cel mai mare eveniment despre lumină din europa centrală va avea loc în judeţul sibiu

trailsConsiliul Judeţean Sibiu susţine organizarea în judeţul Sibiu a celui mai mare eveniment despre lumină din Europa centrală. Peste doar câteva zile, la Sibiu va începe un eveniment unic în România : LUMEN, Past, Present & Future.

Într-o singură săptămână, în perioada 8-12 septembrie, vor avea loc o multitudine de acţiuni transdisciplinare, găzduite în mare parte de instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu: Biblioteca Judeţeană Astra, Filarmonica de Stat Sibiu (Sala Thalia), Complexul Naţional Muzeal Astra.
„Pentru judeţul Sibiu este o onoare să găzduiască acest eveniment. De când mi-a fost prezentat acest proiect, am avut toată deschiderea să îl găzduim în judeţul Sibiu şi să contribuim la desfăşurarea lui, prin punerea la dispoziţie a unor spaţii din instituţiile de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean Sibiu şi prin oferirea întregului suport logistic şi a resursei umane calificate pe care o are instituţia noastră. Iar tot acest suport a fost aprobat prin votul unanim al consilierilor judeţeni. Dorim ca prin acest eveniment să sprijinim administraţiile publice locale în a găsi soluţiile de iluminat eficiente şi compatibile cu normativele în vigoare”, a subliniat Ioan Cindrea, preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu.
Anul 2015 a fost proclamat de către Organizaţia Naţiunilor Unite drept Anul Internaţional al Luminii şi al Tehnologiilor bazate pe lumină. În acest cadru, cele mai importante instituţii şi actori din România şi din străinătate pe acest domeniu (ambasade, asociaţii profesionale, intelectuali, cercetători, proiectanţi, producători, etc) propun publicului un eveniment de anvergură şi unic în România. LUMEN, Past, Present & Future va promova prezenţa şi rolul luminii în viaţă, ştiinţă şi cultură şi importanţa tehnologiilor bazate pe lumină pentru dezvoltarea echitabila a societăţii globale.
Programul cuprinde expoziţii, evenimente în aer liber, congrese şi proiecţia în premieră a unui film, după cum urmează :
•    Patru expoziţii :
Lumina din Univers la Biblioteca Astra
Zână sau demon? 2000 de ani de lumină bună şi lumină nocivă la Muzeul Astra – Casa Artelor,
Focul şi iasca la Muzeul în aer liber din Pădurea Dumbrava
Paris/Sibiu: o scurtă istorie ilustrată a iluminatului public la Biblioteca Astra

•    Patru evenimente în aer liber :
Guerrilla Lighting, Piaţa Mare
Mapping Brukenthal, Piaţa Mare
Casa cu Ochi , Piaţa Mică
Observator stelar la Muzeul în aer liber

•    Un film în premieră în România :
The City Dark, premiat la 12 festivaluri, în prezenta regizorul Ian Cheney (USA), la Sala Thalia

•    Trei Congrese deschise marelui public, la Sala Thalia
al 5-lea Congres Internațional despre iluminatul în antichitate și evul mediu
Congres transdisciplinar asupra calității iluminatului artificial de-a lungul veacurilor
Masă rotundă națională despre Iluminatul şi spațiul public
O serie de mari specialişti vor vorbi despre problemele majore create de iluminatul public actual, cu impact negativ pentru sănătatea cetăţeanului şi vor accentua risipirea de energie. Se vor prezenta modele de bune practici şi se va crea un dialog amplu atât cu publicul, cât şi cu administraţiile publice locale pentru a prezenta soluţii durabile, precum şi pentru a accentua necesitatea implementării normativei europene care va deveni obligatorie referitoare la diferenţierea luminoasă a diferitelor spaţii urbane : centrul istoric/zona de divertisment, zona rezidenţială, zona verde, zona industrială, drumuri extraurbane.
Evenimentul este conceput şi gestionat de către Asociația Lichnologică Internațională (ILA, cu peste 200 de membri din 39 de ţări, având sediul la Geneva – Elveția) împreună cu Comitetul Național Român pentru Iluminat (CNRI) şi Asociaţia Română pentru Iluminat (ARI), cu sprijinul tuturor muzeelor şi instituţiilor culturale din Sibiu (Muzeul Naţional Brukenthal, Complexul Naţional Muzeal Astra, Biblioteca Judeţeană Astra) şi a unora dintre cele mai înalte autorităţi academice din România (Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu).

Ultima oră

Comentariul meu