Zeci de mii de spectatori au fost prezenți la a 40-a ediție a Festivalului „Cântecele Munţilor” de la Sibiu

cantecele muntilorEdiţia aniversară, cu numărul 40 a Festivalului Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor”, a ajuns la final. Peste 800 de artişti  din Ucraina, Cipru, Serbia, Spania, Turcia, Germania și România au făcut spectacol în cele cinci zile ale festivalului, în care folclorul a domnit peste Sibiu.

Parada portului popular și spectacolele din Piața Mare au fost evenimentele care au strâns, vineri, sâmbătă și duminică, zeci de mii de oameni în centrul Sibiului.
Festivalul „Cântecele Munţilor” a promovat, ca în fiecare an, prin jocuri, cântece şi obiceiuri tradiţionale româneşti şi internaţionale, frumuseţea şi unicitatea fiecărei naţiuni, în contextul păstrării identităţii socio- culturale.
Ansamblul „Sonechko” al Academiei de Dans  din  Zhytomyr, format din tineri dansatori, a prezentat pe scena festivalului dansuri populare ucrainene, de o înaltă măiestrie coregrafică și stil original; ansamblul folcloric al Centrului Cultural „Yeditepe” din Turcia a promovat două stiluri de dans specifice folclorului turcesc: ”Horon” din oraşul Trabzon, situat pe ţărmul Mării Negre al Turciei și „Bar” din orașul Artvin, situat in nord-estul Turciei;  ansamblul folcloric al Asociaţiei Culturale „Achna Forest” din Cipru ne-a adus la Sibiu dansuri și obiceiuri cu specific agricol, precum seceratul grâului şi culesul viilor; sârbii din ansamblul folcloric “Nikola Tesla” -Belgrad au etalat la festival un repertoriu bogat, de dansuri populare din Serbia și fosta Iugoslavie, cu mișcări armonioase și ritmuri pline de viață, precum și dansuri țigănești și din Macedonia; membrii Grupului de cântece şi dansuri din Cieza a promovat, în costume populare datând din secolul al XVIII-lea, dansuri tradiționale, precum și obiceiuri specifice regiunii de Sud-Est a Spaniei -Murcia: jota de la parra, alpargateras, jota de los corros, fandango de Cieza, jota de Cieza; Fanfara tradiţională din Germania ne-a încântat cu muzica și portul din Althengstett.
În cadrul spectacolului extraordinar „Junii Sibiului și invitații lor”, din data de 7 august 2015, Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și Ansamblul Folcloric „Ceata Junilor” au prezentat coregrafii din folclorul internaţional: italienesc, unguresc, german, spaniol, sârbesc, ucrainean, mexican, grecesc și bulgăresc. În Piaţa Mare au răsunat în spectacolul de vineri, îndrăgite cântece populare românești, dar și din repertoriul muzical internațional, în interpretarea soliștilor invitaţi: Cornelia și Lupu Rednic, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Deac, Mariana Anghel, Niculina Stoican, Nineta Popa, Viorica Macovei, Ionuț  Fulea, Alina Pinca, Ilie Medrea, Adriana Anghel, Traian Stoiţă, Camelia Cosma Stoiţă, Andreea Vulcu, Codruța Rodean, Răzvan Năstăsescu, Izabela Tomița, Adrian Neamțu, Andreea Voica, Viorica Telcean, Nelu Albu, Robert Târnăveanu, Daniel Rosalim, Marcel Părău. De pe scena festivalului nu a lipsit neobositul ansamblu „Veteranii Junii Sibiului”.
Cea de-a 40-a ediţie a Festivalului „Cântecele Munţilor” a fost celebrată şi prin alte momente special pregătite de organizatori. Printr-un spectacol folcloric special a fost sărbătorit solistul Dumitru Teleagă, un prieten al ansamblului sibian, care a aniversat, la rândul sau, 40 de ani. Alături de acesta pe scenă s-au aflat ansamblurile folclorice „Timişul” din Timișoara și „Ceata Junilor” din Sibiu, precum şi invitaţii speciali: Liliana Laichici, Carmen Popovici Dumbravă, Adrian Stanca, Ramona şi Petrică Viţa, Felicia Stoian, Nicu Novac.
În cadrul Serii şlagărelor – „Cântecele românilor la Cântecele Munţilor” cei prezenți în Piața Mare din Sibiu, până în miez de noapte, au fredonat cele mai iubite melodii populare împreună cu: Nicolae Furdui Iancu, Tiberiu Ceia, Sava Negrean Brudașcu, Maria Butaciu, Mioara Velicu, Gheorghe Turda, Angela Buciu, Aneta Stan, Gheorghe Roşoga, Nicolae Mureşan, Traian Jurchela, Veta Biriş, Floarea Calotă, Maria Ciobanu şi Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”.
Spectacolele folclorice, care au umplut Piața Mare din Sibiu,  au fost moderate de îndrăgita prezentatoare Iuliana Tudor.
România a fost reprezentată în festival de ansamblurile: “Timișul” –  județul Timiş, Ansamblul căluşeresc „Colelia”, din comuna Vâlcele – județul Olt, Ansamblul de dansuri pădureneşti din Ciulpăz, comuna Peștișu Mic –  județul Hunedoara, Ansamblul folcloric „Arcanul” din Suceava –  județul Suceava,  Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”, ”Veteranii -Junii Sibiului” și ”Ceata Junilor”– din județul Sibiu.
Din reţeta de succes a acestui an nu au lipsit serile cu specific culinar, care fac parte de ani de zile din tradiţia festivalului: s-a reuşit redarea atmosferei de tavernă la seara cipriotă, s-au adus veselia şi romantismul specifice spaniolilor în cadrul serii tradiționale spaniole, iureşul sârbilor şi bucuria românilor, bineînţeles toate completate cu mâncăruri pregătite după rețete tradiționale şi cu ajutorul unor ingrediente speciale aduse de oaspeţii noştri.
Agenda evenimentelor a fost completată de parada portului popular, workshop-uri de dans, audiţii muzicale, expoziţii de costume populare, proiecţii de film, prezentări de carte cu vânzare.
„Ediția aniversară a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților” s-a dovedit a fi o ediţie cu succes deplin, transformând Sibiul și Piața Mare a orașului într-un loc de sărbătoare a tradiţiilor. Iar acest fapt a fost posibil datorită implicării mai multor oameni şi instituții. Mulţumim pentru sprijinul acordat la organizarea şi implementarea acestui proiect cultural, Consiliului Judeţean Sibiu, Consiliului Local Sibiu, Primăriei Municipiului Sibiu, Cercului Militar Sibiu și tuturor instituţiilor care au facilitat derularea festivalului, din punct de vedere logistic şi tehnic.
De asemenea, mulţumirile noastre se îndreaptă către sponsorul festivalului, toţi partenerii media şi către toţi artiştii participanţi la festival: solişti şi ansambluri folclorice, care au oferit sibienilor și turiștilor ocazia să se familiarizeze cu muzica şi dansurile tradiţionale specifice țărilor participante, dar şi către minunatul public, care ne-a fost alături la fiecare eveniment. Prezența a zeci de mii de iubitori de folclor la spectacolele din Piața Mare ne-a confirmat faptul că românii pot să fie uniți prin cântec și joc popular.  ” Silvia Macrea-director festival
Festivalul Internaţional de Folclor „Cântecele Munţilor” 2015 a fost organizat de Consiliul Judeţean Sibiu și Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea  Culturii Tradiţionale „Cindrelul-Junii” Sibiu, în parteneriat cu Cercul Militar Sibiu. Evenimentele din cadrul festivalului au fost finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu. Acțiunea a fost cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Ultima oră