Duel între vioară și percuție, la Sala Thalia în cadrul ICon Arts

David MalisDupă două concerte de succes, ce au avut drept temă principală muzica de pe continentul nord-american, Festivalul ICon Arts continuă seria evenimentelor, luni, 27  iulie, la Sala Thalia din Sibiu, cu un duel antrenant între vioară și percuție, în centrul căruia se va afla Concertul pentru vioară și ansamblu de percuție de Lou Harrison.

Șase percuționiști vor provoca la duel, în seara zilei de luni, 27 iulie, la Sala Thalia din Sibiu, un violonist, în cadrul celui de-al treilea concert al Festivalului ICon Arts. Profesorii invitați ai cursurilor de vară ICon Arts, violonistul Ladislau Csendeș și percuționistul Alexandru Anastasiu, împreună cu cursanții secției de percuție Alin Anușcă, Alexandru Munteanu, David Popa și Irina Rădulescu, și percuționistul sibian Andrei Marcovici, vor interpreta Concertul pentru vioară și ansamblu de percuție de Lou Harrison. În program mai sunt incluse lucrările Bee de Emmanuel Sejourne, Rythm Song de Paul Smadbeck, Land de Takatsugu Muramatsu, Tambourin Paraphrase de Keiko Abe, Never Ending Story de Alexandru Anastasiu și Lullaby for Evelyn de David Edgar Brown. Concertul va avea loc de la ora 19.00.
Festivalul ICon Arts, ajuns la a XIII-a ediție, a început vineri, 24 iulie, la Biertan, cu un concert intitulat American Voices. Pe scena din cetate au evoluat șapte tineri interpreți, veniți din America pentru cursurile de vară le Academiei ICon Arts. Repertoriul a fost format din lucrări compuse exclusiv de compozitori americani, atât aparținând secolului XX, precum George Gerwshwin și Aaron Copland, dar și din zilele noastre, precum Libby Larsen, una din cele mai cântate compozitoare din America sau Ned Rorem, câștigător al Premiului Pulitzer în anul 1976. Alți compozitori incluși în programul concertului de la Biertan au fost: Jake Haggie, John Duke, Paul Bowles, Mark Adamo, Harvey Schmidt și Ben Moore. Sopranele Carol Coleson, Lydia Bechtel, Rebecca Cook, Rebekah Telford, mezzosoprana Laura Watson și baritonii Ivan Ley și Bernardo Medeiros au avut parte de îndrumarea profesorilor Annemarie Condacse și David Malis și au fost acompaniați de pianista Diana Dănilă-Spânu. La concert a participat un public numeros, format atât din localnicii care vin, în mod tradițional, în fiecare an, la concertele ICon Arts, dar și din turiști și alți participanți ai cursurilor de vară ICon Arts. Totodată, concertul American Voices s-a bucurat de prezența atașatului cultural al Ambasadei Americii la București, Marjorie Stern.
Cel de-al doilea concert, de sâmbătă, 25 iulie, la Castelul Peleș din Sinaia, intitulat Aspects of love, i-a avut drept protagoniști pe Annemarie Condacse (soprană) și David Malis (bariton), veniți din America în calitate de profesori ai cursurilor internaționale de vară ICon Arts. Cei doi au interpretat arii și duete celebre din lucrări ale compozitorilor George Gershwin, George Enescu, Wolfgang Amadeus Mozart, Hugo Wolf și alții. Diversitatea stilurilor și a generațiilor de compozitori a fost cuprinsă sub aripa unei singure tematici: dragostea. Alături de soprana Annemarie Condacse și baritonul David Malis, la pian s-a aflat Diana Dănilă-Spânu. Publicul a răsplătit artiștii cu numeroase aplauze și chemări pentru bis. Al doilea concert ICon Arts de la Peleș, Sinaia, a fost inclus în programul celei de-a cincea stagiuni „Sunetul Muzicii” și a avut loc în prezența consilierului de presă și cultură Ron Hawkins de la Ambasada Americii la București.

Ultima oră