de bagaj, rugându-te, în gând, să ajungi la peron, cu traistă cu tot.

5. Singurul ştrand din Sibiu este mic şi plin de ciment
Sibiul a ars-o mult timp fără niciun ştrand, chiar şi pe perioada în care a fost Capitală Culturală. În vremurile bune, am avut chiar două, funcţionale, dar cumva, am rămas fără niciunul şi am fost nevoiţi să ne deplasăm spre opţiunile din împrejurimi, în special la Ocna.
Acum avem Aqua Fun, un ştrand înconjurat de ciment şi unde lumea se bate pe şezlonguri. Find singurul din oraş, trebuie să te mişti destul de repede, ca să prinzi câteva locuri unul lângă altul. Altfel, rişti să stai cu curul pe ciment sau cu întregul grup împrăştiat prin toată staţiunea. Și dacă ai norocul să prinzi nişte locuri mai decente, tot nu înseamnă că nu o să te înghesuie nimeni. Ștrandul este mic, fără spaţiu verde şi oamenii se freacă unii de alții, printre șezlonguri și, mai ales, în bazin.

Mai cunt câteva motive pentru care sibiul e nasol. Citeşte-le aici.

Sursa www.vice.com

Ultima oră

Participă la discuție

15 Commentarii

  1. Nici nu are cum sa arate mai bine mall-ul din sibiu pentru ca daca vrei sa deschizi un magazin cu haine si pantofi de calitate(nu chinezisme , pe care le gasesti la tot pasul) , te lovesti de doamna directoare a mall-ului care-ti spune ca nu se poate deoarece faci concurenta celorlalte magazine.Dar oare concurenta nu este buna pentru cumparatorii din sibiu???

  2. In aceasta sectiune de comentarii: retardati care cred ca aici s-a inventat perfectiunea si autisti care nu ar trebui lasati nesupravegheati care habar nu au ce scop au aceste articole de pe Vice. Cretinilor, prima oara vin motivele pentru care e un oras nasol, dupa aceea vine articolul cu partile misto.

  3. Uau. Să nu îndrăznească să spună cineva ceva rău de Sibiu că sar 100 de mediocrii în apărarea mediocrității. Evident că în Sibiu trebuie făcute încă multe lucruri și fără critică sau alte discuții serioase pe teme concrete, probleme urbane etc. orașul nu va evolua. Sau ce vreți să dormim liniștiți că totul va fi bine? Sibiu nu e nici pe departe un oraș cultural așa cum pretinde. Evident că dacă-l comparăm cu alte orașe triste românești parcă se întâmplă ceva mai mult dar noi vrem să fim europeni. Ca să fim europeni mai avem multe de învățat mai ales la nivel civic. Foarte bun articolul așa de wake-up call. De remarcat trista reacție a sibienilor adevărați. Nu persoana care a scris articolul e penibilă ci voi. Culturalizare plăcută !

  4. Vai de mine! Ce ti se pare atat de nasol? Scuza-ma ca nu locuiesti la Hollywood , chiar cred ca ai scris acest articol din aerele din capul tau , nu-ti convine ca unele cladiri arata vechi? Ei bine asta inseamna clasic vintage ,asta ii e reputatia acestui MINUNAT ORAS ca oras vechi si frumos! Pana ai scris tigania aia mai bine te gandeai cum vei face sa te muti in Dubai , BAFTA la asta!

  5. sunt tare curioasa daca a scris ceva despre partile frumoase ale orasului , cat de multe se pot vedea aici , marginimea Sibiului si multe altele ; de ce prin aticolele ei nu mobilizeaza lumea ? ex : impreuna sa adunam gunoaie, sa zugravim anumite pasaje , etc ; suntem buni la critici , stam in banca noastra mereu , pe alta parte de ex. suferim cand se taie in nesimtire padurea dar la miting ma trezesc doar eu cu fetita si 100 de oameni .

    1. De ce nu a scris si de centura sibiului? Ca eu acolo lucrez, si pot sa va zic ca e o mizerie si un jeg incredibil! De 2 ani de cand lucrez pe centura, nimeni nu a venit sa mature mucurile de tigara pe care le arunca soferii de tir cand opresc la mine. Nu va imaginati cat de tare doare cand te pui in genunchi pe mucri aprinse de tigara. Apoi lumina, centura sibiului e neluminata! Pai masinile au faruri, sunt bine mersi, dar noi, cei care muncim pietonal pe centura? Ca nu poti sa vezi nici de la mana pana la gura pe bezna aia! Halal oras Sibiul, halal centura are!

  6. …mai este de munca in oras dar de aici si pana sa il numesti oras nasol e cale lunga.Ma indoiesc ca esti sibianca 100%

  7. Eh, hai sa nu exageram….normal ca la evenimentele culturale nu vine cata lume vine la forzazu si la mma….nu toata lumea asculta rock, nu toata lumea merge la teatru si asa mai departe. Nu cred ca in alte tari se strange tot orasu pentru un concert de muzica clasica, dar pentru ceva care are continut cultural mai mic si atinge cate un pic din placerile fiecaruia normal ca vine toata lumea. Eu locuiesc in Sibiu so merg la evenimentele culturale cand, intradevar, Am timp si bani. SI din punct de vedere economic aceste festivaluri trebuie sa fie facute pentru turisti pentru ca ei cheltuie cei mai multi bani si aduc un aport la economia locala. Din ce stiu va aparea si un mall nou si o sa rezolve si problema shopaholicilor, eu unu nu ma dau in vant dupa asta. Iar cladirile trebuie renovate de proprietari, de cele mai multe ori si pentru a renova o cladire istorica iti trebuie bani seriosi…

  8. chiar e adevarat tot ce a spus ,voi chiar nu vedeti,simtiti etc? …a punctat totul foarte bine…si dau un ex:in sibiu anul 2015 nu ai un cinema sa vezi un film deci fiti realisti

  9. Cum poti vorbi asa de orasul tau natal? Probabil sa urcat la cap viata de bucuresti! Nu as vorbi de orasul meu asa nicodata. Cum e e orasul nostru si trebuie sa vedem partile bune!