VIDEO FOTO – Ce spun medicii despre perchezițiile de la Spitalul Județean Sibiu și de acasă. Resping toate acuzațiile!

perchezitii acasa doctorita valean sibiu (2)Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au descins în cabinetele de oncologie de la Spitalul Județean Sibiu și acasă la șefa secției, doctorița Văleanu Valeria. Aceasta a declarat că nu a fost informată de acuzațiile ce i se aduc și se declară nevinovată.

Agitație mare pe holurile policlinicii Spitalului Județean Sibiu, la mansarda unde sunt cabinetele de oncologie. Jandarmii au ajuns la primele ore ale dimineții și s-au postat în fața acestora cu indicația clară de a nu lăsa pe nimeni să intre sau să iasă, până când la fața locului nu ajung procurori ai DNA.
Mai mulți medici în frunte cu șefa secției, Văleanu Valeria sunt cercetați într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015, la Sibiu, în ceea ce privește anumite medicamentații pentru bolnavii de cancer.
Valeria Văleanu, medicul sef clinica de oncologie a spitalului județean Sibiu a fost vizitată acasă de către procurori ai DNA, care au ridicat mai multe dosare cu acte și contracte. Doctorița spune că este total nevinovată și că din punctul ei de vedere nu a făcut absolut nimic ilegal. ”Vreau sa va spun ca in ceea ce ma priveste eu ma consider total nevinovata. Anchetatorii au cautat contracte de colaborare cu diferite firme de medicamente, cele cu care lucram. Nu eu am astfel de contracte.  Toata tara romaneasca are astfel de contracte si probabil au cautat si medicamente”, a spus doctorița.
VEZI ȘI: Cine sunt medicii de la Sibiu, vizați de perchezițiile DNA. Cabinete păzite de jandarmi!
Respinge toate acuzațiile
Medicul sef clinica de oncologie a spitalului județean Sibiu respinge și acuzațiile cum că ar fi mers în străinătate pe banii firmelor producătoare de medicamente. Aceasta spune că nu a putea să bage pe gât pacienților medicamente ale unui anumit producător.


”Sa ne intelegem. E vorba produse originale, care sunt cu aprobarea comisilor.  Acel produs este unul si atat. Adica original. Deci nu poti sa recomanzi altceva in locul lui. Acele produse sunt cu aprobare a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, deci se face un dosar. Nu intra in competenta mea de a face aceste indicatii. Indicatiile sunt in conformitate cu ghidurile si legislația internațională în vigoare în acest moment. Daca am recomandat un anumit tip de medicament,  vreau sa va spun ca rețetele se scriu pe DCI, adică pe substanță. Din pacate, chiar daca eu ca medic consider ca as avea si dreptul din experienta sa recomand un anumit produs pe care eu il consider efcient, o sa fiti surprinsi dar medicamentul este dat din farmacie. Eu scriu substanta de baza, iar medicatia spre surprinderea probabil a multora este pana la urma data de un farmacist. Acel farmacist poate să fie unul cu studii superioare, dar poate să fie și unul cu studii medii. Eu nu pot să dau pacientului un medicament pe care il vreau eu. Rămane la latitudinea farmaciei”, a mai spus Valeria Văleanu.
VEZI AICI CE CAUTĂ PROCURORII ȘI CE ACUZAȚII SE ADUC MEDICILOR!
Ce caută anchetatorii
Doctorița Văleanu spune că nu are nimic de ascuns și că anchetatorii au ridicat acte și contracte ce au fost odată verificate de autoritățile statului. ”În cabinetul meu nu o să găsească absolut nimic. Nu știu ce fac alții. Acțiunea autorităților nu știu dacă este indreptatita. Eu nu stiu de ce ma acuza. Vor fi făcute cercetări. De la mine de acasă au ridicat doar acte care sunt declarate și au fost verificare în toamna lui 2014 de către ANI. (..) Toate aceste acte ridicate la dosar sunt acte publice și declarate. (..) Astfel de contracte există în toată lumea…”, a mai spus aceasta.
video
play-sharp-fill

Cum funcționa rețeaua
Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux.
Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.
Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).
În vederea desfășurării congreselor din Ottawa (Canada) și San Diego (USA), o firmă de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanții la aceste întruniri.
Procurorii au descoperit însă că presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic.
Sursele judiciare au precizat că la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.
Și în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie.
Astfel, deplasările medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți), însă în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.
Congresul de la San Diego a avut ca temă reumatologia. Medicii români au fost cazați inițial în San Diego pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul „Bellagio”, tot timp de câteva zile.
Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au făcut o excursie la „Grand Canyon”.
Procurorii mai susțin că medicii vizați au fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Ultima oră