analiză - topul celor mai bune orașe pentru afaceri în românia. sibiul nu e în primele zece!

centru sibiuIerarhia a fost făcută pe baza a zece criterii, la nivelul întregii țări. Pe primul loc se situează Timișoara, iar Capitala este pe locul secund. Cluj Napoca este orașul ce completează acest podium. Din Transilvania Sibiul este doar pe 13, fiind depășit și de vecinii din Brașov și de cei din Mureș.

Revista Forbes a făcut o ierarhie la nivel național pentru a stabilii care sunt orașele în care există un mediu sănătos și oportun pentru investiții sau noi afaceri. Ierarhia a fost realizată pe baza a zece criterii, fiecare dintre ele având o pondere de 10% în stabilirea clasamentului final: PIB-ul regional, PIB-ul pe cap de locuitor, câștigul salarial mediu net, șomajul, investițiile străine în perioada 1991-2014, infrastructura rutieră, infrastructura feroviară, numărul întreprinderilor active, stocul de locuințe și facilitățile educaționale cu impact în piața muncii (școli profesionale, universități).timisoara

Banatul e ”fruncea”. Transilvania e acolo!
Din punct de vedere economic, Capitala este însă o insulă, izolată din perspectiva infrastructurii de legătură cu piețele din Uniunea Europeană. Chiar dacă este punctul de întâlnire al celor trei autostrăzi din România, Bucureștiul nu este legat prin autostradă decât de estul României, extremitatea vestică și conexiunea cu rețelele dezvoltate de transport din Europa Centrală și de Vest rămânând încă la stadiul de fata morgana.În același timp, despre conexiuni pe axa nord-sud nici nu poate fi vorba. În plus, Timișoara se bucură de ”alianța” cu Aradul, acest binom realizând, anul trecut, exporturi de 7,2 miliarde de euro, foarte aproape de valoarea de 7,9 miliarde de euro înregistrată de București.

stadionul cluj arena din cluj-napoca. 19.08.2011
Stadionul Cluj Arena din Cluj-Napoca

Transilvania este reprezentată în top 10 de Cluj Napoca, Brașov, Oradea și Tg Mureș. Sibiul surpinzător este abia pe locul 13 în această ierarhie.

Avantajele și dezavantajele Sibiului
INDUSTRII PRINCIPALE: componente auto, electronice și electrice, construcții de mașini și utilaje
Sibiul, capitală Culturală Europeană în 2007, era deja un oraș celebru, atât în România, cât și în străinătate. Artizanul creșterii economice a orașului a fost primarul său, Klaus Iohannis, care a creat, prin măsuri de atragere a investitorilor în parcurile industriale din zonă, dar și prin repunerea Sibiului pe harta turistică și culturală a Europei, un climat economic propice.
REGIMUL FISCAL: Optimizarea tratamentului fiscal (în special cel privind TVA) al tranzacțiilor efectuate poate conduce la reducerea costurilor și implicit la obținerea unui avantaj competitiv de piață. Sursa : KPMG
Anul trecut, în noiembrie, Klaus Iohannis a devenit președintele României, în urma desfășurării alegerilor prezidențiale. Sibiul s-a bucurat atunci de un alt moment de celebritate, fiind orașul de baștină al noului președinte. Deservit de un aeroport internațional și pe cale să devină un nod important de infrastructură rutieră, Sibiul pare că are toate atuurile să-și continue dezvoltarea.
Întârzierea tronsonului de autostradă Pitești-Sibiu este însă de natură să tempereze creșterea – Sibiul este deja pe locul 5, la nivel național, în privința PIB-ului pe cap de locuitor și pe locul 6 din punct de vedere al salariului mediu net – mai ales că nu este foarte clar când va fi gata șoseaua de mare viteză care să lege orașul în care francezii de la Renault produc autoturismele marca Dacia de ”nemțescul” Sibiu.
Acest tronson este de altfel cel mai problematic din întreaga autostradă ce ar urma să lege vestul României de Marea Neagră, întregind astfel coridorul IV paneuropean. Pentru dezvoltarea în continuare a Sibiului, realizarea acestui tronson este vitală, conform forbes.ro.povestea naiului sibiu

Iată tot topul:
Locul 1: Timișoara
Locul 2: București
Locul 3: Cluj-Napoca
Locul 4: Constanța
Locul 5: Oradea
Locul 6: Brașov
Locul 7: Arad
Locul 8: Pitești
Locul 9: Tîrgu Mureș
Locul 10: Iași
Locul 11: Ploiești
Locul 12: Suceava
Locul 13: Sibiu
Locul 14: Bacău
Locul 15: Craiova
Locul 16: Baia Mare
Locul 17: Alba Iulia
Locul 18: Reșița
Locul 19: Galați
Locul 20: Târgu Jiu
Locul 21: Călărași
Locul 22: Deva
Locul 23: Târgoviște
Locul 24: Tulcea
Locul 25: Satu Mare
Locul 26: Râmnicu Vâlcea
Locul 27: Slatina
Locul 28: Miercurea Ciuc
Locul 29: Bistrița
Locul 30: Giurgiu
Locul 31: Piatra Neamț
Locul 32: Buzău
Locul 33: Brăila
Locul 34: Slobozia
Locul 35: Drobeta Turnu-Severin
Locul 36: Zalău
Locul 37: Focșani
Locul 38: Botoșani
Locul 39: Sfântu Gheorghe
Locul 40: Alexandria
VEZI AICI ANALIZA PENTRU FIECARE ORAȘ ÎN PARTE ȘI TOT ARTICOLUL

foto: zaza photography

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Si e vreo surpriza aici? hai sa discutam cum arata orasul, ce ofera, etc. Clasamentul e destul de aproape de realitate…