tenismeni suspendați pe viață pentru meciuri trucate. unul a fost și la sibiu open tenis în 2014!

staracePotito Starace în vârstă de 34 de ani, a fost suspendat pe viață de Federația Italiană de Tenis. Acesta este acuzat că a trucat mai multe meciuri de tenis în ultimii ani. Pe listă apare și semifinala pe care acesta a jucat-o în 2014 la Sibiu Open Tenis, și pe care a pierdut-o în fața lui Jason Kubler.

Federaţia Italiană de tenis a aplicat una dintre cele mai dure sancţiuni din istoria sportului alb, suspendându-i pe viaţă pe Daniele Bracciali (37 de ani), jucător din circuitul de dublu, şi pe Potito Starace (34 de ani), locul 165 ATP la simplu. Tribunalul sportiv a luat decizia pe baza dovezilor făcute publice de procurorii din Cremona, care îi incriminează pe foştii componenţi ai naţionalei de Cupa Davis a Italiei. Starace şi Bracciali sunt acuzaţi că ar fi acceptat bani pentru a truca meciuri, din partea unei reţele care la un moment dat a încercat şi coruperea românului Andrei Pavel (fost număr 13 ATP).

Federaţia a luat decizia înaintea tribunalului din Cremona
Federaţia din „Cizmă” a demarat propria anchetă, în paralel cu investigaţia procurorilor, ajungând la concluzia că jucătorii sunt vinovaţi de corupţie. Pe lângă suspendarea pe viaţă, Bracciali a primit o amendă în valoare de 40.000 de euro, în timp ce Starace a fost sancţionat cu 20.000 de euro. Chiar dacă tribunalul sportiv i-a condamnat, preşedintele Federaţiei Italiene de tenis, Angelo Binagi, speră ca Daniele şi Potito să-şi dovedească nevinovăţia în instanţă: „Putem doar spera că Bracciali şi Starace vor reuşi să demonstreze că nu au comis aceste fapte grave”. Infracţiunile săvârşite de cei doi au fost depistate prin înregistrări telefonice, dar şi prin interceptarea unor discuţii pe Skype.

Reţeaua încerca „racolarea” lui Andrei Pavel
Într-o conversaţie din anul 2007, purtată între Manilo Bruni, un contabil care conducea reţeaua, şi Enrico Sganzerla, un intermediar, se arată că cei doi doreau coruperea lui Pavel: “Sigur se cunoaşte cu Pavel. E de ajuns să-i zici să ia primul set şi după aceea să-l lase să câştige. Tu acum sună-l pe Bracciali sau pe Goro (Roberto Gorretti, un fotbalist de la Perugia care convingea tenismenii să trucheze meciurile)”.  Căpitanul naţionalei de Cupa Davis l-a înfruntat pe Daniele Bracciali în 2007, la Rotterdam, iar Andrei s-a impus cu 6-1, 6-1. Pavel şi Bracciali au făcut echipă în cadrul mai multor meciuri de dublu din circuitul profesionist, iar „Cneazul” spune că îl cunoaşte pe italian, dar nu şi pe ceilalţi membri ai reţelei. Într-un interviu acordat ProSport, Andrei dezvăluie însă că a fost contactat de mai mulţi indivizi care i-au propus să trântească meciuri.

Blaturile se făceau pe Skype: 50.000 de euro pentru un set
Într-o convorbire pe Skype, Bracciali primea indicaţii de la o persoană, care îl instruia în vederea trucării unui meci din cadrul turneului de la Newport, desfăşurat în iulie 2007: „Putem încerca mâine 50 (n.r. – 50.000 de euro), dar este important ca tu să câştigi primul set. Dacă doriţi, data viitoare putem încerca să obţinem mai mult”. Jucătorul italian a răspuns: „Este important să-mi cunosc adversarul. Poate am putea să vorbim cu el şi să fim siguri că voi câştiga primul set”. După câteva luni, Bracciali revenea pe Skype şi anunţa triumfal că a „rezolvat cu Potito Starace”.
O altă conversaţie s-a derulat între Starace (fost număr 27 ATP) şi un bookmaker din Pescara, în 2011, când tenismanul italian trebuia să dispute finala turneului de la Casablanca, pariorul evocând ”garanţii” în cazul unei înfrângeri. Sursa info: prosport.ro

Ultima oră

Comentariul meu