Turiștii care ies la plimbare în zona montană de pe teritoriul stațiunii sibiene Păltiniș, se lovesc aproape la fiecare pas de gunoaie și mizerie. Potecile și drumurile sunt pline de gunoaie pe care nimeni nu le curăță. Multe din ele sunt lăsate și de turiștii străini. Salvamontiștii sibieni spun că problema este destul de gravă, iar fenomenul e prezent și în munții Făgăraș.
Stațiunea aflată la cea mai mare altitudine din România este mediul perfect ca să evadezi în aceste zile și să scapi de canicula orașului. Nu puțini sunt cei care de altfel au ales Păltinișul pentru o plimbare în natură alături de prieteni și familie. Pe drumul care leagă Sibiul de stațiunea montană se pot vedea foarte mulți turiști aflați la grătar sau campați cu cortul pe marginea firului de apă de la Curmătura Ștezii. Toată lumea se bucură de liniștea naturii și de frumusețile peisajului.
Din păcate însă în urma unora din acești turiști rămân gunoaie care fac ca anumite zone din munții Cindrel, să fie transformate sau confundate cu ghenele de gunoi.
Un tânăr din Sibiu a postat pe contul său de facebook câteva fotografii și o opinie ce ne arată că munții cu care ne tot lăudăm nu sunt așa de primitori, din cauza gunoaielor și mizeriei. Sibianul a mers într-o mini excursie cu copiii, alături de un prieten și a dat peste poteci pline de mizerie sau drumuri sufocate de gunoaile aruncate de turiști. ”Vorbesc cu un prieten sa ducem copiii la munte, sa-i plimbam cu telescaunul, sa-i ducem pe cateva potecute, sa culegem niste afine, sa vada o veverita, etc… Zis si facut! Ne urcam in masina, ajungem la Paltinis, ne plimbam cu telescaunul si sa mergem la plimbare pe potecuta sa ne bucuram de aerul curat, natura, peisaje! Nu exagerez, la al 4-lea, al 5-lea copac gaseai cate un servetel, cate un tampon, cate o doza, cate un pet…”, spune tânărul din Sibiu, ca un comentariu la fotografiile postate pe internet.
Aceelași peisaj și înspre Șanta. ”Daca mergeti pe drumul spre Santa, cam aceasi problema, dar mai gasesti si cateva materiale de constructii la marginea drumului aruncate prin padure ca na’ ursul are nevoie cand isi costruieste vizuina mai de-o caramida, mai de un ciment!”, mai spune revoltat sibianul nostru.
Jale și în munții Făgăraș
Oamenii care cunosc cel mai bine munții sunt salvamontiștii. Aceștia spun că gunoaiele se întâlnesc în cantități apreciabile pe toate traseele montane din județ, dar cele mai multe sunt în Munții Făgăraș și zona munților Cindrel. ”În Făgăraș și Cindrel gunoaiele sunt o mare problemă. Acolo este și traficul mai mare de turiști. E dezastru!”, a spus Adrian David, șef Salvamont Sibiu, pentru oradesibiu.ro.
Acesta a prezentat și un exemplu elocvent. ”Acum ne confruntăm cu o altă problemă. Vechiul refugiu Călțun a devenit mai nou o groapă de gunoaie. Colegii mei tot timpul curăță refugiul pentru că turiștii aruncă acolo tot ce nu au nevoie”, a mai spus David.
Străinii, fruntași la aruncat gunoaie
Din păcate nu numai turiștii români au ”boala” de a arunca gunoiul pe unde apucă. În ultimii ani și străinii s-au molipsit se pare cu acest obicei. ”Polonezii, cehii și slovacii se comportă la fel ca și românii. Aruncă gunoiul pe unde vor. Se întâmplă însă aceste lucruri și pentru că nu se dau amenzi. În alte state acestea sunt extrem de mari și turistul nu aruncă nimic la întâmplare”, a mai spus David.