Ansamblul „Cibinul” a reprezentat, zilele trecute, judeţul Sibiu în cadrul celui mai mare festival pentru Copii şi Tineret din România, Festivalului Internaţional “Peştişorul de Aur”, Tulcea.
După ce vineri seara au participat la parada portului popular şi apoi în deschiderea spectacolului special „Junii Sibiului şi invitaţii lor”, din cadrul celei de-a 40 –a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, Sibiu 2015, tinerii iubitori de folclor au pornit spre Dunăre, pentru a concura în cadrul festivalului folcloric pentru copii , de la Tulcea, “Peştişorul de Aur”.
În cadrul ediţiei cu numărul XXIII a prestigiosului festival, copiii sibieni, îndrumaţi de prof. Alesea şi Ovidiu Sas, au prezentat un obicei din Mărginimea Sibiului, „Urcatul oilor la munte” şi o suită de jocuri tradiţionale, împreună cu solista Iuga Raluca. Al doilea moment muzical – coregrafic din concurs a fost punerea în scenă a obiceiului din Ţara Oltului, „Plugarul”, prin care se cinsteşte prima cunună de grâu, în speranţa unei recolte bogate şi a bunăstării generale pentru comună. Obiceiul îl scoate în prim plan pe cel mai harnic om din sat, primul care iese la arat şi semănat.
În urma jurizării, specialiştii au decis ca dintre cele 27 grupuri folclorice din ţară şi din străinătate, Marele Premiu al Festivalului „Peştişorul de Aur”, Tulcea 2015, să fie acordat Ansamblului „Cibinul”!
Iată că astfel, după 20 de ani, s-a egalat performanţa ansamblului sibian, condus la vremea aceea de prof. coregraf Silvia Macrea, care a dus acasă, de la Tulcea, Marele Premiu al Festivalului „Peştişorul de aur”.
”Felicitări tuturor celor care au trudit pentru această performanţă extraordinară! Îmi amintesc cu emoţie de ediţia din anul 1995 a festivalului, şi privesc acum cu mândrie către copiii de atunci, deveniţi Juni ai Sibiului! Am certitudinea că, peste ani, îi vom aplauda şi pe tinerii laureaţi ieri la Tulcea, în spectacolele oferite de Junii Sibiului! Această performanță ne confirmă faptul că Sibiul are o puternică şcoală coregrafică, o şcoală a tradiţiilor, pentru care trebuie să mulţumim deopotrivă profesorilor Alesea şi Ovidiu Sas, copiilor şi părinţilor, care îi îndrumă de mici spre folclorul românesc„, spune Silvia Macrea, manager CJCPCT „Cindrelul -Junii” Sibiu