sibiu

Tocmai s-a dat publicităţii cel mai recent audit al calității și accesibilității serviciilor publice realizat de Institutul pentru Politici Publice. S-a măsurat cât de eficient au fost administrate cele mai reprezentative servicii publice locale de către municipiile mari din România.

Sibiul stă foarte bine, pe primul loc, la tariful pentru apa potabilă, de 2,28 lei pentru un metru cub. Municipiul se află pe unul din ultimele locuri, 32, la numărul total de sesizări privind serviciul de iluminat public în 2013, adică 125 de petiţii. Tarifele impuse de municipalitate plasează Sibiul pe ultimele locuri, pentru că ocupă poziţia 32 la tariful pentru salubritate, adică 11 lei pentru o personaă, pe o lună.
Ne situăm ceva mai bine, pe locul 7, la ponderea pierderilor de energie termică din sistem, adică 28%, pe locul 3 la gradul de acces la reţeaua de alimentare cu apă, dar pe locul 18 la gradul de acces la reţeaua de canalizare. Apă se pierde în reţele cât să ne plaseze pe locul 20.
Tariful pentru apă potabilă pentru consumatorii casnici ne aruncă pe locul 17, cu 3,45 de lei pentru un metru cub.
Undeva la mijlocul clasamentului, pe locul 12, ne aflăm pentru ponderea gospodăriilor branșate la rețeaua de termoficare centralizată- 52%, iar totalul pierderilor de energie termică, de 28%, situează Sibiul pe locul 7.
Municipiul stă destul de bine la ponderea străzilor cu iluminat public- locul 10, dar destul de rău, pe locul 29, la costul total iluminat public per capital.
Costul unei călătorii cu transportul în comun este 1.5 lei, ceea ce înseamnă că Sibiul are al treilea cel mai ieftin bilet.
Evaluarea s-a făcut pe baza punctajului realizat de fiecare municipiu reședință de județ, calculat pe baza unor indicatori tehnici și financiari pentru următoarele servicii: alimentare cu apă și canalizare, salubrizare, termoficare, iluminat public, transport public, repectiv a votului cetățenilor din aceste municipii pentru fiecare serviciu în parte. În clasamentul final s-a avut în vedere și performanțele financiare ale fiecărui municipiu, înregistrate pe baza veniturilor proprii și a fondurilor europene atrase. Toate aceste date tehnice și financiare provin din surse publice și au fost comunicate de autoritățile publice locale.

Calitatea vieții în Sibiu. La ce stăm bine și la ce nu stăm bine în topul serviciilor publice!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică