untold-ul a ucis airfield festival – pierderi de 600.000 de euro și amenințați cu procese în instanță!

airfield6Evenimentul despre care s-a spus în acest an că o să fie cel mai de top pentru zona Sibiului, Airfield Festival, a devenit în câteva luni, coșmarul atât al firmei organizatoare, cât și al celor ce au lucrat pentru aceștia. Airfield Events Srl, firma organizatoare, are datorii de peste 250.000 de euro pe care deocamdată deținătorii acesteia recunosc că nu pot să le achite în scurt timp.

Unul din festivalurile care promiteau să devină de top în România, are șanse mari să dispară după numai două ediții. Anunțat cu surle și trâmbițe, Airfield-ul de la Măgura (Cisnădie) a încercat marea cu degetul și se pare că aceasta a fost prea adâncă.
Organizat în același timp cu Untold Festival de la Cluj Napoca, Airfield a avut parte de puțini spectatori și încasări modeste. Chiar dacă condițiile au fost de calitate, line-up-ul de artiști a fost unul bun, Airfield a fost sufocat de Untold, eveniment ce și-a permis luxul să aducă nume grele ale muzicii electro, dance și deep house, la nivel mondial. Untold a anunțat că se va organiza exact în aceeiași  perioadă cu Airfield, lucru ce s-a dovedit până la urmă fatal pentru organizatorii evenimentului de pe hipodromul Măgura. ”Am subestimat forța evenimentului de la Cluj. Nu ne așteptam să aducă atâția artiști mari. Chiar dacă publicul țintă a fost diferitm Untold ne-a sufocat. Au programat evenimentul în același timp cu Airfield. Ei au făcut anunțul după noi… Lucrul acesta ne-a afectat din păcate foarte tare până la urmă”, a explicat Alexandru Popescu, administratorul firmei Airfield Events, pentru Ora de Sibiu.
airfield12
Pierderi uriașe
În condițiile în care numărul de spectatorii a fost modest, iar vânzările de băuturi și mâncare au fost și ele la fel de modeste, încasările organizatorilor au fost mult sub așteptări și sub estimări. Imediat după festival, aceștia au tras linie și au pus verdictul: pierderi de sute de mii de euro. ”Noi am estimat pierderea noastră la 600.000 de euro. Bugetul total a fost de 800.000 de euro, iar pierderile sunt după cum se vede, foarte mari”, a mai explicat Alex Popescu.
airfield18
Plata datoriilor mai durează
Organizatorii spun că vor achita datoriile acumulate către furnizorii de servicii și persoanele ce au lucrat la Airfield în această vară. Aceștia recunosc însă că achitarea lor ar putea să dureze și până la anul. ”O să ne achităm datoriile către furnizori. Este vorba doar de durata de timp în care se vor face plățile pentru că actualmente firma este în incapacitate de plată. Noi vrem să ne înțelegem amiabil cu toată lumea. O să fie dificil, dar repet! Vrem să achităm toate datoriile” a mai spus Alexandru Popescu, pentru Ora de Sibiu. Când am adus în discuție și o estimare de termen până la care se vor achita datoriile acesta a mai spus că ”sperăm să plătim toate datoriile până la finele anului în curs. Posibil să mai rămână ceva datorii pe care să le achităm și la începutul lui 2016”.
airfield9
Airfield și în 2016?
Chiar dacă mai au multe datorii de plătit, cei de la Airfield spun că festivalul se va organiza și în 2016. ”Vom merge mai departe cu siguranță. Am găsit și alți investitori care sunt interesați să sprijine proiectul Airfield. Acum suntem în discuții cu câțiva și așteptăm să se confirme și să se concretizeze lucrurile”, a mărturisit Alexandru Popescu. Acesta a mai spus că cel mai probabil data festivalului o să fie schimbată, în așa fel încât să nu se mai suprapună cu Untold sau alt mare eveniment organizat în aceeiași perioadă în România.
airfield 7
Amenințați cu instanța
Rămâne de văzut însă cum o să gestioneze cei de la Airfield situația datoriilor. Furnizorii de servicii și cei care mai au de recuperat bani de la Airfield Events par să nu accepte amânarea plății datoriilor și vor să îi dea în judecată. ”Sperăm să nu ne dea în judecată și să ne înțeleagă. Și noi vrem să plătim datoriile. Știm că va fi greu ca la anul să mai beneficiem de sprijinul colaboratorilor, dar îi asigur că ne vom achita restanțele financiare către ei”, a mai spus Alex Popescu.
airfield
Cine sunt cei care dețin Airfield Events
Airfield Events  este o firma în care apar patru asociați și care conform datelor obținute de la Registrul Comerțului sunt: Alexandru Popescu (30%), Carl Cleirbaut (30%) (cetățean belgian), Geoffroy Devleminck (30%) și Mihai Andreicuț (10%).
Surse de încredere au explicat pentru Ora de Sibiu faptul că cei doi investitori belgieni detin afaceri prospere in Cisnadie.  Geoffroy este proprietarul fabricii Technomil, iar o parte din terenurile pe care s-a desfasurat evenimentul sunt deținute de acesta. Carl Cleibaut urmeaza sa inceapa productia la o patiserie dezvoltata in Cisnadie, cu finantare europeană.

Ultima oră

Participă la discuție

5 Commentarii

  1. … A fost foarte tare line-up-ul pe hip-hop, sper ca si anii viitori sa fie la fel. Cat despre organizare, confort si altele… toate au lasat de dorit. Nu vreau sa cred ca la un festival in care s-au invetit 800k euro (nu stiu daca sa cred asta) sa fie asa debandada cum a fost la Airfield, cel putin in prima zi… toti dadeau vina pe altii cand ii intrebai ceva. Am inteles preturile, am inteles ideea … ce n-am inteles este dc la un festival de acest fel, la care participa mii de oameni, sute stau acolo campati fara a avea voie sa-si duca mancare de acasa sa n-ai tu macar 1 singura toneta in care sa se vanda mancare cat de cat comestibila, am incercat absolut toate felurile si atat de multe mizerii ce-am mancat acolo n-am mancat in 30 de ani. PS: Nimeni nu organizeaza un astfel de festival a doua oara, dupa ce are pierderi de 75%, nu exista investitori de acest fel. Fie cifrele sunt umflate maxim, fie se spala bani, nu cred ca exista in lume oameni care sa aiba asemenea bani disponibili si sa fie atat de batuti in cap sa riste intr-o astfel de „afacere”.

  2. Ma tot intrebam cand au anuntat organizatorii perioada de desfasurare a Airfield. M-am lamurit, a fost undeva prin 15 decembrie (poate mai devreme).
    In Cluj deja prin noiembrie circulau zvonuri ca se va organiza „un concert mare” la sfarsitul lui iulie (nu se folosea inca termenul „festival”). Prima serie de 1000 bilete la Untold s-a pus in vanzare in 23 decembrie, fara sa anunte cine va participa la festival. Asa pe nevazute s-au vandut biletele in 4 zile.
    Concluzia: e doar o coincidenta nefericita faptul ca s-au suprapus si s-au „canibalizat”. E clar ca daca nu era Untold ar fi fost mult mai multi participanti la Airfield. Pana la urma orice festival strange oameni de pe o raza de 200 km, lejer. Multi clujeni, care probabil ar fi mers la Airfield, au preferat confortul festivalului organizat la ei acasa.

  3. Bullshit! Nu poti sa compari un festival super comercial ca Untold cu unul super nisat ca Airfield. Airfield, cu lineup-ul pe care l-a avut, nu putea fi un festival pentru zeci de mii de oameni, si cine a facut lineup-ul trebuia sa stie asta, sa cerceteze putin piata actuala din Romania….deocamdata cocalareala conduce, din pacate.

  4. Ca o parere de sibian, sunt de acord cu motivatia. Toate cunostintele ce m-as fi gandit ca o sa se duca la Airfield au fost de fapt la Untold in acel weekend.

  5. Nu vad legatura. Imi vine greu sa cred insuccesul Arifield, la aproape 200 km de Cluj, a fost generat de Untold. Exact acel public care a venit la Cluj trebuia sa mearga la Airfield? atunci tind sa cred ca Airfieldul a stat si sta in publicul clujean? pentru ca intr-o proportie mare clujeni au fost la untold.

    Mai mult, cei 200.000 de spectatori de la untold (50.000/zi) sunt exact acelasi public care trebuia sa fie prezent si acolo? E ca si cum ai spune ca o brutarie care produce paine dimineata, nu are cui sa vanda, pentru ca este o brutarie mai mare care produce paine tot dimineata.

    Da, tine de buget, de line-up, de promovare si marketing, insa un eveniment ca Airfield ar trebui sa caute in alta parte scuze. Se pot crea simultan 2 evenimente de acest gen, pe nise diferite de public, pentru ca exista consumatori. Nu avem doar 50, 60, sau 200 de mii de consumatori de sunete si muzica.

    Parerea mea…de clujean.