Nenorocire printre fermierii sibieni. Peste 5.000 din ei trebuie să dea înapoi banii din subvențiile APIA

taraniMii de fermieri din județul Sibiu vor trebui să bage adânc mâna în buzunar și să înapoieze celor de la APIA numai puțin de 1,65 milioane de lei, bani primiți pentru subvenții agricole. Se pare că aceștia nu au declarat corect suprafața agricole pentru care solicitaseră subvenții.

Accesarea fondurilor europene nu este o joacă, atrag atenția autoritățile. În județul Sibiu, 5.153 de sibieni care au primit de la APIA bani pentru terenurile deținute au fost depistați că nu au respectat condițiile prevăzute de lege pentru primirea finanțării.
Fermierii din întreg județul Sibiu au primit în perioada 2007 – 2013 aproape 162 de milioane de euro, valoarea totală a banilor încasați ”necuvenit” este de 1,65 milioane de euro, din care au fost recuperați până în prezent 1,2 milioane de euro.
„Cele mai multe neconformități provin din faptul că omul vine și își declară suprafața de pe titlul de proprietate, nu se duce să-și măsoare, că mai sunt neeligibile. Și acolo e un contract angajament pe 5 ani și trebuie să corespunda suprafața. Dacă am declarat 5 hectare, tot atâtea trebuie să fie și în anul 5. Dacă în anul 5 se face un control și se găsesc că sunt numai 4,9 hectare, atunci, pe restul de 0,1 până la 5 hectare dă banii înapoi din primul an de accesare a acestui fond. Și cele mai multe de aici provin,” spune Teodor Hațegan, director executiv APIA Sibiu, conform economica.net.
De mentionat este faptul că plățile pe suprafață efectuate de APIA Sibiu, au crescut în 2013 de 4,7 ori față de 2007, de la 7,7 milioane euro, la 36,3 milioane în 2013.
Citește continuarea AICI

Ultima oră

Comentariul meu