alertă - descinderi și percheziții la medici și farmaciști din sibiu. primeau bonusuri excursii în locații exotice!

Procurori ai Direcției Naționale Aticorupție efectuează marți dimineață zeci de percheziții domiciliare la medici și farmaciști. Vorbim de numai puțin de 61 de descinderi în Sibiu, București, Timiș, Cluj și alte patru județe.

perchezitieEste vorba de distribuitori de medicamente ocnologice și medici și farmaciști care le recomandau pacienților bolnavi de cancer să cumpere aceste medicamente extrem de scumpe. Medicii și farmaciștii erau „recompensați” cu excursii în locații exotice precum Marele Canion sau Las Vegas în Statele Unite ale Americii. Vizați sunt și medici oncologi din Sibiu. Implicați sunt și angajați ai CNAS din Sibiu și alte șase județe.
Sursele au arătat că sunt implicați medici și companii farmaceutice suspectați că au săvârșit fapte de corupție.
CITEȘTE ȘI: Cine sunt medicii de la Sibiu, vizați de perchezițiile DNA. Cabinete păzite de jandarmi!
Percheziții și în Cluj, Timiș și alte cinci județe
Procurorii DNA efectuează percheziții în 61 de locații situate în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, într-un dosar privind fapte de corupție comise în perioada 2012 — 2015.
“Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2012 — 2015. În cursul zilei de 28 iulie, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 61 de locații situate în municipiul București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată în comunicatul DNA transmis presei marți și făcut public de Agerpres. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Conform surselor, acțiunea vizează persoane fizice, clinici oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, CJAS Sălaj, Institutul Oncologic ”Ion Chiricuță”, Spitalul de zi Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic situat la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, precum și firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.

Cum funcționa rețeaua
Firmele de medicamente se ofereau să plătească participarea medicilor la diverse simpozioane și congrese în străinătate, care erau însă fictive, în realitate fiind vorba de excursii de lux.
Astfel, în 2014, un producător de medicamente a achitat suma de 4,1 milioane lei unui operator de turism pentru a organiza excursii în străinătate pentru medici.
Procurorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego (perioada 24-31 octombrie 2013), Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014).
În vederea desfășurării congreselor din Ottawa (Canada) și San Diego (USA), o firmă de medicamente a încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanții la aceste întruniri.
Procurorii au descoperit însă că presupusul eveniment organizat la Ottawa în perioada 12-16 februarie 2013 a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013, fiind de fapt o deplasare în scop turistic.
Sursele judiciare au precizat că la deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.
Și în cazul evenimentului ce apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, există probe că a fost vorba de o excursie.
Astfel, deplasările medicilor s-au realizat la San Diego (4 nopți) și Las Vegas (3 nopți), însă în acte firma de turism a trecut doar San Diego, la cererea reprezentantului unei firmei de medicamente.
Congresul de la San Diego a avut ca temă reumatologia. Medicii români au fost cazați inițial în San Diego pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul “Bellagio”, tot timp de câteva zile.
Pe timpul petrecut în Las Vegas, medicii nu au participat la un congres, ci au făcut o excursie la “Grand Canyon”.
Procurorii mai susțin că medicii vizați au fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați, însă studiile în cauză nu au la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Ultima oră

Comentariul meu