Vă mai amintiți de evadarea Mihaelei, tigroaica de la Grădina Zoologică din Sibiu? Întâmplarea, tragică pentru tigru și un eșec pentru autoritățile sibiene, a devenit un an mai târziu subiectul unei piese de teatru, scrisă de dramaturgul Gianina Cărbunariu.
Piesa de teatru este scrisă sub forma unui fals documentar de investigaţie unde toţi martorii sunt intervievaţi după ce, într-un mic oraş, în cazul de față Sibiu, un tigru fuge de la grădina zoologică. Subiectul aduce în discuţie reacţia grupurilor sociale compacte faţă de elementul diferit şi străin.
CE S-A INTÂMPLAT ÎN 2011 la Sibiu
Vânătorul care a ucis tigrul fugit de la Zoo: Dacă nu trăgeam în momentul acela, era dezastru
Corpul tigrului ucis la Sibiu va fi donat Facultăţii Babeş-Bolyai. Baghera pleacă din Sibiu
Pe 4 septembrie, Teatrul Dramatic Regal din Stockholm a găzduit premiera în limba suedeză a spectacolului Tigrul regia Sofia Jupither, o montare a textului dramaturgului român Gianina Cărbunariu, în traducerea suedeză a lui Inger Johansson.
Este pentru prima dată când textul unui dramaturg român contemporan este montat la Teatrul Dramatic Regal, spectacolul fiind rezultatul colaborării unei companii independente, Jupither Josephsson, cu multiplii şi reputaţi parteneri instituţionali suedezi precum Agenţia Naţională Suedeză de Spectacole Riksteatern, Teatrul Municipal din Malmö, Teatrul Popular din Göteborg (Folkteatern) şi Teatrul Municipal din Örebro. Proiectul se bucură de asemenea de sprijin financiar din partea a numeroase instituţii de stat suedeze, iar ştirea despre montarea textului Gianinei Cărbunariu a fost deja preluată de importante agenţii de presă şi numeroase publicaţii din Suedia. Până în prezent textul a fost montat în română şi franceză, aceasta fiind prima sa punere în scenă în Europa de Nord.
În stagiunea 2015-2016 montarea în limba suedeză are programate un număr de peste 60 de reprezentaţii, atât în Suedia, cât şi pe plan internaţional, spectacolul fiind până în prezent invitat în turneu la Teatrul Naţional din Oslo, Norvegia, Teatrul Municipal din Esbo, Finlanda, şi Centrul de Artă BOZAR din Bruxelles, Belgia.
Gianina Cărbunariu este și unul dintre fondatorii dramAcum, platformă pentru dezvoltarea şi punerea în scenă a noii dramaturgii românești. Textele și montările sale urmăresc îndeaproape schimbările și simptomele societății contemporane. Dintre spectacole sale recente amintim proiectul De Vînzare/For Sale, co-producție a Teatrului Odeon din București și a Teatrului de Stat din Hamburg, distins în acest an cu Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol; Solitaritate, co-producție a Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu, a Teatrului Național din Bruxelles și a Festivalului de la Avignon, prezentat în 2014 în selecția oficială a Festivalului Avignon; Tipografic Majuscul, co-producție a Asociației dramAcum și Festivalul Divadelna Nitra în cadrul proiectului Parallel Lives – 20th Century Through the Eyes of Secret Police, 2013.
Montarea suedeză a piesei, cu titlul „Tigrul”, este realizată de compania independentă de teatru Jupither Josephsson, în colaborare cu Teatrul Dramatic Regal (Dramaten), Teatrul Municipal din Malmö (Malmö Stadsteater), Teatrul Municipal din Örebro (Örebro Länsteater), Folkteatern din Göteborg, şi va fi preluată de Agenţia Naţională de Spectacole (Riksteatern) pentru un turneu în Suedia.
Gianina Cărbunariu a colaborat ca dramaturg sau ca regizor dramaturg cu teatre prestigioase precum Royal Court din Londra, Schaubuhne din Berlin, Kammerspiele din München, Volkstheater din Viena. Spectacolele sale au fost prezentate în festivaluri internaționale precum Avignon, TransAmeriques Montreal, LIFT Londra, Dialog Wroclaw, Bienala New Plays from Europe Wiesbaden, New Drama Moscova, New Drama Budapesta, Mladi Levi Lubliana. În Suedia, Gianina Cărbunariu a fost implicată şi în proiectul Noua dramaturgie europeană, realizat în 2014 de Teatrul Dramatic Regal în colaborare cu ICR Stockholm.