enduro

“Un simplu iubitor de munte”, cum se autonumeşte un ghid montan sibian vrea ca potecile turistice din Munţii Cindrel să fie salvate de la distrugerea provocată de endurişti.

Ghidul, care duce turişti în mod frecvent în drumeţii, spune că de câţiva ani a observat cum potecile turistice, marcate, sunt distruse de motoarele sportivilor. Pe pagina sa de Facebook, sibianul îşi exprimă îngrijorarea, şi spune că mai toţi turiştii pe care îi însoţeşte se impiedică şi cad din cauza şanţurilor de de poteci.
“S.O.S SALVATI POTECILE TURISTICE : Ca un mic iubitor de munte ma roade foarte tare cand vad atata indiferenta din partea autoritatilor la distrugerea potecilor marcate pentru drumetii montane din muntii Cindrel de catre motociclistii Enduro…Merg pe unele poteci turistice marcate din judetul Sibiu de cativa ani si an de an vad cum totul se distruge…Ieri din 11 persoane care m-au insotit, toti s-au impiedicat si au cazut in santurile create de motociclete…Oare nimeni nu se sesizeaza in tara asta sa faca ceva???….Nu vreau stoparea acestui sport…ci doar ca practicantii acestui sport sa evite traseele turistice marcate pentru drumetii montane …Se pot delimita trasee clare pentru Enduro si nu am nimic impotriva….Domnilor din Conducerea Consiliul Judetean Sibiu, Domnilor Consilieri Locali ai Sibiului, Domnule Director al Protectiei Mediului Sibiu, Domnilor Primari…Chiar nu vedeti ce se intampla???…Sau cuvantul „IGNORANTA” este la ordinea zilei la dumneavoastra…”, spune sibianul într-o postare de Facebook.

Ultima oră

Participă la discuție

14 Commentarii

  1. intimplator am ajuns sa citesc aceste comentarii,cam tarziu ce-i drept…Problema este reala, dureroasa si mult mai extinsa si in alte zone ale tarii (Banat, zona Clujului).Se petrece o crima oribila cu aceasta nebunie permisibila, se pare doar in Romania ! Peste tot in Europa se practica aceste sporturi frumoase (personal detin doua masini de teren), dar intr-un areal restrins, special amenajat. Daca doriti sa va ingroziti cu adevarat, deschideti pagina http://www.offroadtranssylvania.ro, si urmariti imaginile din galeria foto, pe ani…

  2. Buna seara!

    Salut initiativa acestui ghid. Este inadmisibil cum arata potecile de munte la ora actuala. Nu conteaza ca este poteca, rezervatie naturala sau parc national.
    Marginimea Sibiului a devenit un teren de motocross pentru turistii straini si desigur pentru localnici.
    In tarile civilizate exista poteci clar delimitate in care accesul este permis doar pe jos sau poteci pentru biciclete unde doar biciclistii au acces.
    Comentariile negative sunt scrise de cei care distrug saptamanal aceste poteci sau de oameni care nu au parcurs in ultimii ani o poteca montana.
    Pe unde inainte era o singura poteca acum sunt 3 deoarece santurile create de enduristi sunt macinate in continuare de ploaie.
    Nu doar potecile sunt afectate de enduristi. Terenurile private sunt brazdate de acesti maniaci care circula nestingheriti. Am observat ca proprietarii incep sa isi faca dreptate prin crearea de santuri pentru a stopa distrugerea.
    Organizatorul concursului Romaniacs oare nu are nici o responsabilitate in ceea ce priveste strangerea marcajelor KTM de pe toate vaile si din toti copacii? Culmea mai primesc si sustinere financiara sa distruga in continuare toate potecile.
    Nu avem de ce sa bagam in discutia asta padurea. Nu asta este subiectul acum.
    Daca doriti discutii atunci organizati un protest. De exemplu Primaria Rasinari construieste un drum forestier cu fonduri europene de 12m latime din zona Raul Sadului spre Paltinis pentru a taia o ultima padure ramasa neatinsa pana acum.

  3. Intrebi, retoric de cei abilitati nu iau ceva masuri. Raspunsul e in prima postare: pt ca enduro aduce bani, destui de multi bani.
    Eu am parcurs pe mtb, destule zone in jurul SB-ului si ceea ce intalnesc ma mahneste profund. Atat de mult incat nu e iesire in care sa nu le urez extrem de multe acestor sportivi.
    Pt d-nul Andrei si cei ca el (sunt multi, f multi) – esti ipocrit, da’ mare de tot. Mersul pe munte si spiritul muntelui nu are nici o legatura cu enduro, dar nici una. Oricat incerci tu sa o dregi, nu are.
    Distrugerile pe care DEJA le-au facut motoarele astea in jud SB sunt practic ireversibile, multe zone Magura Cisnadiei de ex, are cateva portiuni disturse. Acolo apa si timpul vor distuge versantul dinspre Rosengarden incet dar sigur.
    Oare de ce in majoritatea tarilor mult mai civilizate din vest accesul enduro este interzis in paduri si goluri alpine. Oare aia nu au nevoie de bani! Au, insa la noi foamea e mai mare!
    Lumea a treia, vindem orice, pe oricat, mai ales daca putem sa ne si laudam cu tot felul de chestii stupide.

  4. In primul rand, ca sa nu dai cu presupusul, sunt practicant SI de enduro. Pe langa alpinism si escalada, pe langa drumetii montane si ski de tura. Evit sa merg pe potecile turistice cu motocicleta si de cele mai multe ori reusesc. M-am si certat cu un „cunoscator” care m-a dus in Ciucas pe poteca turistica. Nici mie nu mi-ar placea ca atunci cand urc gafaind cu rucsacul in spate, sa imi dea unul fum de esapament in nas, chiar daca intr-un minut nu mai simti nimic. Uneori totusi, este singura varianta de legatura intre 2 zone pe care tu nu le frecventezi oricum.

    Cu toate astea, partea cu distrusul traseelor turistice e cam trasa de par. Clientii tai echipati pana in dinti sunt cam penibili daca dau cu tifla intr-un sant amarat. TOTI ODATA! Adica serios, cat de pifan sa fii sa te surprinda un sant pe munte dupa ce au mai cazut 10 in fata ta in el? Imi cer scuze de pe acum daca sunt oameni cu dizabilitati. Mentale.

    Si iti mai zic o treaba. Plimbatul pe munte nu produce bani. Nu la noi si nu la nivelul asta. Exploatarea masei lemnoase (sau a altor resurse pe care le gasesti in zona montana) PRODUCE! Daca vrei sa ajuti padurea, trebuie sa o faci pretioasa si pentru alte lucruri decat valoarea intrinseca a lemnului sau. Si asta include investitii in cabane, refugii, educatie montana, trasee de mountainbiking si deasemenea de enduro. Ca deh, enduro se face pe munte, nu la mare. Si apropo, in zona Sibiului are loc cel mai mare concurs de hard enduro din LUME! Unde vin concurenti de pe intreg mapamondul si lasa 1/2 de milion de euro doar in inscrieri, nu mai zic de cazari, mancare etc.

    Revenind la treaba noastra, la sfarsit de zi, cu toate ca am poluat cu o sticla de benzina mai mult ca tine si sunt de 2 ori mai obosit dupa ce am carat 100kg de tinichea la deal, chiar si eu admir privelistea ca si tine. Iar cand e vorba de proteste in strada impotriva exploatarii abuzive a lemnului, suntem toti acolo, nu doar tu cu cei 11 prieteni ai tai cu picioare de jeleu (dar echipati).
    Ar trebui sa fii mai indulgent, sa privesti imaginea de ansamblu si sa realizezi ca noi toti iubim muntele. Cei care intra cu drujba indiferent in el sunt de fapt tinta noastra. Enemy of my enemy…

    1. Domnule Andrei, spui ca faci multe. Dar a fi montaniard inseamna in primul rand respectarea unor principii. Potecile pe care te plimbi acum cu motocicleta vor deveni niste santuri adanci peste cativa ani. Ca montaniard ar trebui sa stii ca ploile vor face ravagii pe traseele pe care trec motociclistii si nici ei nu se vor mai cara pe acolo. Nu-i nimic, Vor cauta sa isi faca o noua poteca, vor mai distruge ceva. Si am vazut asta in zonele unde enduro a avut amploare multi ani de zile. De altfel, in cate tari europene se practica enduro pe traseele turistice? E adevarat, drujbistii sunt dusmanii nostri comuni. Dar trebuie ca prin activitatile noastre sa lasam muntele neschimbat, ceea ce, cu tot respectul, domnule Andrei, enduristii nu fac atunci cand nu au alta posibilitate decat traseul turistic. E simplu, cand nu ai alta posibilitate, lasi motorul si mergi pe jos. E un efort prea mare sa te intorci dupaceea la el?

    2. turistii mei nu au cazut toti odata..ca doar nu s-au tinut toti de mana si au cazut toti in sir indian….dar no…iar daca zici ca faci tot din ceea ce ai enumerat atunci esti de criticat daca folosesti traseele turistice cu motocicleta Enduro…iar despre concurs….l-au facut aici…In Retezat de exemplu nu s-ar fi putut…in Piatra Craiului nu s-ar fi putut …sau alte Parcuri Nationale….Putea fi facut in tara de origine a organizatorului…dar nu s-a putut ca totul e interzis..aici totul se poate…iar despre bani adusi in tara…si iubitorii de trekking aduc desi nu in cadru organizat ca la Romaniacs…Si sunt ferm convins ca stii foarte multe poteci de munte distruse de motociclete si de apa care binenteles spala si se infiltreaza in santurile create de motociclete…In 2-3 ani vor fi inchise multe trasee turistice marcate datorita craterelor existente….Toti care comentati nu vedeti esenta mesajului transmis de mine…Nu vreau STOPAREA acestui sport…ci doar delimitarea lui…si evitarea traseelor marcate…De ce trebuie sa urci cu motocicleta la Suru si in creasta Fagarasului pe trasee marcate..e doar un mic exemplu..

  5. In opinia mea titlul ar fi trebuit sa fie „Apele,exploatatorii de lemn, cocalarii si practicantii de off-road(auto, atv,moto , bicicleta)distrug potecile turistice”.Cam in ordinea asta.Si e firesc ca potecile sa se schimbe chiar daca nu sunt umblate (nici macar de turisti in drumetie), doar datorita naturii.Desigura ca si restul factorilor enumerati au o oarecare influenta , insa nu cred ca vreo categorie de off-road distrug cel mai mult natura.Si pana la urma , daca nu ma insel atat enduristii (care sunt turisti straini cu ghizi romani probabil in proportie de 80-90%), cat si turistii vostri (drumeti probabil staini cu ghid roman evident) faceti ceea ce faceti pentru BANI, deci sa nu ne dam raniti cu „distrugerile „astea.In plus , cu siguranta ca toti cei care fac ture pe munte (motorizati sau nu) sunt iubitori ai muntelui si a naturii si singurii care merg pe munte croiti sa strice ceva (tot pentru bani , dar mai mult ca restul categoriilor) sunt cei care exploateaza lemnul. Deci astia ar trebui combatuti primii, apoi restul .

    1. Salut Codin…in cazul potecilor de care vorbesc….sunt toate poteci marcate de trekking ..nicidecum pentru accesul motorizatelor…aici fa diferenta…chiar nu ma intereseaza cat de mult se dau enduristii pe munte si cati isi crapa capul….ideea este ca ar fi bine sa nu mai foloseasca traseele turistice marcate care apar ca trasee de trekking pe toate hartile in domeniu..cat despre taierile masive de paduri…nu am ezitat sa nui atac si pe cei din domeniul asta…chiar sunt printre acele putine persoane care nu se tem de consecinte cand afirma si posteaza ceva…chiar am postat foarte multe poze despre distrugerile lor….si…nimeni n-a sarit cu gura….asa ca am impresia ca esti practicant de enduro si te cam deranjeaza postarile mele…
      Apa la randul ei distruge o poteca…dar urmele unei motociclete ii croieste drumul…iar tu nu ai dat cu sapa sa repari poteci turistice…eu am facut-o cand am fost salvamontist….Iar cat priveste faptul ca o facem pentru bani….si tu mergi la serviciul tau tot pentru bani…nu de placere stai linistit….Iar daca fac un ban din asta nu inseamna ca nu-mi pasa ce se intampla cu natura…si inca ceva…cand esti lovit de endurist pe poteca marcata si el fuge…aici e chiar grav nu???..

      1. Salut, impresia ta nu e doar impresie .. sunt endurist si da.. ma deranjeaza postarea ta ..mai exact partea din titlu cu :opiti-i” ca nu e cea mai buna expresie prin care sa transmiti ce vrei , in rest nu ma deranjeaza postarile tale :)) , si nu te pot contrazice la chestia cu sapa pe poteci turistice ca n-am facut-o …doar am strans gunoie dupa altii posibil enduristi, posibil drumeti …nu stiu dar oricum nu generalizez , ca printre toate categoriile sunt si mai putin educati sau mai putin prieteni cu natura dar parca nu suna prea corect cand tu generalizezi facandu-ne pe enduristi semi-infractori.. ca nu e chiar asa. Si e regretabil ca exista si asemenea cazuri cand un endurist loveste pe cineva .. si cazul asta e grav si e normal ca toti sa condamnam asemenea fapte.Si eu merg cu motoru pe munte pt. ca-mi place muntele si pot vedea mai multe intr-un timp mult mai scurt decat pe jos.(nu pt. avantaje materiale). Spor tuturor!

  6. Dar de firmele care taie padurile de ce nu va luati? Sau de turistii care arunca gunoaie pe trasee? Sau de grataragii care urca cu masinile pana in varf de munte? Mai bine ati invata turistii pe care-i luati pe munte sa se uite pe unde merg. Din 2-3m latimea unei poteci, au reusit sa cada (toti, oare?) in 50cmp. V-ati gasit de cine sa va luati, de unduristi… daca spalau ploile poteca cu cine va mai certati? Ceva de genul „hai sa ne luam de unii mai fraieri, ca aia smecheri nu pot fi atinsi”

    1. Draga Geo te-as lua cu mine si te-as pune in locul lunde au cazut majoritatea si cred ca n-ai mai comenta atat…iar cat priveste taiatul padurilor…sunt unul din cei care a facut adrese la ministerul mediului si care a postat mai peste tot despre acest lucru….asa am impresia ca te simti lejat degeaba..Umbla si tu pe poteciile de care vorbesc si cred ca ai mai macaii atata…
      Iar referitor la apa..intradevar spala poteca prin urmele facute de motociclete….Urca pe Magura Cisnadiei si vezi craterele de acolo…si stai o zi intreaga si numara enduristii…sau poate stii deja cati trec pe acolo….Acum no..fiecare are parerea lui…Iar despre turistii pe care ii duc eu pe munte…acestia sunt educati si nu arunca gunoaiele..in schimb am vazut atatea bidoane de benzina si de ulei aruncate pe poteci….Oare ala cu taful a aruncat bidon de 1 litru de lei pe poteci late de 1 metru…cred ca nu…si turistii din fericire nu beau ulei de motor:):)

  7. Stimata doamna Romanita….Te iau zi de zi cu mine timp de o luna sa vezi cu ce turisti merg eu la munte…cred ca vorbesti de ceea ce-ti place sa porti in picioare…adica slapi..si ca iti place sa bei…ceea ce scrii adica…bere….chiar te invit alaturi de clientii mei pe care ii am toata luna lui Septembrie..adica zi de zi sa vezi cu cine merg eu la munte…cred ca esti fustrata ca-ti arunca cocalarii dozele de bere in curte…

  8. S.O.S SALVATI POTECILE TURISTICE as pune eu: dar va rog opriti si turistii „simpli iubitori de munte” care arunca doze de bere, pet-uri si asa mai departe pe potecile montane ca le e lene sa le mai care goale dupa ei pana la un punct de colectare deseuri.

    Turiştii pe care îi însoţeşte se impiedică şi cad din cauza ca nu merg echipati cum trebuie pe munte (slapi de munte nu exista, va spun sigur!) sau ca nu ii duce pe unde trebuie ghidul. El de aia e ghid, sa-i duca pe unde trebuie!

    „Ieri din 11 persoane care m-au insotit, toti s-au impiedicat si au cazut in santuri” – ca-ntr-o comedie, serios! Nu te-a bufnit rasul? Cum sa pice toti ca ceata lui Pitigoi???!?

    1. STIMATA DOAMNA:
      Daca il cunosti personal pe acest om ar trebui sa stii ca turistii sunt echipati corespunzator.
      Din moment ce afirmi ca merg in slapi e clar ca esti pe langa subiect si dai din gura ca sa te afli in treaba.
      Sunt si eu iubitor de munte si ma deranjeaza cand vad cardul de enduristi care bat muntii pe unde vor .si vad si eu ce distrugeri fac.Asa ca ciocu mic