Antibioticele neputincioase în LUPTA CU SUPER BACTERIILE

Problema virușilor rezistenți la antibiotic a devenit una dintre cele mai presante probleme ale sistemului medical. În Statele Unite, aproximativ 2 milioane de oameni sunt infectați anual cu bacterii rezistente la antibiotice.
Într-un TED Talk recent, jurnalista Maryn McKenna – expert în sănătate, a abordat această problemă și a expus unele dintre problemele pe care populația le va întâlni în această nouă eră a medicinii.
Se pare că până în anul 2015, aceste super bacterii vor ajunge să omoare aproximativ 10 milioane de oameni anual, depășind decesele cauzate de cancer.
Descoperirea penicilinei în 1928 a reprezentat un moment istoric care a transformat complet evoluția medicinei. A fost numită „medicamentul miraculos” deoarece a ajutat la tratarea și eradicarea a numeroase boli. Înainte de descoperirea penicilinei, decesele cauzate de infecții de la mici tăieturi sau răceli care acum par banale erau la ordinea zilei.
Antibioticele au schimbat total cursul istoriei și, începând cu anii ’40, medicii și pacienții s-au bucurat de medicamentul salvator, fără a cântări exact toate repercursiunile administrării eronate.
În euforia momentului, medicii au început să prescrie antibiotice „într-o veselie” și pacienții au început să se auto-medicheze. Mai mult decât atât, se pare că mai mult de jumătate dintre oamenii care vizitează clinicile din Statele Unite în scopuri medicale primesc rețete de medicamente care sunt complet nenecesare și greșit atribuite – de foarte multe ori medicii prescriu antibiotice pentru viruși împotriva cărora antibioticele nu au nici cea mai mică șansă de izbândă.
În momentul în care antibioticele sunt folosite în exces sau utilizate necorespunzător – de exemplu când pacientul nu își termină tratamentul – bacteriile rezistente se înmulțesc și devin mai puternice. Cu cât sunt administrate mai des antibiotice, cu atât mai rezistente devin bacteriile și pot cauza noi infecții care pot fi mai dificil de tratat, uneori chiar imposibil.

Ultima oră