Viata unui pacient de 63 de ani, diagnosticat cu boala arteriala periferica, a fost salvata printr-o interventie de implantare de grefa vasculara biosintetica, realizata la Spitalul European Polisano in premiera pentru Europa de Est.
Interventia, incheiata cu succes, a durat 1h 30 minute si a fost efectuata de echipa Heart Team, condusa de Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica.
Una din trei persoane cu varsta de 60 de ani sufera de boala arteriala periferica, determinata de blocarea arterelor membrelor inferioare. Primele simptome ale pacientului sunt durerile si crampele la nivelul muschilor piciorului in timpul mersului, iar pe masura ce boala avanseaza apar durerile in repaus, ulcerele si gangrenele, care nu se pot vindeca fara restabilirea fluxului sanguin la nivelul piciorului. Boala arteriala periferica are o rata de crestere rapida, fiind intalnita in special la fumatori, diabetici si persoane care sufera de hipertensiune arteriala. Netratata la timp, aceasta poate duce chiar la amputarea piciorului afectat.
Grefa biosintetica Omniflow II este o tehnologie nou introdusa in Europa de Est pentru tratarea acestei boli rapid progresive. Grefa este produsa de LeMaitre, cel mai mare furnizor global de dispozitive inovatoare pentru tratarea bolilor vasculare periferice si este realizata din colagen incrucisat de la ovine si o mesa sintetica din poliester. Datorita tesutului animal, grefa biosintetica este foarte usor absorbita de tesutul uman, iar riscurile de infectie sau incompatibilitate sunt aproape nule. Aceasta grefa inlocuieste cu succes metodele clasice ale chirurgiei vasculare si anume bypass-ul sau grefele din materiale sintetice, cu risc ridicat de infectii si care la un moment dat trebuie inlocuite.
“Grefa biosintetica este o inovatie in tratarea bolii arteriale periferice, ce ofera pacientilor beneficii incontestabile, precum reducerea riscului de infectii grave si recuperare foarte rapida. Suntem incantati ca dispunem in cadrul spitalului nostru de acest tratament de ultima ora. Acest lucru inseamna pentru noi inca un pas facut in directia imbunatatirii serviciilor medicale disponibile in Romania, pentru ca pacientii nostri sa nu mai fie nevoiti sa se trateze in strainatate la preturi semnificativ mai mari.“ a declarat Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica.
Interventia a presupus montarea unei grefe biosintetice Omniflow II in artera periferica printr-o incizie minima la nivel inghinal si astfel fluxul sanguin a revenit la normal. Echipa medicala a fost formata din: Conf. Dr. Victor Costache, directorul medical al Spitalului European Polisano si seful sectiei de Chirurgie Cardiovasculara si Toracica, Dr. Nicolae Florescu, seful sectiei de Cardiologie Interventionala, Dr. Alexandru Voican, medic specialist Cardiologie Interventionala si asistati de catre Prof. Univ. Dr. Sherif A H Sultan, vicepresedintele Societatii Mondiale de Chirurgie Vasculara si Presedinte al Institutului Vascular de Vest.