adrian șanta despre inovația tehnologiei și cariera sa de medic (interviu)

santaSpitalul European Polisano face parte dintr-o structura integrata de centre de excelenta in medicina la nivelul Europei, avand la baza un singur criteriu, cel al calitatii ireprosabile a serviciilor medicale oferite.

Nu doar cea mai completa gama de investigatii, tehnologie de ultima generatie si medici supraspecializati, ci si pasiune catre excelenta in medicina, prin premiere in cadrul sistemului privat din Romania.
Printre specialiștii de aici se numără și medicul Adrian Șanta, unul din cei mai apreciați doctori ai Sibiului. Acesta povestește într-un interviu de ce a ales să fie doctor și cum a ajuns după ani și ani de acumulare de experiență să fie medicul apreciat de acum

De ce ați ales să fiți doctor?
Concurs de împrejurări. Am absolvit un liceu de biologie-chimie, din pasiune pentru viața animală, iar alternativa era de profesor de biologie, nu foarte atractivă în Romania de atunci (și de azi … )

Ce dificultăți ați întâmpinat în cariera dumneavoastră?
Multe, de la 17 ore și cinci trenuri schimbate de acasă până la facultate, secundariat la București cu soția în județul Satu Mare, începutul carierei de radiolog într-un spital de pediatrie fără dotări (nu avea nici măcar ecograf la momentul venirii mele) și fără o școală de radiologie pediatrică (lipsește și azi în România…), lupta de a convinge persoanele cu putere de decizie că Sibiul are nevoie de un Tomograf-Computer, obținerea acestuia și lupta de a convinge colegii de necesitatea investigațiilor CT… Mai apoi, încercarea de a vorbi pe înțelesul celor care pot investi într-un centru cu adevărat modern de imagistică medicală.

Sunteți medicul care a avut o contribuție semnificativă în dezvoltarea Centrului de Radiologie și Imagistică Medicală din cadrul Spitalului European Palisano Sibiu. Ne puteți vorbi despre rezultatele pe care le așteptați de la acest centru?
Am dorit mereu un centru privat de imagistică modernă aici, iar dr. Ilie Vonica a transformat această dorință în realitate. Am reînceput vechea luptă pentru a convinge medicii şi pacienţii de imensa capacitate de diagnostic oferită de aparatura de vârf mondial ce se regaseşte astăzi la Sibiu în Spitalul Palisano. Rolul meu aici a fost de a veni cu tot know-how-ul profesional şi dorinţa de a construi un centru la standarde internaţionale de calitate pentru pacienţi.

Munca dumneavoastră este atât de importantă în cea mai delicată parte a soluţionării problemei medicale – diagnosticul. Ce sfat aţi da persoanelor care caută cel mai precis diagnostic?
Una din problemele naționale la acest moment este cea a avântului tehnic și de potențial diagnostic oferit de aparatura modernă versus cunoștințele populației și chiar ale medicilor despre ce poate face imagistica. În acest sens, Imagistica Medicală modernă este cu câțiva pași înainte în multe domenii și deseori este privită cu neîncredere din lipsa informațiilor la zi. Multă lume trăieşte miracolul unui diagnostic, exploatat uneori de persoane fără moralitate prin “metode” şarlataneşti, fără ca lumea să realizeze miracolul real pe care aparatura de vârf îi furnizează în nenumărate domenii medicale. Sfatul cel mai valoros este cel legat de discuţia despre ce se poate face în imagistică, discuţie care trebuie purtată în primul rând cu cel care utilizează aparatura, adică radiologul, cel care îşi cunoaşte cel mai bine atât potentele, cât şi limitele.

Cum vine în întâmpinarea pacientului Centrul de Imagistică?
Întâi, prin dotarea de excepție. Tomograful Computer este unul din cele două aparate de acest tip instalate în România la acest moment, aparat de vârf în domeniu, capabil să efectueze toate tipurile de tomografii computerizate posibile în lume la acest moment, înclusiv coronarografie CT, colonoscopie virtuală sau alte examinări sofisticate. Aparatul de lmagistică prin Rezonanță Magnetică este vârful de lance al firmei producatoare în domeniu pentru 1,5 T, singurul de acest tip din România deocamdată, cu toată gama de antene posibile, producând rapid și la o calitate de imagine extraordinară, toată gama de examinări posibile, inclusiv cardiace, mamare, prostatice, abdominale, pelvine, cerebrale, dar și sofisticării apropiate de science-fiction, cum ar fi SWI, tractografia, spectroscopia, cu care colegii clinicieni sunt mai puțin familiarizați, dar extrem de utile în diagnostice complicate.
Centrul de Imagistica are ușa deschisă și solicitudinea discuției cu pacientul, aparținătorul sau medicul care dorește informații. Tarifele sunt sub cele maximale din România deși oferta de calitate este peste, se lucrează și cu Casa de Asigurări pentru a reduce efortul financiar al pacientului. De asemenea, discutăm cu medicul și cu pacientul oportunitatea examinărilor, căutând alternative atunci când indicația inițială nu ar duce la rezultatul scontat.

Care sunt serviciile medicale exclusiviste pe care doar Sibiul le abordează?
Nu știu dacă putem vorbi de exclusivități, cât de calitatea oferită. Coronarografiile CT și angiografiile CT cu aparatura de 128 secțiuni/rotație au o calitate mult peste cele obținute cu alte aparate. Rezonanța magnetică a pelvisului feminin, a prostatei și cea mamară sunt de asemenea efectuate după protocoale standardizate în toată lumea, lucrăm după protocoalele societăților profesionale medicale în domeniu (cele de Ortopedie, Sân, Cardiologie etc.), producând rezultate recognoscibile ca valoare diagnostică oriunde în lume. Probabil exclusivitatea este cea de a nu avea examinări ce nu se pot efectua la calitate maximă, de la cele mai simple la cele mai sofisticate. În acest sens, echipa de medici şi asistente duce o permanentă muncă de educaţie, participând la cursuri şi congrese, menţinând nivelul de pregătire şi deservire la cote maxime, de nivel mondial.

Care sunt satisfacţiile pe care munca dumneavoastră vi le aduce?
Două sunt cele mai placute: colegul specialist în alt domeniu de activitate care vine şi spune: “Cum Dumnezeu ai reuşit sa pui diagnosticul atât de exact?” şi persoana care te salută pe stradă cu un zâmbet mulţumit, chiar dacă nu o mai recunoşti din noianul de pacienţi care ţi-au trecut pragul…

Ultima oră

Comentariul meu