Festivalul de Muzică Contemporană ICon Arts continuă, săptămâna aceasta, la Sala Thalia din Sibiu, cu un concert ce oferă șansa tinerilor artiști și compozitori să se remarce în fața publicului meloman, programat joi, 30 iulie.
În întâmpinarea weekend-ului, urmează main-eventul festivalului, concertul susținut de cvartetul ConTempo, alături de cântăreața Analia Selis, vineri, 31 iulie. Din programul serii vor face parte lucrări clasice, contemporane, mult tango argentinian, dar și momente-surpriză Publicul va fi purtat într-o călătorie muzicală ieșită din comun, ghidată, pe de o parte, de sensibilitatea și șarmul artistei, și de energia și emoția pe care cvartetul ConTempo le creează, pe de altă parte.
Cei mai buni dintre cursanții Academiei ICon Arts vor evolua pe scenă, joi, 30 iulie, de la ora 19, într-un program antrenant, sub titlul “Workshop în concert”. Cursanții Academiei ICon Arts sunt coordonați de profesorii: Alexandru Anastasiu – percuție, Ladislau Csendes – vioară, Annemarie Condacse, David Malis – canto, Ioana Turcu – flaut, Emil Vișenescu – clarinet, acompaniați la pian de Diana Dănilă-Spânu. Din program fac parte lucrări variate, în diferite combinații vocal-instrumentale și din diverse perioade istorice, de Mozart, Verdi, Bellini, Puccini sau Stravinski.
Vineri, 31 iulie, de la ora 12.00, la Sala Thalia, va avea loc o conferință de presă, “RTÉ ConTempo – 20”, ce sărbătorește cei 20 de ani de excelență interpretativă ai cvartetului.
Aceasta precede main-eventul Festivalului ICon Arts Celebrates!, ce va avea loc tot la Sala Thalia, de la ora 19, când membrii cvartetului RTÉ ConTempo, vor susține un concert extraordinar alături de îndrăgita interpretă Analia Selis.
La finalul Academiei și Festivalului ICon Arts Celebrates! – Sibiu, participanții se vor reuni, prin tradiție, în Cetatea Fortificată de la Cisnădioara, pentru spectacolul de gală.
Recapitulare ICon Arts
Luni, 27 iulie, ICon Arts a debutat pe scena Sălii Thalia cu un duel între percuție și vioară, o alăturare exotică și fascinantă deopotrivă. Spațiul pentru punctul culminant, reprezentat de Concertul pentru vioară și ansamblu de percuție de Lou Harrison, a fost pregătit de către câteva piese dedicate marimbei și vibrafonului. Și-au demonstrat dexteritatea, dar și expresivitatea în mânuirea acestor instrumente, studenții clasei de percuție a Academiei ICon Arts: David Popa, Alexandru Munteanu, Irina Rădulescu și profesorul acestora Alexandru Anastasiu, dar și percuționiștii Alin Anușcă și Andrei Marcovici. Piesa de rezistență, concertul pentru vioară a compozitorului Lou Harrison, a folosit atât instrumentele tradiționale de percuție, cât și obiecte neconvenționale. În ansamblul sonorităților date de acestea, vioara, mânuită magistral de Ladislau Csendes, s-a duelat cu forță și personalitate până la capăt prin exploatarea tuturor resurselor instrumentului.
Marți, 28 iulie, scena festivalului a fost acaparată de un etno-jazz cu inflexiuni contemporane, sub semnătura grupului Arifa, care a cântat la foc continuu. Concertul, cu momente foarte dinamice și culminante, a fost punctat de momente solistice, fiecare dintre cei patru membri improvizând pe instrumentul propriu.
Concertul de miercuri, 29 iulie, a adus în fața publicului șase premiere mondiale, interpretate de Cvartetul RTÉ ConTempo (Bogdan Șofei – vioara I, Ingrid Nicola – vioara a II-a, Ladislau Csendes – violă, Adrian Mantu – violoncel). Cele șase lucrări sunt semnate de compozitorii participanți ai programului internațional „Composer in Residence”, lansat în anul 2013 ca urmare a dorinței organizatorilor Academiei ICon Arts de a pune la dispoziție tinerilor creatori un ansamblu de profesioniști cu care să lucreze și să își șlefuiască pe viu lucrările. Anul acesta, compozitorii selectați, din Australia, China, Finlanda, Germania, Irlanda de Nord, Israel și România, au avut șansa să lucreze cu prestigiosul grup ConTempo – cvartet în rezidență al Radio Televiziunii Irlandeze. “Este extraordinar să te întâlneşti cu ei, să lucrezi cu ei, să dai şi să primeşti sfaturi şi împreună să creăm ceva frumos şi acest lucru se va întâmpla la Sibiu, unde vom colabora cu şase compozitori şi vom realiza un recital frumos. (…) Este un punct forte al festivalului Icon Arts (muzica contemporană, n.r.) şi de-abia aşteptăm să se întâmple”, declara, săptămâna trecută, Adrian Mantu.
Lucrările audiate au fost Nadav Amir-Himmel – Malgarash, Daniel Barkley – If We Don’t Move, He Can’t See Us, Christian Dimpker – String Quartet, Miika Hyytiainen – Fourth cu participarea sopranei Lydia Bechtel, Mara Prună – Viola buclucașă, Aino Tenkanen – String Quartet, Mark Wolf – String Quartet no.2 „The Flying Roof” și Wang Zhiyi – Three Aftertastes.