foto - sibiu și klagenfurt au aniversat 25 de ani de orașe înfrățite

partnerstadtsfeierÎn perioada 6-9 august primarul interimar al Sibiului, doamna Astrid Fodor și viceprimarul Virgil Popa au fost prezenți la Klagenfurt, în Austria, un oraș înfrățit cu Sibiul din anul 1996. Prezența delegației sibiene a fost urmare a invitației autorităților locale din orașul austriac, acestea organizând un program special pentru a marca relația de 25 de ani cu Sibiul și cu orașul Zalaegerszeg din Ungaria.

Delegația sibiană a fost primită la Primăria orașului Klagenfurt de primarul acestei localități, dr. Maria-Luise Mathiaschitz, de membrii Senatului și membri ai Consiliului Local, precum și de alte personalități din viața politică și culturală a orașului. Programul a inclus printre altele vizitarea parcului tehnologic Lakeside din Klagenfurt, participarea la deschiderea oficială a unui festival cultural de mare amploare și tradiție în Klagenfurt – “Altstadtzauber”, o vizită la Consulatul Onorific al României din Klagenfurt și un tur al orașului, acestea fiind completate de discuții cu autoritățile locale, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului economic.
“A fost o întâlnire foarte bună pentru că am avut contacte cu reprezentanții administrației locale, cu reprezentanți ai mediului economic prin vizita în parcul tehnologic, cu mediul cultural în seara deschiderii Festivalului, dar și cu cei care reprezintă România în mod onorific la Klagenfurt. Am subliniat cu această ocazie dorința Sibiului de a avea un schimb real de experiență în domeniul conservării patrimoniului, Klagenfurt excelând la acest capitol. Consider că ar fi la fel de benefică și o aprofundare a relațiilor dintre administrațiile locale din cele două orașe, dintre instituțiile culturale, dar și dintre universitățile din Sibiu și Klagenfurt.”, spune Astrid Fodor, primarul interimar al Sibiului.fodor si popa
Primarul interimar Astrid Fodor a adresat cu această ocazie o invitație primarului Mathiaschitz de a vizita Sibiul cât mai curând pentru a pune la punct noi proiecte de colaborare.

Scurt istoric al relațiilor de prietenie dintre cele două orașe
Sibiul este legat prin istorie de Austria, imigranți din această țară venind la Sibiu și integrându-se în viața orașului (așa numiții landleri). Astăzi Austria are un consul onorific la Sibiu și reciproc, la Klagenfurt funcționează un Consulat Onorific al României.
Sibiul este legat de Klagenfurt și în domeniul patrimoniului arhitectural, orașul austriac fiind și acesta un oraș istoric, reabilitat și repus în valoare, Sibiul având astfel un exemplu de bune practici în orașul său partener. De altfel, Klagenfurt a fost distins de trei ori cu premiul “Europa Nostra” pentru modul în care a reușit restaurarea și conservarea orașului vechi.
În istoria mai recentă, Klagenfurt a fost alături de Sibiu încă din 1990, atunci când o delegație umanitară condusă de primarul de atunci, domnul Leopold Guggenberger, a ajuns în Sibiu.  Relațiile dintre cele două orașe au continuat pe această linie și în anii următori, iar în septembrie 1996, a fost semnată la Sibiu carta de înfrățire, oficializând astfel bunele relații.
Orașul austriac a fost alături de Sibiu și în 2007, anul în care Sibiul a purtat onoranta titulatură de Capitală Culturală Europeană. În martie 2007, Corul de Cameră Woerthersee din Klagenfurt a fost prezent în cadrul Festivalului Internațional Coral “Timotei Popovici”, iar în mai 2007 ansamblul de cântece şi dansuri din Klagenfurt a susținut un spectacol în Sibiu împreună cu orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” și cu ansamblul folcloric „Ceata Junilor”. În anul 2007 o statuie a lui Francisc I a fost reașezată în Sibiu, originalul fiind creat în 1828 de sculptorul Procopius. Statuia a fost îndepărtată de regimul comunist, dar în 2007, prin grija Asociației de Prietenie Sibiu-Klagenfurt, o copie a acesteia a fost reamplasată într-o nișă a zidului cetății de pe bulevardul Corneliu Coposu. Tot în 2007, administrația sibiană a acordat unei străzi din cartierul Tineretului denumirea orașului partener, pentru a marca relațiile tot mai strânse.fodor 2
În 2009, Sibiul a fost prezent în Klagenfurt la târgul de turism organizat aici, țintind să atragă turiști și din această zonă. În 2010 Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească “Emil Sigerius” a găzduit o expoziție organizată de Asociația de Prietenie Sibiu- Klagenfurt și intitulată “Nașterea Domnului. Obiceiuri de Crăciun din Carintia, Austria”. O altă expoziție a fost organizată în 2012 la Muzeul Național Brukenthal, aceasta rezultând în urma unei colaborări cu o galerie de artă din Klagenfurt.  fodor 4
Horst Klusch, cetățean de onoare al Sibiului, este cel care a înființat Târgul Olarilor din Sibiu în anul 1968, dar și pe cel din Klagenfurt în anul 2000. În ambele orașe Târgul Olarilor a devenit un eveniment cultural de tradiție și foarte apreciat.
La acestea se adaugă alte schimburi de experiență în domeniul cultural, sportiv, al educației, al instituțiilor mass-media, între biserici și pe linie de servicii publice.

Ultima oră

Comentariul meu