foto - finetto ia tricoul galben la păltiniș. sâmbără etapă decisivă pe transfăgărășan!

turul ciclistMauro Finetto (Southeast) câștigă etapa de Păltiniș, urmat de Simone Ponzi (Southeast) și Davide Rebellin (CCC Sprandi). Clasamentul general îi are protagoniști pe aceiași 3 cicliști în aceeași ordine, despărțiți de câteva secunde din bonificație. Etapa de la Bâlea este decisivă.

Cadrilul tricourilor
Pe măsură ce Turul Ciclist al Sibiului a intrat în prima etapă montană, clasamentul general a suferit schimbări majore iar tricourile distinctive au început să migreze de la un sportiv la altul. Românul Eduard Grosu (Vini Fantini Nippo) a avut dificultăți pe urcarea de categorie A de la Păltiniș și a coborât pe locul 39 cedându-i tricoul galben italianului Mauro Finetto (Southeast), câştigătorul etapei de vineri.
Grosu a fost deposedat și de tricoul roşu (acordat celui mai bun român), care va fi îmbrăcat astăzi de Serghei Ţvetcov (Androni Sidermec). Rutierul român rămâne în schimb cu tricoul alb (al liderul în clasamentul general pe puncte), deși acesta i-a revenit tot lui Finetto, dar va fi purtat de următorul clasat, adică exact Grosu, la un singur punct în urma lui Finetto. Italianul s-a ales şi cu tricoul verde, cel al căţărătorilor, dar acesta va fi purtat de următorul clasat, colegul său de echipă, Simone Ponzi.

Istoria etapei
Eduard Grosu a început bine ziua de ieri, câştigând sprintul intermediar de la Sălişte, după care un grup de zece cicliști s-a rupt de pluton. Printre cei care au evadat s-au numărat Sebestyen Szabolcs (Tuşnad Cycling Team) şi Antonio Nibali (Vini Fantini), fratele mai mic al lui Vicenzo Nibali, câştigătorului Turului Franței de anul trecut.
Caravana a înregistrat la sfârșitul primei ore viteza medie de 48 de kilometri, însă greul de-abia începea: două căţărări de categorie A. Prima dintre acestea, Dobra -Jina a fost câștigată de norvegianul Audun Brekke Flotten (Ringeriks-Kraft). De aici încolo pro-continentalele CCC Sprandi, Androni Sidermec şi Southeast au preluat controlul plutonului.
Cea de-a doua cățărare de categorie A, de la Gura Râului la Păltiniș, a fost și proba de foc a zilei. Un grup de 19 cicliști s-a desprins de pluton, condus de Mihailov și Rebellin (ambii de la CCC), care au anihilat încercarea de desprindere a lui Antonio Nibali și apoi a lui Chaparro Lopez (ambii de la Vini Fantini) şi Antonio Nibali. Pe platoul de la Platoș, componenții grupului au renunțat la atacuri, iar desprinderea câștigătorilor s-a făcut pe ultimul kilometru.tur2
La mai puținde 300 de metri de linia de sosire, s-a declanșat un sprint năprasnic, în urma căruia au trecut linia de sosire  Mauro Finetto, urmat de Simone Ponzi (ambii de la Southeast), şi de Davide Rebellin (CCC Sprandi).
Rebellin a recuperat astfel peste 20 de locuri în clasamentul general, reconfirmându-și statutul de legendă vie a Turului de la Sibiu. Italianul, în vârstă de 43 de ani, a petrecut 24 de sezoane în șa, însă rămâne spre surprinderea tuturor într-o formă demnă de podiumul competițiilor de înalt nivel. Rebellin a câștigat trofee prestigioase, care includ trei Fleches Wallonne, printre care o triplă istorică în 2004 împreună cu Liege-Bastogne-Liege și Amstel Gold Race, o victorie la Paris-Nice, una la Tirreno-Adriatico, o Classica San Sebastian, o etapă în Turul Turciei 2015 … și desigur câștigarea Turului Ciclist de la Sibiu în 2013.

Lupta decisivă – la Bâlea Lac (2035 m)
Sâmbătă este programată etapa 3, supranumită de organizatori „etapa-regină”.  Traseul: Sibiu – Nocrich – Bârgiş – Agnita – Voila – Voivodeni – Lisa – Sâmbăta de Sus – Victoria – Ucea de Sus – Cârţişoara – Bâlea Lac. Etapa de 162 de kilometri va clarifica probabil lupta pentru câştigarea Turului, deoarece, după 135 de kilometri pe plat, cicliștii vor avea de înfruntat extenuantul finish în ascensiune de categorie specială pe Transfăgărăşan, până la Bâlea Lac (2035 m altitudine).

Ultima oră

Comentariul meu