Cei de la DPS spun că au ridicat numai puțin de 17 probe alimentare din pensiune, după problemele apărute în cel de al II-lea caz de turiști intoxicați în această unitate în mai puțin de o lună. În 6 din cele 17 probe s-a descoperit prezenta unui stafilococ. Bucătarul vinovat a fost scos din activitate.
În data de 08.08.2015 la pensiunea „Perla Păltinişului” a debutat un focar de toxiinfecţie alimentară, 14 persoane prezentându-se la serviciile de primiri urgenţe ale SCJ Sibiu şi SCJ de Pediatrie pentru vărsături, însoţite inconstant de scaune diareice, transpiraţii şi lipotimie (stare de slăbiciune, leşin), simptome apărute după circa 2 ore de la consumarea micului dejun. În urma tratamentului simptomatic evoluţia cazurilor a fost favorabilă, cu forme clinice medii, permiţând tuturor bolnavilor să părăsească spitalul după câteva ore de la prezentare la UPU/CPU.
Echipele DSPJ au efectuat ancheta epidemiologică, cu următoarele rezultate:
– din cele 17 probe alimentare recoltate (10 din probele alimentare păstrate de unitate, 7 din materia primă utilizată la prepararea micului dejun) 6 au fost pozitive pentru Stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv (4 dintre probele păstrate, 2 probe din materia primă manipulată);
– proba de apă recoltată din unitate, provenind din sursă proprie, a fost necorespunzătoare la examenul chimic şi bacteriologic.
– din cele 4 teste de salubritate din blocul alimentar al unităţii (suprafeţe de lucru, ustensile), unul a fost necorespunzător pentru microorganisme aerobe mezofile, cu Bacterii coliforme prezente.
– un singur test bacteriologic, din cele 5 recoltate angajaţilor blocului alimentar al unităţii (exudate faringiene) a fost pozitiv pentru Stafilococ aureus hemolitic coagulazo-pozitiv urmând ca persoana respectivă să efectueze tratament de specialitate.
Sancțiune și scoaterea bucătarului din activitate
S-a aplicat de către Compartimentul Control în Sănătate Publică o sancţiune contravenţională, conform prevederilor HG 857/2011, art. 42 lit. b şi s-a decis scoaterea din activitate a purtătorului depistat.
Precizăm că în urmă cu o lună, în aceeaşi unitate s-a produs un eveniment similar, pentru care s-a procedat la suspendarea temporară a activităţii.
Coroborând criteriile clinice cu cele de laborator şi cel epidemiologic, considerăm că este vorba de un focar de Toxiinfecţie alimentară de etiologie stafilococică, în care mai multe alimente servite au fost contaminate în timpul manipulării.
S-a declarat închis episodul de îmbolnăvire în data de14.08.2015, dată la care s-au primit ultimele rezultate de laborator.